Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 18 Noiembrie , 2014

„Podul de carte” s-a materializat!

de Mircea Crisan

Proiectul „Podul de carte” iniţiat de GAZETA de Maramureş a luat o anvergură neaşteptată pentru că ni s-au alăturat peste 50 de instituţii care au pus umărul la sprijinirea românilor din Ucraina.

 
 

În 12 noiembrie a fost donată o cantitate impresionantă de cărţi şi materiale didactice pentru preşcolari, toate pentru bibliotecile şcolare şi unităţile de învăţământ din satele româneşti din Dreapta Tisei. Gazeta de Maramureş a pornit de la o idee simplă, lansând invitaţia Şcolii Gimnaziale „Dr. Victor Babeş” Baia Mare şi Colegiului Economic „Pintea Viteazul” Cavnic să doneze de la elevi cărţi pentru copiii de vârsta lor din satele româneşti din Ucraina.

 

Ioan Botoş, preşedintele Uniunii Interregionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, ne-a spus că, pe lângă aceste cărţi, în Dreapta Tisei este mare nevoie şi de materiale didactice pentru preşcolari, respectiv cărţi cu caracter religios atât pentru credincioşi cât şi pentru preoţi.

 

Aşa că am cerut şi sprijinul Inspectoratului Şcolar şi Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Ana Moldovan, inspectorul şcolar general, împreună cu Mariana Ferţigan, inspector învăţământ pre-primar, au mobilizat în Proiectul „Podul de carte” 50 de unităţi de învăţământ.

 

De asemenea, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului prin Preasfinţia Sa Justin Sigheteanul a donat românilor din Ucraina cărţi în valoare de peste 40 milioane lei vechi.

 

Toate acestea au fost dăruite zilele trecute reprezentantului românilor din Dreapta Tisei, Ion Botoş, în cadrul unei manifestări de excepţie organizate la Biblioteca Judeţeană. „Aceste cărţi vor ajunge la toate şcolile din dreapta Tisei, la românii din Poroşcovo şi în celelalte localităţi româneşti. Ne bucurăm foarte mult că s-a născut această idee de a ne sprijini, şi mai ales de a ne sprijini şcolile. Suntem săraci în ceea ce priveşte cartea românească pentru că se editează foarte puţin în limba română în Transcarpatia şi alte regiuni. Ne bucurăm că în Maramureş o serie de instituţii sunt alături de noi prin acest minunat proiect. Suntem recunoscători şi mulţumim Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, mulţumim Inspectoratului Şcolar, Gazetei de Maramureş şi tuturor celor care simt româneşte”, a spus Ion Botoş.

La eveniment a fost prezentă şi Elvira Codrea, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale:

 

„Permiteţi-mi să vă transmit salutul Ministerului Educaţiei Naţionale şi toată consideraţia pentru munca dumneavoastră şi tot sprijinul de acum înainte. Personal sunt onorată

şi fericită că mă aflu astăzi la acest eveniment pentru că sunt împreună cu foştii mei colegi, oameni dragi sufletului meu şi pentru că mă aflu acasă. Maramureşul este casa mea, acest ţinut al confluenţelor culturale de o profundă rezonanţă istorică. Mulţumim iniţiatorilor acestui proiect, este o idee minunată şi o să o popularizăm la nivel naţional şi internaţional pe site-urile noastre”.

 

De asemenea, au fost rostite mesaje de solidaritate cu românii din Ucraina şi de către inspectorul Filip Pavel reprezentantul doamnelor inspector general, Dragoş Alexandru primarul oraşului Cavnic, pr. Dr. Cristina Ştefan, purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Georgeta Trif directorul Colegiului Economic „Pintea Viteazul” Cavnic, Cornelia Tămâian directorul Şcolii Gimnaziale „Dr. Victor Babeş” Baia Mare. Trebuie ştiut şi că pentru reuşita acestui proiect, un rol deosebit l-au avut profesoarele Mioara Ştefan şi Monica Puha, de la cele două şcoli din Baia Mare şi Cavnic, cu care a început ideea acestui demers.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de o serie de momente artistice susţinute de copiii de la Grădiniţa cu program prelungit „Step by Step” din Baia Mare, preşcolarii din Valea Vişeului care învaţă într-o grădiniţă în limba ucraineană. Nu se poate descrie în cuvinte ce sentimente trezesc nişte copii de 3 – 5 ani care cântă şi dansează îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale!

Iar „Podul de carte” a luat naştere la propriu, pentru că pe o structură în formă de pod, fiecare copil a aşezat cărţile care urmează să ajungă celor de vârsta lor din satele româneşti din Dreapta Tisei.

O altă surpriză a venit din partea primarului oraşului Cavnic, Alexandru Dragoş, care deşi nu a fost provocat să se implice în acest proiect, a auzit de el şi a venit din proprie iniţiativă cu o donaţie consistentă de carte şi cu un tablou pentru liderii românilor din Transcarpatia.

Gazeta de Maramureş mulţumeşte tuturor celor care s-au implicat în acest demers!

 
 

„Cuvântul mângâie, cuvântul iubeşte, cuvântul biciuie, dar cuvântul adus de reprezentanţii oraşului Cavnic astăzi este „prietenie şi dragoste pentru limba română”. Limba română să ne unească pentru totdeauna şi nu uitaţi: cartea rămâne sfântă!”

 
Georgeta Trif, directorul Colegiului Economic „Pintea Viteazul” Cavnic
 
 

„Simt o mândrie, simt o linişte sufletească când mă gândesc că aceste cărţi şi celelalte, vor fi citite şi răsfoite de copii din Ucraina, citite şi gândite în limba română. Acesta este un mare lucru! Românii de pretutindeni trebuie să fim uniţi şi să ne ajutăm.

Şi vreau să donez pentru primăria din Apşa un tablou cu o floare a prieteniei cu următorul mesaj: fie ca dragostea pentru limba română să ne apropie şi să ne încălzească sufletul pe veci!”

Alexandru Dragoş, primarul oraşului Cavnic
 
 

„Salutăm această acţiune iniţiată de GAZETA de Maramureş. Deşi ideea era mai veche între Episcopie şi domnul Botoş, care a fost acum doi ani la Adunarea Eparhială cu un părinte de dincolo de Tisa, şi atunci ne-au spus că au mare nevoie de carte. Iată că acum se realizează acest proiect transfrontalier, atât de frumos intitulat „Podul de carte”, pentru că podul acesta de carte poate să fie cel mai trainic pod. Pentru că dacă se citeşte, dacă se transmit informaţiile de istorie, religie sau de orice natură ar fi aceste cărţi, el devine un pod foarte trainic, care face să dispară această despărţire între noi de o simplă apă. Noi avem în Biserică acel iconostas care pentru mulţi ar însemna că separă naosul bisericii de altar.

Dar, de fapt el nu separă ci face legătura între lumea văzută şi nevăzută. În trecut, aşa se credea despre Carpaţi, că este un lanţ muntos care-i desparte pe români. Dar el de fapt s-a dovedit că-i uneşte pe români. Noi credem că şi Tisa, nu desparte ci ne uneşte. Şi iată că acest Pod care acum s-a clădit sperăm să rămână pentru totdeauna un lucru care uneşte românii de aici cu românii de dincolo. Vă mulţumim pentru tot ce aţi organizat şi sperăm să putem răspunde pozitiv şi la alte acţiuni ale dumneavoastră”.

Pr. dr. Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.