Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 21 Februarie , 2022

Reuniune de lucru dedicată proiectelor transfrontaliere RO-UA, la Solotvino

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Proiectele transfrontaliere au reprezentat un instrument financiar important, care a contribuit la dezvoltarea comunităților maramureșene și a celor partenere din Ucraina. Iar noul program Interreg NEXT România-Ucraina 2021-2027 va genera, cu siguranță, la fel de mult interes. Tocmai de aceea, săptămâna trecută a fost organizată o întâlnire de lucru pe această temă în Solotvino.

Județul nostru, alături de Satu Mare, Suceava, Botoșani și Tulcea, se numără printre zonele eligibile care vor putea depune proiecte transfrontaliere în cadrul noului program Interreg NEXT 2021-2027. Însă, pregătirea proiectelor implică, în primul rând, identificarea de parteneri, dincolo de Tisa. Tocmai pentru a facilita acest lucru, săptămâna trecută, la Solotvino, Ucraina, a avut loc o întâlnire de lucru importantă.
Evenimentul a fost organizat prin grija Oficiului Consular al României de aici, în parteneriat cu Adminis­trația de Stat a Regiunii Transcarpatia și s-a bucurat de asistența tehnică a biroului regional de cooperare transfrontalieră Suceava.
La eveniment a fost prezent consulul României la Solotvino,
Florin Grațian Pârvu, de altfel ini­țiatorul acestei întâlniri, conducerea Administrației Regionale Trans­­carpatia, reprezentată de Viktor Mykyta, președintele Administrației de Stat a Regiunii Transcarpatia,  președinții de consilii raionale, dar și primari de pe cursul superior și inferior al râului Tisa. Din Maramureș și Satu Mare au participat 20 de primari, însoțiți de specialiști în redactarea și implementarea proiectelor transfrontaliere, reprezentanți ai Instituției Prefectului din județului Mara­mureș și ai Consiliului Județean Maramureș, reprezentanți ai co­munității românești din Transcarpatia.
Cu această ocazie, consulatul României la Solotvino, Administrația Regională din zona Transcarpatia și autoritățile maramureșene și-au reiterat sprijinul pentru cooperarea din această regiune transfrontalieră. Noul program Interreg NEXT România-Ucraina pentru perioada 2021-2027 este gestionat de către Ministerul Dezvoltării lucrărilor publice și Administrației, în calitate de autoritate de management, iar biroul regional de cooperare transfrontalieră Suceava va asigura secretariatul tehnic pentru acest program. Obiectivele programului sunt dezvoltarea economică și îmbunătățirea calității vieții oamenilor din zonele de granițe prin investiții, precum: dezvoltarea comunităților, educația, sănătatea, cultura, turismul, precum și securitatea și securizarea frontierelor. Tocmai de aceea, întâlnirea a fost una extrem de benefică și, cu siguranță, va duce la creșterea gradului de absorbție a fondurilor transfrontaliere.