Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 26 Noiembrie , 2019

Mărturisiri din Codrul Maramureşului

de Gazeta de Maramures

Fărcașa este comuna cu o contribuție la PIB-ul județean situată imediat după cea a municipiului Baia Mare. Statisticile iau în considerație, fireș­te, greutatea ce o reprezintă companiile locale. Firmele se numesc S.A. Hagero SRL - cu acti­vitate în transportul de produse intern și internațional; SC TRUCK SPED SRL, specializată în fabricarea betonului, procura­rea produselor de balastieră și executarea lucrărilor de con­strucții; Ridorail România SRL, profilată pe producerea de mobilier; SC Inter-bus SPEED SRL - având ca activitate transportul de persoane în țară și străinătate.

 

Nicolae BUD

Mă simt la Fărcașa ca și acasă. Am motive destule. Între ele: satul meu, Dăneștii Chioarului se află pe celălalt mal al Someșului; și mai aproape, chiar, sunt ULMENII - locul de naștere al soției, scriitoarea Florica Bud.


M-am aflat de astă dată la Fărcașa dintr-un mo­tiv anume. Câteva zile s-a desfășurat aici, sub blazonul Academiei Române, simpozionul „SPAȚIUL MIORI­TIC, SATUL ȘI SUFLETUL ­RO­MÂNESC”, la inițierea, organizarea și desfășurarea căruia m-am implicat cu toată dragostea. Am con­siderat un prilej de mândrie să înscriem zona în care ne-am născut și trăim, cu evlavie și bucurie, într-un binemeritat circuit valoric și cultural.
Nu pot să omit a menționa nivelul academic al comunicărilor științifice din cadrul simpozionului găzduit de Gimnaziul „Lucian Blaga” din Făr­cașa. Suprapun peste impresia puter­ni­că produsă de pregătirea parti­ci­- panților - oameni de carte cu studii aprofundate și extinse în domeniu - prezența la lucrările simpozionului a cercetătorilor de la Institutul de Filozofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”. Și, mai presus de asta, se cuvine subliniată contri­buția la succesul dezbaterii a pre­șe­dintelui Filialei Cluj a Academiei Române, domnul Emil Burzo. Ne-a stat alături domnul Alexandru Surdu, directorul Institutului „Constantin Rădulescu-Motru”, ale cărui intervenții au stârnit interesul și entuziasmul celor prezenți.
Episcopia Maramureșului și Sătma­rului a fost cu noi împreună, remarcându-se printr-o participare de sub­stanță, de la momentul de start până la ora închiderii simpozionului.
Finalmente, oaspeții, veniți din toată țara, au fost invitați la liturghia du­minicală, eveniment religios remarcabil, susținut de preoți, în fața unui mare număr de enoriași.
În desfășurătorul programului au fost inserate de către organizatori mai multe activități de timp liber. A fost vizitată proprietatea marelui patriot Gheorghe Pop de Băsești, pre­ședintele de vârstă al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Am putut să cunoaș­tem Muzeul Satului Codrenesc din Oarța de Sus. O binevenită cină vâ­nă­torească în aer liber, „la poale de codru verde” s-a ținut în Asuaju de Sus.
Sarea și piperul acestui segment de program s-a consumat întru cunoaș­terea potențialului productiv al comunei, formată din patru sate, ri­si­pite în lungul Someșului - centrul de comună, Sârbi, Tămaia, Buzești. Ești informat cum stau lucrurile și ai motive să te crucești. Rețineți: Făr­cașa este comuna cu o contribuție la PIB-ul județean situată imediat după cea a municipiului Baia Mare. Statisticile iau în considerație, firește, greutatea ce o reprezintă companiile locale. Firmele se numesc S.A. Hagero SRL - cu activitate în transportul de produse intern și inter­național; SC TRUCK SPED SRL, specializată în fabricarea betonului, procurarea produselor de balastieră și executarea lucrărilor de con­struc­ții; Ridorail România SRL, profilată pe producerea de mobilier; SC Inter-bus SPEED SRL - având ca activitate transportul de persoane în țară și străinătate.
Vârful de lance îl constituie fără doar și poate SC EATON ELECTRO Producție SRL. Societatea este condusă de Pamela Pop, remarcată de toată lumea pentru calitățile deosebite ca specialist, ca manager, ca om. Plesnește de talent. Un „comandant” de cursă lungă, de care, sunt sigur, vom mai auzi.
În vatra satului Sârbi am văzut ceva ce se vede rar pe la noi: în apro­pierea loturilor agricole, în acele zile în așteptarea strângerii recoltei, o fabrică industrială de mare atracție, spectaculoasă chiar.
În clipa de față, fabricația duduie. Totul a început prin venirea în zonă a companiei Moeller Electro Pro­duc­ție SRL. În februarie 2002 era demarată activitatea de producție în spațiul închiriat de la Căminul Cultural din Fărcașa. Tot atunci s-a construit și prima hală de producție. Compania s-a dezvoltat continuu, după trei ani de activitate era ter­mi­nată a șaptea hală. În 2007, Moeller Electro Producție SRL avea cel mai mare număr de angajați – 1.900.
Vizita noastră se desfășoară după standarde occidentale. Vom primi la intrare echipament de protecție. Minute în șir vom dobândi expli­cațiile cuvenite de la experții companiei, care apelează la ecrane pen­tru afișarea datelor însoțitoare. Vom parcurge metodic atelierele de fabricație, căpătând informații suplimentare de la caz la caz. Ni se înmâ­nează o șepcuță de culoare închisă, având „pe frontispiciu” inițialele firmei EATON.
La locurile de muncă, aplecați asu­pra sculelor întrebuințate cu pricepere, sutele de angajați din acest schimb, majoritatea tineri, îndeosebi fete. Nicio deosebire între ce avem sub ochi și ce vedeam pe timpuri la fabrici de renume: IPRS Băneasa, de exemplu.
 

