
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro

Hramul Mănăstirii Habra
Marți, 22 aprilie 2025, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Învierea Domnului” Habra–Groși, Protopopiatul Baia Mare, județul Maramureș, cu ocazia serbării hramului așezământului monahal..
„Mănăstirea Habra sau Habru, cum a fost menționată în istorie la 1600, pe vremea voievodului întregitor de țară Mihai Viteazu, exista și a sprijinit unirea lui Mihai Viteazu prin trăitorii care au viețuit aici și starețul care era episcop și se numea Efrem - a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Este o mănăstire care a reînviat după 1990. Ctitorul ei a fost părintele Ioan Coltan, preotul din localitate, care a cerut la Înaltpreasfințitului Justinian și a primit binecuvântarea să reînvie această mănăstire istorică. Piatra de temelie s-a pus în 1996, la începutul arhieriei noastre. Am pus piatra de temelie și s-a construit o biserică chivot, o biserică bijuterie, care este pregătită de sfințire. La anul, când vor fi 30 de ani de la întemeierea mănăstirii și de la punerea pietrei de temelie, vom sfinți această biserică, fiind un soroc, un popas duhovnicesc. Hramul a fost acordat de către Înaltpreasfințitul Justinian, în mod inspirat și înțelept, anume Învierea Domnului, vorbind astfel despre reînvierea așezământului monahal important. Tot dânsul a statornicit să se țină sărbătoarea hramului a treia zi de Paști. Este simbolică această sărbătoare și acest hram, deoarece pericopa evanghelică din a treia zi de Paști ne relatează pe larg călătoria lui Luca și Cleopa spre Emaus, ca să vadă, ca să își împlinească oarecum trăirea și să-și potolească frica și îngrijorarea. Călătoria spre Emaus a fost o călătorie spre Hristos, iar călătoria în istoria acestei mănăstiri și hramul ei, care se ține, iată, în plină primăvară, în grădină, seamănă oarecum cu ceea ce au trăit Luca și Cleopa, descoperindu-l, în cele din urmă, pe Hristos, înviat din morți, la frângerea pâinii. Măicuțele au venit în ’98, au început viața monahală și au dus construirea, zidirea mănăstirii până la acest nivel. S-a ctitorit un ansamblu monahal, o casă brâncovenească. Maica Stareță Iustiniana, împreună cu Maica economă Serafima, au lucrat foarte mult și, iată, avem un așezământ monahal de mare importanță, fiind în vecinătatea Băii Mari, mult iubit atât de locuitorii din Groși, cât și de băimăreni, fiind la doar șapte kilometri de municipiul Baia Mare. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru frumusețea zilei de astăzi, apreciem și prețuim mult munca de osteneală a măicuțelor și Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să participăm la evenimentul Sfințirii de la anul. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”.
Sfânta Liturghie Arhierească
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Adrian Mihali, consilier administrativ, Pr. Ionuț Todorca, consilier eparhial cultural, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Protos. Teofan Petruț, de la Mănăstirea Rohița, Pr. Adrian Morar, inspector social filantropic, Pr. Ioan Ilieş, slujitor al mănăstirii, Pr. Bogdan Ciocotişan din Dumbrăviţa, preşedintele Asociaţiei tinerilor din Protopopiat, Pr. Vasile Adrian Marc din Chechiş, Pr. Ovidiu Spătar din Groşi, Pr. Mihai Sălăjan Pricop din Satu Nou de Jos, Pr. Călin Ţura din Ocoliş, Pr. Vasile Viorel Tarța din Rus, Pr. Valeriu Latiş din Cărbunar, Pr. Viorel Spătar, misionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă a cântat solista Gabriela Ardusătan, fiică a satului, de la Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare.
La Sfânta Liturghie au participat primarul Florin Bolte, fostul deputat Nicolae Bud, taragotistul Dumitru Dobrican, fiu al satului, personalități din administrație și artiști renumiți.
Cuvântul de învățătură
Un cuprinzător cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin despre Învierea Domnului, despre sărbătoarea zilei, pornind de la pericopa evanghelică a sărbătorii și învățăturile pe care trebuie să le desprindem din acestea. O adevărată lecție de cateheză.
Text: Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol