Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 15 Iulie , 2019

„Împreună cu ministrul Muncii, clarificăm cu responsabilitate aspectele sesizate de pensionarii IPEG”

de Nicolae Teremtus

Recent, peste 20 de persoane au participat la un protest inedit în faţa Casei de Pensii Maramureş. Protestatarii au fost foşti mineri care au lucrat la IPEG Maramureş şi care reclamau faptul că la ultima mărire a pensiilor nu au fost luaţi în calcul pentru această mărire. Ei spuneau că vor pierde între 1300 şi 1500 de lei. În această situaţie sunt peste 200 de mineri maramureşeni, foşti angajaţi la IPEG, iar în ţară sunt peste 1000 de foşti mineri care au lucrat la IPEG-urile din mai multe localităţi care au avut exploatări miniere.

 

 

Protestatarii au fost şi la prefectul Vasile Moldovan, pentru a-i prezenta situaţia. Pe scurt, foştii ortaci spu­neau că le este negat dreptul la recalcularea pensiilor după Legea 221/2018 pentru grupa de muncă specială pe motiv că activitatea de la IPEG nu s-ar fi desfăşurat în condiţii speciale.

Protestatarii au venit cu pancarte şi afişe în care au scris despre faptul că munca de la IPEG nu ar fi o activitate în condiţii speciale. Ei reclamă discriminarea la care sunt supuşi faţă de colegi de la Remin. Din ce au povestit protestatarii, această nedreptate a pornit de la nişte „dudui”, cum le-au numit ei, de la Casa Naţională de Pensii, care au decis, fără să cunoască activitatea IPEG, că cei de aici au o muncă fără condiţii speciale. Această decizie a fost supusă atenţiei Avocatului Poporului şi au primit o confirmare că ar trebui să fie încadraţi la condiţii speciale. Dar oficialii de la Casa Naţională au atacat hotărârea Avocatului Poporului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ca atare, Casa de Pensii Maramureş a negat dreptul de recalculare a pensiilor pentru această categorie de muncitori, de fapt, mineri. Sunt invocate L 19/2000, Legea Minelor din 20003 şi decizia 9/2019 a ÎCCJ, apărute ulterior închiderii activităţii de la IPEG Maramureş în anul 1997.
Trebuie menţionat că activitatea de la IPEG a fost şi activitate minieră în subteran. Perioada în care, cică, cei de la IPEG nu au avut activitate în subteran, în condiţii speciale, este 1990 şi 1.04.2001.
Protestatarii de la Casa de Pensii Maramureş au cerut venirea mi­nistrului Muncii în nord, pentru a rezolva situaţia.

Preşedintele CJ Ma­ramureş, Gabriel Zetea a făcut demersurile necesare pentru ca minis­trul Marius Budăi să vină în Baia Mare.
În urma întâlnirilor avute cu re­prezentanții  protestatarilor și dată fiind complexitatea problemelor, li­derul social-democrat maramu­re­șean a decis să îl invite în județul nostru pe Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale din Guvernul Dăncilă.
Prezent pe toată durata discuțiilor purtate între reprezentanții pensio­narilor IPEG și ministrul Budăi la întâlnirea desfăşurată cu protestatarii şi în prezența șefilor instituțiilor cu atribuții în domeniu, președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea a reprezentat un factor de echilibru și moderație față de abordarea vehe­mentă a liderului grupului contestatar, Vasile Leș. În deschiderea discuțiilor, liderul filialei județene a PSD Maramureș a menționat scopul întâlnirii și a prezenței ministrului Marius Budăi în Baia Mare, cerând participanților să abordeze pro­blemele clar și deschis: „Suntem aici, împreună cu Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, ca să clarificăm aspectele sesizate de pensionarii IPEG. Ne-am angajat, împreună cu deputatul PSD Mara­mureș, Călin Matei, să îl aducem pe ministrul de resort în Baia Mare și ne-am ținut de cuvânt. Propun să ne exprimăm pozițiile fără grabă, cu calm și responsabilitate, astfel încât la final să putem trage concluzia că am identificat cele mai bune soluții posibile”, a declarat președintele PSD Maramureș și președinte al Consiliului Județean, Gabriel Zetea.

Pe toată durata discuțiilor la care au participat și reprezentanții Casei Județene de Pensii Maramureș, mi­nistrul Budăi a luat act de nemul­țumirile exprimate, prin intervențiile sale dovedindu-și competența și cunoașterea profundă a sistemului de pensii. Reprezentantul Guvernului PSD-ALDE nu s-a sfiit să recu­noască faptul că „ani la rând au fost emise și aplicate reglementări succesive care au generat inechități datorită abordărilor sectoriale a problematicii, într-un context în care era necesară o abordare unitară. Soluția necesară pentru rezolvarea problemelor din sistemul de pensii românesc o constituie promulgarea unor reglementări noi, care să asi­gure echitate pentru toate categoriile profesionale, o lege concepută şi propusă deja de Partidul Social Democrat”.
 
Discuțiile președintelui PSD Mara­mureș, Gabriel Zetea și ale ministrului Muncii, Marius Budăi cu pensionarii IPEG s-au finalizat prin prezența celor doi lideri social-democrați în mijlocul zecilor de cetățeni care așteptau finalizarea întâlnirii, în fața Palatului Administrativ din Baia Mare. Cu acest prilej, atât liderul social-democraților maramureșeni, Gabriel Zetea, cât și ministrul Muncii, Marius Budăi au transmis mesaje ferme privind implicarea în rezolvarea problemelor. 

 

 

„Suntem aici, împreună cu Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, ca să clarificăm aspectele sesizate de pensionarii IPEG. Ne-am angajat, împreună cu deputatul PSD Mara­mureș, Călin Matei, să îl aducem pe ministrul de resort în Baia Mare și ne-am ținut de cuvânt. Propun să ne exprimăm pozițiile fără grabă, cu calm și responsabilitate, astfel încât la final să putem trage concluzia că am identificat cele mai bune soluții posibile”.
Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș și președinte al Consiliului Județean Maramureș