Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 13 Noiembrie , 2020

Noaptea Muzeelor este pregătită pentru o abordare digitală în 14 noiembrie

de Gazeta de Maramures

În contextul actual determinat de pandemie și în situa­ția în care s-au impus noi măsuri la nivel național, muzeele și spațiile culturale sunt gata să abordeze evenimentul și în mediul online și propun pu­blicului diferite activități interactive pe rețelele sociale și pe website-urile proprii. Totodată, Rețeaua Națională a Muzeelor roagă muzeele și organizațiile culturale înscrise să își desfă­șoa­re proiectele programate numai până la ora 21:00, adaptate la noua legislație guvernamentală referitoare la activitățile cu pu­blic și restricționarea circulației pe timp de noapte.

Pentru siguranța participanților, organizatorul Rețeaua Națională a Muzeelor din România reco­mandă publicului să consulte oferta Nopții Muzeelor actuali­zată pe https://noapteamuzeelor. org, precum și canalele de comunicare ale instituțiilor cul­turale implicate, pentru actualizări de ultim moment.
„Noaptea Muzeelor a fost afec­tată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ştim, ediţia 2020 trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul la mijlocul lunii no­iem­brie. Situația este din ce în ce mai incertă, dar siguranța oamenilor este pe primul loc. De aceea, în funcție de măsurile impuse de către autoritățile statului, evenimentele din offline ar putea fi oprite, deci programul propus pe platforma Noaptea Muzeelor ar putea suferi modificări până în ziua de 14 noiembrie. În acest caz, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi organizate în mediul virtual, unde, pe lângă ofertele punc­tuale ale muzeelor și organizațiilor participante, am pregătit și alte două proiecte digi­tale de anvergură”, a declarat Dragoș Neamu, manager Noap­tea Muzeelor.

Rețeaua Națională a Muzeelor propune două categorii de pro­iecte digitale dedicate muzeelor. Proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”, care conține 16 filme documentare de scurt-metraj des­pre poveștile neștiute a nu mai puțin de 10 muzee din București și Ilfov și a altor șase muzee din Iași, Bacău, Piatra-Neamț, Buzău și Vaslui. Cele din zona Moldo­vei sunt realizate în colaborare cu Programul Național Cantus Mundi și sunt practic povestite de copiii din acest imens proiect de integrare socială prin muzică. Întreaga serie de video-documentare poate fi vizionată pe canalele de Social Media ale postului Radio Europa FM, Noaptea Muzeelor și RNMR.

Al doilea proiect digital asociat este alcătuit din producții create de opt echipe de elevi în cadrul proiectului național „ANI­MA­ȚII, PUZZLE, INVES­TIGAȚII… VINO ȘI JOACĂ-TE CU CO­LECȚIILE LA MUZEU!”, care își propun să valorifice și să prezinte în cele mai creative moduri co­lecțiile unor muzee din comunități locale, printr-o perspectivă inovatoare, lipsită de clișee și precon­cepții. Propunerile acestor tineri consumatori culturali vor fi accesibile pe pagina de Facebook și pagina oficială a Nopții Muzeelor.

În situația în care Noaptea Muzee­lor se va desfășura conform pla­ni­ficării inițiale, cu activări muzeale, instalații de artă și alte proiecte culturale organizate în offline, Rețeaua Națională a Muzee­lor din România nu recomandă persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să participe fizic la aceste evenimente, ci să opteze pentru cele din mediul online, unde atât RNMR, cât și muzeele participante, au pregătite proiecte interesante.
Detalii complete și actualizate des­pre organizarea generală găsiți pe www.noapteamuzeelor.org, dar și pe site-urile muzeelor și organiza­țiilor culturale înscrise.

Inițiat în urmă cu 16 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Rețeaua Națională de Muzeelor (RNMR), fiind cel mai important și extins eveniment muzeal dedicat publicului, așteptat de acesta de fiecare dată cu mare interes. În anul 2019, Noaptea Muzeelor a mobilizat peste 150 de muzee și entități culturale diverse din toată țara, care au interacționat cu aproape 1.000.000 de persoane.

 

Organizatori: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor
Finanțator: Administrația Fondului Cultural Național
Partener media principal: Europa FM
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, Bucureștii Vechi și Noi, Bookhub, Bursa.ro, Calendar evenimente, calatoriaperfecta.ro, catchy.ro, CAȚAVENCII, Fashion Premium Magazin, Good News, Hotnews, I-tour, IQool, miscareaderezistenta.ro, modernism.ro, MovieNews, Observatorul cultural, playU.ro, Radar de media, Radio România Cultural, RADOR, Revista Psychologies, Revista Zeppelin, Spotmedia.ro, urban.ro, Zile și nopți
Interfață grafică: Irina Dobrescu
Logo: Andrei Tache.