Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 12 Mai , 2025

Mondo Cane

de Gazeta de Maramures

Ziua Mondială a Aviației şi Ziua Cosmonauticii sunt sărbătorite anual pe 12 aprilie, dată la care, în 1961, pilotul şi cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiu.
Așadar, Iuri Gagarin a devenit primul om din lume ajuns în spațiu pe 12 aprilie 1961, atunci când vehiculul său spa­țial
Vostok a efectuat pe orbită o rotație completă în jurul Terrei, călătorie care a durat o oră şi 48 de minute. Reușita lui Gagarin a reprezentat un succes pentru programul spațial sovietic, dar şi începutul unei noi ere a explorării în domeniu.
Performanța cosmonautului a fost sărbătorită prin manifestări de stradă organizate în Moscova şi în alte orașe mari din Uniunea Sovietică. Iuri Gagarin a fost transportat, într-o coloană oficială, pe străzile moscovite şi adus la palatul Kremlin. Acolo, liderul statului din acea vreme, Nikita Hruşciov, i-a oferit cea mai înaltă recompensă, titlul de Erou al Uniunii Sovietice.
Ziua Mondială a Aviației din 12 aprilie a fost proclamată la cea de-a 65-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiu­nilor Unite, în 2011.

Începând cu primul zbor orbital în jurul Pământului, Uniunea Sovietică şi Statele Unite au contribuit la cucerirea spațiului.
În 1969, în cadrul misiunii Apollo 11, Neil Armstrong şi Edwin „Buzz” Aldrin devin primii oameni care pășesc pe Lună.
Cooperarea între state s-a intensificat, iar în ultimii ani China a investit mult pentru a recupera întârzierile în fața Statelor Unite şi ale Rusiei.
Din 2001, evenimentul mai este marcat prin sărbătoarea inter­națională „Noaptea lui Iuri”, cunoscută şi sub numele de „Pe­trecerea spațială mondială”. Aceasta este marcată în numeroase țări de pe glob, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Fran­ța, Italia, Polonia, România, Australia, Canada şi Rusia. „Noaptea lui Iuri”, care se des­fășoară atât în mediul online, cât şi în numeroase insti­tuții, combină distracția cu cercetarea, iar evenimentele dedicate primului zbor în cosmos au loc la centrele NASA, mu­zee, planetarii, școli, baruri, cluburi de noapte. Invitații la evenimente sunt încurajați să poarte costume cu tematică pentru a contribui la atmosfera festivă, iar operele artistice cu specific spațial sunt puse în centrul atenției. Dumitru Prunariu este primul şi singurul cosmonaut român care a participat în 1980 la misiunea Soiuz 40. Zbor virtual plăcut!