Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 22 Aprilie , 2019

Radiografia politică a lui Cristian Buşoi, în Baia Mare

de Nicolae Teremtus

Liderul liberalilor maramu­reşeni, Ionel Bogdan l-a prezentat pe europarlamentarul liberal şi i-a dat cuvântul acestuia.
„Suntem în perioada de precampanie şi noi, cei care candidăm din partea PNL, mergem în ţară şi ne întâlnim cu colegii noştri, dar mai ales mergem să ne întâlnim cu cetăţenii să le explicăm importanţa, miza alegerilor din 26 mai, le explicăm ce a făcut PNL şi grupul de europarlamentari liberali. Noi am fost cei mai activi, am contat cel mai mult, am avut argumente, fapte concrete, realizări. Le prezentăm oamenilor, mai ales, proiectele noastre de viitor.
Cel mai important lucru este să îi facem pe români să înţeleagă că e momentul în această campanie să separăm apele! Să devină foarte clar pentru români, pentru România, cine vrea un viitor european al acestei ţări, cine doreşte cu adevărat ca România să fie respectată, să fie influentă, să aibă un cuvânt mai greu de spus în UE şi să fructifice la maxim avantajele şi oportunităţile pe care ni le oferă statutul de membru al UE! Şi aici vorbesc, în mod evident, de Partidul Naţional Liberal cu toate argumentele pe care le putem aduce în sprijinul acestor obiective. Şi cine, din păcate, se străduieşte din motive legate doar de interese personale şi de situaţii personale ale liderilor acestui partid, să scoată România din zona de influenţă a UE, să o pună într-o lumină proastă, să îi facă imagine proastă, să pună în pericol, până la urmă, viitorul european al acestei ţări! Din păcate, asta face Partidul Social-Democrat.
Vă spun cu toată responsabilitate şi cunoscând bine situaţia de la nivel european. Sunt europarlamentar de mult timp, fac parte din Adunarea politică a Partidului Popular European, particip la diverse reuniuni, am contacte directe cu lideri europeni şi pot spune că în acest moment România are imagine proastă exclusiv din vina PSD. Din felul greşit în care se raportează la oficialii europeni, la instituţiile europene, la recomandările, la an­ga­ja­mentele pe care România le-a luat atunci când a devenit membru al UE. Şi felul greşit în care a făcut sau încearcă să facă schimbări nepotrivite în sistemul judiciar, în funcţionarea statului de drept, de ce nu, chiar şi chestiuni care ţin de economie. De exemplu, Ordonanţa 114, nu doar că a creat probleme serioase unor investitori în economie, unor sectoare importante din România, sectorul bancar, sectorul telecomunicaţiilor, sectorul ener­getic, ducând la creşterea costurilor care în final se vor duce tot spre români şi tot românii obişnuiţi, mulţi dintre ei, din păcate, votanţii PSD, vor fi cei care suferă. Da! Această Ordonanţă a încălcat şi legislaţia europeană, cel puţin în do­meniul energiei, Comisia Europeană a certificat că această Ordonanţă încalcă acquis-ul comunitar. Deci, imaginea proastă a României se datorează, în primul rând, greşelilor făcute de actuala guvernare, iar PSD este un partid izolat, la nivel european. Sunt voci în Grupul socialist, din Parlamentul european, prim vicepreşedintele Comisiei Europene, care este un socialist, a avut o poziţia la fel de critică ca cea din PPE sau ALDE. Şi cea mai bună dovadă a acestui lucru este decizia, din aceste zile, a Partidului Socialiştilor Europeni, care a decis să îngheţe orice relaţie cu PSD până după alegerile europarlamentare. Există riscul ca în iunie PSD să fie exclus din PSE. Eu cred că aşa se va întâmpla şi, probabil, PSD va migra către o familie europeană sau către un Grup sceptic, fără vreo influenţă sau importanţă în deciziile europene.
Românii trebuie să înţeleagă că, dacă nu vor da un semnal politic foarte clar la alegerile europarlamentare, dacă nu vor da un semnal către partidele care, cu adevărat, sunt respectate şi doresc să facă ceva pentru ca România să fie mai bine privită în UE, fenomenul acesta de izolare pe care îl vedem foarte evident la actuala guvernare, la PSD, riscă, din păcate, să se extindă şi asupra României. Românii trebuie să fie atenţi la mesajele mincinoase pe care actuala guvernare le promo­vează. Patriotism nu înseamnă să ţii România izolată în UE, patriotism nu înseamnă să reduci importanţa României în UE, să refuzi opor­tunităţi de finanţare pentru România”, a spus Cristian Buşoi.

