Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 2 Aprilie , 2021

Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” - partener al Universității John Hopkins din New York

de Gazeta de Maramures

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» este partener al Universității John Hopkins din New York în cadrul programului masteral de Studii Muzeale al universității americane.

 

Conceptul de bază al programului este explora­rea și definirea co­­mu­nităților și determinarea rolului instituției muzeale în cadrul comunității din care face parte.
Cele patru muzee alese sunt: Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Memorial Museum of E. Veidenbaums “Kalāči”, Liepa Parish, Letonia,  QUAD - Derby City Museums, Marea Britanie, Herrnhut Ethnographic Museum, Leipzig, Germania.

În perioada ianuarie-mai 2021 aceștia vor analiza specificul fie­cărei instituții, vor studia diverse tehnici și abordări ale implicării muzeului în activitățile categoriilor sale de public și vor dezvolta un plan de acțiune pentru comunitățile identificate.
În etapa actuală muzeul băimărean a stabilit că se va concentra, în plan local, asupra organizațiilor non-profit, a celor de tineret, a comu­nității academice și a unei categorii de populație defavorizată.
Reprezentanții muzeului de artă vor lua contact direct cu modelul muzeologiei americane, construit pe încrederea în mecanismele de auto-reglare a pieței și pe favo­rizarea inițiativei antreprenoriale.