Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 4 August , 2025

Mondo cane

de Gazeta de Maramures

Pe 28 iulie, este ziua internaţională a ciocolatei cu lapte. Iată câteva curiozități despre unul din cele mai apreciate deserturi.

Evident majoritatea din noi iubim ciocolata, iar cea mai bună motivație este că nu ai nevoie de o ocazie pentru a mânca una. Ciocolata spune creierelor noastre să producă substanțe chimice bune (dopamină) atunci când o consumăm.

Ziua ciocolatei cu lapte a fost concepută de Asociația Internațională a Cofetarilor la 28 iulie. Prima ciocolată cu lapte a fost creată de elvețianul Daniel Peter, în timp ce colabora cu Henri Nestlé, fondatorul companiei Nestlé. Trebuie remarcat faptul că, încă de la începutul secolului XX, țările Europei produc ciocolată cu lapte de diferite calități.

Ciocolata cu lapte este cel mai popular membru al familiei de ciocolată. Peste tot în lume oamenii adoră această ciocolată. Elveția consumă mai multă ciocolată pe cap de locuitor decât orice țară din lume. Irlanda, Regatul Unit, Austria și Belgia completează primele cinci locuri.

Designerii și ciocolatierii din întreaga lume colaborează pentru a realiza ținute dulci la prezentările de modă Le Salon du Chocolats. Evenimentul mondial pentru toți iubitorii de ciocolată are anual peste 500 de participanți din întreaga lume. Totodată, dispune și de cea mai mare vitrină de bomboane de ciocolată de pe toate continentele și prezența țărilor producătoare de cacao în cadrul evenimentului.

Fiecare copac de cacao produce aproximativ 2.500 de boabe. Este nevoie de 400 de boabe de cacao pentru a face un kilogram de ciocolată. Iar cei mai mulți copaci de cacao, 70 la sută, provin din Africa de Vest, un copac având o vechime de peste 200 de ani. Cei mai mulți dintre ei produc boabe de cacao doar în primii 25 de ani.

Există chipsuri de cartofi îmbibate în ciocolată cu lapte lansate de compania Lay’s. Combinația dintre dulce și sărat este de înțeles, în acest caz, combinația nu este doar zahăr și sare, ci ciocolată și cartof!

Cea mai mare bucată de ciocolată a cântărit 5.792,50 kg  și a fost creată în Derbyshire, Marea Britanie la 7 octombrie 2011. Aceasta măsura 4 metri, iar ingredientele au fost: zahărul, laptele praf integral uscat, untul de cacao, masa de cacao, emulgatorul, uleiul de unt.

Ciocolata cu lapte este un „clasic” pe care îl cunoaștem și îl iubim cu toții, încă din copilărie.

Hai să rupem împreună o bucată de ciocolată cu lapte și să lăsăm aroma să umple aerul, să pompeze dopamina în fluxul nostru de sânge atunci când ne îmbrățișăm și, la fel, când suntem îndrăgostiți!