Europarlamentarul liberal a dat şi mai multe exemple pentru a sublinia situaţia complicată în care se află ţara noastră.
„România are cei mai mulţi morţi din accidente rutiere pentru că nu avem autostrăzi care puteau fi făcute pe banii europeni. România are cea mai mare mortalitate evitabilă în domeniul sănătăţii, din UE. Adică, acei oameni care ar fi putut să trăiască dacă sistemul de sănătate ar fi funcţionat. Şi asta şi pentru că acest guvern nu a fost în stare să demareze construcţia spitalelor regionale cu bani europeni! România are cea mai proastă imagine, aşa cum v-am spus, pentru că actualul guvern s-a preocupat doar să schimbe legile justiţiei pentru a rezolva probleme personale ale lideri­lor din fruntea PSD. Ori asta nu este patriotism!”, a spus Cristian Buşoi.
Europarlamentarul liberal a vorbit şi despre proiectele sale din cadrul Parlamentului european.
„În calitate de responsabil pentru programul de sănătate al întregii Uniuni Europene pentru 2021-2027, am reuşit să introduc finanţarea pentru acţiuni de prevenţie în sănătate şi descoperirea timpurie a bolilor. Iniţial, au fost 413 milioane de Euro alocaţi pentru acest program însă, în urma unor amendamente, suma a crescut la 473 milioane de Euro.
De asemenea, am susţinut Programul de cercetare în sănătate «Orizont Europa», program în care Comisia Europeană a venit cu o propunere de 7,6 miliarde Euro, iar în urma unui amendament susţinut de mine şi de colegii mei s-a ajuns la o alocare de 9,7 miliarde Euro, disponibili pentru cercetarea în sănătate.
Un alt amendament propus de mine şi adoptat la nivel european prevede că o mare parte din banii alocaţi pentru sănătate vor fi dedicaţi oncologiei, având ca prioritate studiul cancerului la copii. Obiectivul UE este de a eradica cancerul la copii până în anul 2040, şi mă bucur că la acest obiectiv am contribuit în mod direct.
Acestea sunt doar câteva din proiectele concrete în domeniul sănătăţii pe care le-am promovat la nivel european. Avem în continuare multe proiecte pe care dorim să le promovăm şi să le implementăm şi sunt convins că activitatea noastră va schimba multe lucruri în bine şi pentru români”, a spus Buşoi.

El a menţionat că i s-a refuzat accesul în Spitalul de Boli Infecţioase Baia Mare, de către conducerea politică a judeţului. „A fost o discuţie şi o intenţie de a merge în mod oficial, pentru că sunt membru al comisiei de sănătate, să vizităm oficial, să discutăm, să vedem cum pot fi îmbunătăţite lucrurile la unul dintre spitale. Am înţeles că au fost :nişte sensibilităţi şi că nu a fost o mare deschidere, nu în spital, ci la nivelul conducerii superioare, ca să folosesc un termen propriu celor care conduc, din păcate, acum, judeţul. N-am vrut să generăm un scandal sau o discuţie foarte aprinsă pe această temă, am decis să nu insistăm cu vizita oficială. Vom vizita o colegă, deputat liberal”, a spus Cristian Buşoi.

 

 

„Românii trebuie să înţeleagă că, dacă nu vor da un semnal politic foarte clar la alegerile europarlamentare, dacă nu vor
da un semnal către partidele care, cu adevărat, sunt respectate şi doresc să facă ceva pentru ca România să fie mai bine privită în UE, fenomenul acesta de izolare pe care îl vedem foarte evident la actuala guvernare, la PSD, riscă, din păcate, să se extindă şi asupra României. Românii trebuie să fie atenţi la mesajele mincinoase pe care actuala guvernare le promo­vează. Patriotism nu înseamnă să ţii România izolată în UE, patriotism nu înseamnă să reduci importanţa României în UE, să refuzi opor­tunităţi de finanţare pentru România”.
Cristian Buşoi