Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 7 Mai , 2021

Ilie Tudorel și The ROBELOs

de Nicolae Teremtus

Pandemia a îngenuncheat întreaga lume, de la economic, la cultural, și toată lumea a suferit din cauza unui virus necunoscut, rău, nemilos. În acest context, multe din activitățile obișnuite au fost oprite, suspendate, anulate. Poate cei mai afectați de aceste bariere au fost creatorii de artă și cultură. Iar întrebarea - ce poate face un artist fotograf în pandemie? - este legitimă și chiar interesantă. Artistul fotograf băimărean, Ilie Tudorel, a răspuns scurt, la obiect, atipic. Ce poate să facă? Muncește!

 

Ilie Tudorel este om de afa­ceri, cu o fabrică de textile ce produce echipament de pro­tecție. Dar este și fotograf, un artist fotograf, dacă ne uităm la palmares: peste 140 de expoziții de fotografie, din care 71 perso­nale și 69 de grup. A expus în mu­zee și centre culturale din Ro­mânia, Belgia, China, Polonia, Ungaria și Ucraina. Fotografiile sale au fost reproduse în numeroase publicații din țară sau străinătate, în albume de artă, reviste de turism in­ter­naționale, albume și ghiduri turistice in­ter­na­ționale, dar și în cărți sau în publicații științifice. Ultimele sale  realizări datează din acest an și sunt o recunoaștere a activității fotografice din ultimii ani. Recent, a apărut al treilea număr al revistei de turism Robelo - The Robelo s, una dintre cele mai importante reviste de turism internațional. Poate cea mai bună.
Am văzut  revista, deosebit de interesantă, o grafică de  excepție, calitatea hârtiei excepțională, fotografii deosebite. În căsuța re­dacțională este și artistul băi­mă­rean Ilie Tudorel. Iar în acest număr, o bună parte din fotografii sunt ale fotografului din Baia Mare. Știam că Ilie Tudorel a colaborat cu revista internațională TUI, dar nu cunoșteam faptul că aceasta a fost cumpărată de compania germană DERTOUR.
Parte a grupului german REWE, Dertour, a preluat, în septembrie 2019, activitățile de turism ale Grupului Eurolines, devenind astfel lider al pieței din Romnia. Grupul REWE funcționează din 1927 și este astăzi al patrulea angajator din Germania. Are o cifră de afaceri de 61 miliarde de euro, 360.000 de angajați și 10.000 de puncte de vânzare.

Grupul DER Touristik a fost fondat în 1917 și reprezintă divizia de turism a Grupului REWE. Are o cifră de afaceri de 6 miliarde de euro, 10.500 de angajați și 2.800 de agenții.
Este prezent în 16 țări din Europa, incluzând România și are peste 10 milioane de clienți anual. Așa revista TUI a devenit Robelo s, iar Ilie Tudorel este unul din artiștii fotografi foarte vizibili în celebra revistă.
A doua realizare majoră a acestui început de an vine de la Comisia UNESCO din România.
În 2021, se împlinesc 65 de ani de UNESCO România. Pentru a marca acest eveniment, Comisia UNESCO a scos o revistă ani­versară. În revistă, artistul fotograf Ilie Tudorel are multe fotografii care ilustrează materialele despre patrimoniul UNESCO din România. De fapt, artistul băimărean este un colaborator de bază al UNESCO România, derulând multe proiecte culturale împreună.