Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 13 Martie , 2012

Reducerea birocraţiei pentru obţinerea autorizaţiilor de mediu

de GAZETA VERDE

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a susţinut vineri, 17 februarie 2012, la Târgu Mureş, o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat intenţia de a modifica legea 50 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii în aşa fel încât cei care solicită autorizaţie de construcţie să nu mai fie nevoiţi să mai solicite şi acord de mediu dacă respectiva construcţie nu are un impact asupra mediului.

 
"Este vorba de o debirocratizare, am propus o modificare a Legii 50 privind executarea autorizării construcţiilor. Degrevăm astfel pe cei care au dat aceste acorduri şi mai ales pe cetăţeni să nu mai meargă la ghişeu şi să obţină acest acord” a declarat ministrul László Borbély.
Prin realizarea acestor modificări, la nivelul agenţiilor de mediu se va realiza o debirocratizare, ţinând cont că numai în anul 2011 s-au solicitat 90.000 de astfel de acorduri de mediu la nivel naţional. Totodată, aceste schimbări vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri prin asigurarea unui tratament nediscriminatoriu în privinţa activităţilor de acelaşi fel, evitarea suprareglementării de mediu prin includerea în acelaşi act administrativ a tuturor normelor comunitare aplicabile, dar mai ales prin reducerea termenului de emitere a autorizaţiei de mediu de la 90 de zile, la 45 de zile.
László Borbély a menţionat care vor fi situaţiile în care o astfel de autorizaţie de mediu nu va mai fi necesară şi implicit unde birocraţia va fi redusă în mod semnificativ. “Vă spun unde nu o să mai cerem de acum încolo autorizaţie de mediu şi anume: lucrări de construcţii cu caracter provizoriu, chioşcuri, tonete, spaţii de expunere şi panouri de afişaj firme şi reclame, copertine situate pe căile şi spaţiile publice. Nu au nicio legătură cu mediul, ci au legătură cu amplasarea într-o anumită zonă, dar aceasta este altceva. De asemenea, în această categorie se vor regăsi : lucrări de modificare, reparare, protejare, de restaurare, conservare a clădirilor de orice fel, cu condiţia menţinerii aceleiaşi funcţiuni. Lucrări de supraetajare cu încă un nivel, o singură dată, în suprafaţă maximum 20% din suprafaţa construită, lucrări de extindere a clădirilor sociale, de sănătate, cultură etc., dacă extinderea se încadrează în prevederile locale de urbanism, schimbarea folosinţei construcţiei existente, lucrări de reparaţii la căi de comunicaţii, dotări tehnico-edilitare fără modificarea traseului şi a funcţionalităţii, lucrări de reparare a mobilierului urban”.

Ca urmare a acestor modificări va avea loc o degrevare a agenţiilor locale şi regionale de protecţie a mediului de autorizarea unor activităţi care nu au impact asupra mediului, putându-se astfel aloca resursa umană de specialitate pe problematici şi activităţi care au un impact direct şi semnificativ asupra mediului înconjurător.