Reținem că o etapă extrem de im­portantă în evoluția companiei o constituie achiziția MOELLER de către concernul american EATON, în anul 2008. Fabrica din satul Sârbi, comuna Fărcașa, și-a dovedit din plin rostul și eficiența. Este în prezent cea mai mare unitate pro­ductivă EATON din aria geografică Europa – Africa - Orientul Mijlociu.
 

O investiție de acest fel înseamnă pentru localitatea locală, în primul rând, locuri de muncă. Funcționează admirabil, în ambele sensuri, rela­țiile pe plan local între companie și autorități.
Mi-am notat diferite date despre fa­brica din Sârbi și le-aș propune aten­ți­ei pentru a înțelege mai bine iden- ­­ti­tatea acesteia. Detaliile fur­ni­zate nouă sunt de la începutul toamnei. Vânzările în anul 2008 s-au apropiat de 260 milioane USD. În cadrul EATON, sectorul electric a primit premiul de „Fabrică model” pe doi ani consecutivi: 2017 și 2018.
Reținem că numărul de sala­riați la fabrica din Sârbi se apro­pie de 1.800. Programul de lucru este gândit a se des­fășura flexibil. Se urmă­rește evoluția în carieră prin organi­zarea de cursuri de perfecționare.
Tuturor angajaților li se asigură asis­tența medicală, zi și noapte. Compania se află în relații strânse cu Uni- ver­si­tatea Tehnică din Cluj-Napoca prin filiala acesteia din Baia Mare. Există o legătură salutară cu școlile comunale și grădinița. O școa­lă pro­fesională deschide pers­pective de angajare ulterioară în fabrică. Există un cor al Companiei EATON care se implică în acțiuni de binefacere și participă la Festivalul de Colinde organizat anual de Primăria Fărcașa.
Plec din Fărcașa cu mulțumirea adu­să de întâlnirile mele cu atâția oameni de ispravă. Un destoinic și lon­- geviv primar - Ioan Stegeran, vice­primarul Florica Mureșan, secretarul Rodica Giurgiu. Directoarea Gimnaziului, Viorelia Vele primește doar laude pentru tot ce face. Despre domnișoara Pamela Pop abia de vorbirăm. La despărțire îi salut pe toți cu respect și pe fiecare în parte. La bună vedere!