Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 23 August , 2021

Hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Moisei

de Gazeta de Maramures

Duminică, 15 august 2021, praznicul Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Moisei, Protopopiatul Vișeu, cu ocazia hramului sfântului locaș de închinare și a rostit cuvânt de învățătură duhovnicească în fața miilor de pelerini sosiți din țară și din afara ei la mănăstirea lor de suflet, la care erau obișnuiți să vină de când erau copii.


Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească
Din soborul de peste 30 de preoți și diaconi au făcut parte Pr. conf. univ. dr. habil. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Ionuț Todorca, consilier eparhial cultural-teologic, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vișeu, Arhim. Teofil Pop, starețul Mă­năstirii Moisei, Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Pietroasa din Borșa, Pr. Gavriș Vancea din Săliște, Pr. Dumitru Iuga din Săcel, Pr. Matei Șandru din Moisei, mulți alți preoți din parohii de pe Valea Izei și Valea Vișeului, de la parohii din țară, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, admi­nistratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Mara­mu­reșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. prof. drd. Adrian Dobrea­nu, iar la chinonic au cântat o pri­ceasnă adecvată acestui praznic Arhidiaconii Vlad Verdeș, Teodosie Bud și Lucian Burnar.
În rândul credincioșilor s-au aflat prefectul Vlad Emanuel Duruș, vicepreședintele Consiliului Jude­țean – Rudolf Stauder, primarul din Moisei – Grigore Tomoiagă, Chestorul de poliție Valentin Minoiu, senatorul Dan Ivan, arhitectul Dorel Cordoș, ing. Mircea Lețiu, un apropiat de Biserică și binefăcător al Mănăstirii Moisei, alte persoane importante din județ și din afara lui.


Procesiunile
Păstrând un obicei nealterat de-a lungul anilor, procesiunile credin­cioșilor din parohii au început să sosească la Mănăstirea Moisei încă din ajun, înainte de slujba Vecerniei, iar cele mai multe, din cele 20 de procesiuni câte au fost anul acesta, au ajuns în ziua praznicului, înainte de Sfânta Liturghie. Sosirea procesiunilor, prosesii, cum se numesc aici, în care intră credincioși de toate vârstele, se face cu respectarea unui ritual precis: înconjurarea de trei ori a bi­sericii mari a mănăstirii și a bi­sericii-monument istoric, sfințită de Sfântul Sava Brancovici, Mi­tropolitul Ardealului, la 1672, în cântări specifice, intrarea în bise­rica mare și închinarea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, căreia credincioșii îi cer ajutorul în toate. Copiii și fetele sunt îmbrăcați în frumoasele lor costume în alb, costume de lumină, confecționate special pentru participarea la procesiuni, iar cei mari, în frumoasele lor costume populare în care umblă în sărbători. Au venit procesiuni, cu mulți prapori purtați de tineri, din aproape toate parohiile de pe Valea Izei și Vișeului, în frunte cu preoții lor.


Cuvântul de învățătură
Așteptat cu multă curiozitate și nerăbdare a fost cuvântul de învățătură duhovnicească pe care l-a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
„Suntem în zi de mare și sfânt praznic împărătesc, unic, luminat și sfânt, pentru că este închinat celei ce este Maica Luminii, pentru că Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu este Lumina Lumii. Lumina fiecărui om în parte, Lumina fiecărei generații de la Întrupare până la Pătimire, Răstignire, moarte și Înviere și Înălțarea la Cer, fiecărei generații până la sfârșitul veacurilor. Pentru că Lumina a venit în lume și cei ce au iubit Lumina trăiesc în lumină. Aceștia sunt fiii Maicii Domnului, care îi fac astăzi mare bucurie în toată lumea. Mulțumiri nesfârșite de închinători, de pelerini, de creștini evlavioși”.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit apoi despre Adormirea Maicii Domnului:
„Maica Domnului a adormit pur și simplu. N-a murit. Ea s-a mutat din moarte la viață, așa cum ne spune troparul, în care sunt toată învățătura și dogmele Bisericii despre Maica Domnului. A adormit. Casa s-a umplut de mireasmă. În icoana Adormirii Maicii Domnului nu sunt numai Apostolii acolo, ci vine Hristos cu tot Cerul după El, cu toți îngerii, că Maica Domnului este Împărăteasa mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii. Deci, este și Împărăteasa Cerului. Și a venit Hristos cu tot Cerul după El, cu toți îngerii. De ce? Din aceleași rațiuni și considerente. Așa cum L-a purtat Ea și și-a asumat Nașterea Fiului lui Dumnezeu, Fecioară fiind de la Duhul Sfânt și, așa cum L-a purtat Maica Domnului pe brațul ei, făcând din brațul ei tron împărătesc, așa a venit Hristos și I-a luat sufletul pe brațul Lui, i-a întors dragostea de fiu mamei Lui. Așa cum L-a iubit ea, L-a ocrotit, L-a urmat și a suferit când a fost lovit de oameni, de cărturari și farisei, așa și Fiul a venit cu bucurie, cu iubire ca să-i ia în grabă sufletul. Dar nu numai sufletul i l-a luat și l-a purtat la Cer, pentru că acel trup, care a fost prima Biserică în care S-a sălășluit Dumnezeu, Biserică sfințită și Rai cuvântător, acest trup al Maicii Domnului nu putea fi dat pă­mântului ca un trup obișnuit al nostru, ci Hristos a luat-o la Cer. De unde aflăm? Sfântul Apostol Toma a venit mai târziu și a întrebat unde ați așezat-o pe Maica Domnului. În Grădina Ghețimani. Păi, nu pot să nu o văd. Vreau să desfaceți mormântul. Vreau să o văd pentru ultima dată și să-i ating dumnezeiescul trup. Să iau binecuvântare. Nu pot să mă despart fără binecuvântarea ei. Și, după ce au desfăcut mormântul au constatat că trupul maicii Domnului nu era acolo. Ce s-a întâmplat? Hristos, cu puterea Lui Dumnezeiască, l-a înviat și a fost luată cu trupul la Cer ca să nu fie dată pământului”.


Distincții
Pr. conf. univ. dr. Habil. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, a fost distins cu Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” „în semn de înaltă cinstire și aleasă prețuire, pentru activitatea acade­mică prestigioasă în țară și străi­nătate, slujind Biserica Ortodoxă Română și reprezentând-o cu fidelitate și competență în fața celorlalți teologi ortodocși și a altor biserici și făcând cunoscută, iubită și prețuită Ortodoxia Ro­mânească în lume”.
De asemenea, chestorul de poliție Valentin Minoiu, directorul ge­ne­ral de la managementul resur­se­lor umane din Ministerul Afa­cerilor Interne, a fost distins cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” pentru laici.
Arhim. Teofil Pop, starețul Mă­năstirii Moisei, a mulțumit lui Dumnezeu și credincioșilor, precum și oaspeților, pentru prezență și strădania depusă, a dăruit Preas­fințitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Maicii Domnului, „Dulcea sărutare”, iar în încheiere s-a cântat de către toți cei prezenți priceasna „O, Măicuță Sfântă” de au răsunat toate dealurile din jur.