Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 17 Ianuarie , 2020

„Noi și nevoia de cultură”

de Gazeta de Maramures

Pentru elevii Liceului Teoretic „Emil Racoviță”, Ziua Națională a Culturii a reprezentat nu doar celebrarea poetului Mihai Eminescu, ci a fost și un moment de reflecție asupra culturii românești în ansamblul ei.

 

 

„Noi și nevoia de cultură” a fost titlul proiectului transdisciplinar coordonat de prof. Giurgiulescu Ra­luca, în cadrul căruia s-au derulat manifestări organizate sub forma unor ateliere de documentare, informare și dezbatere.
Diversitatea culturală a stat la baza discuțiilor interactive purtate între profesori și elevi, în atelierele de cinemato­grafie, muzică și teatru coordonate de profesorii de limba și literatura română Draghiș Adriana, Breban Mihaela și Cauni Tatiana. Astfel, elevii claselor a IX-a au putut urmări scurtmetrajul regizorului Sabin Dorohoi, „Sărbătoritul”, în timp ce elevii claselor a X-a au călătorit prin universul muzical al compozitorilor George Enescu, Ci­prian Porumbescu și Dinu Lipatti. Clasele a XI-a au discutat despre dramaturgia românească, despre Festivalul de Teatru „Atelier”, pornit chiar din orașul nostru, și au vizionat momente puse în scenă de trupa de teatru „Masca” din cadrul liceului.
Clasele a XII-a, grupate sub sloganul „Hot jobs, hot universities”, au avut invitați din mediul academic – conf. univ. dr. ing. Mihai Bănică, conf. univ. dr. Jelea Marian, conf. univ. dr. ing. Giurgiulescu Liviu –, dar și din cel privat, în persoana domnului inginer Bogdan Măricuța, manager al academiei de training a Universal Alloy Corporation Europe.
La activitate a participat și doam­na inspector școlar general, prof. dr. Costin-Hendea Anca-Mi­no­dora, ab­solventă a Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare, și care, îm­preună cu directorul instituției, prof. Pop Mariana, și directorul adjunct, prof. Mic Valeria, a fost alături de elevi și profesori, apreciind inițiativa de deschidere a școlii spre valori culturale și viziunea transdicipli­nară a cadrelor didactice.
 

 

Reușita activității a fost deplină și datorită strânsei colaborări cu profesorii celorlalte catedre: Florian Adriana, Couți Maria, Petrean Carmen, Soreanu Alina, Onțiu Corina, Robaș Mirela, Podina Camelia, Hurezan Raluca, Marincaș Luminița, Mure­șan Iosif, Rusu Elena, Baciu Lore­dana, Tarța Georgeta, Cons­tan­tinescu Rodica, Mândru Voichița, Călin Nechita, Richardo Supuran, Tiță Anca, Tiță Gabriel și Muntean Rareș.