Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 16 Decembrie , 2016

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmaţia” este unul dintre cele mai longevive şi valoroase evenimente de profil din ţară

de Ioana Lucacel si Nicolae Teremtus

Reporter: La a câta ediţie a ajuns Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmaţia”?

Dan Spiridon Pralea: Este ediţia cu numărul 48 a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Marmaţia”, unul dintre cele mai longevive evenimente de profil din ţară, şi nu numai longeviv ci şi foarte valoros pentru că reuşeşte să aducă, an de an, la Sighetu Marmaţiei, obiceiuri străvechi din Maramureş, din judeţele Ardelealui şi Moldovei, dar şi din ţările învecinate, care atrag an de an tot mai mulţi turişti.

 

Reporter: În câte ediţii v-aţi implicat?

Dan Spiridon Pralea: Am condus efectiv vreo 20 de ediţii şi în cel puţin 10,

poate 15 m-am implicat.

 

Reporter: Cum a evoluat de la an la an festivalul?

Dan Spiridon Pralea: A fost o perioadă în care s-a încercat, prin entuziasmul unor oameni de care nu trebuie să uităm, şi mă gândesc aici la foştii directori de la centrul creaţiei, de cei care au lucrat pe la cultură, domnul Timiş, domnul Bandula, domnul Ghiur, Liviu Borlan etc, ei au fost părinţii fondatori şi au fost cei care au dus acest festival în nişte momente delicate în care era cunoscut ca şi Festivalul Datinilor de iarnă laice. Era o ascunzătură după cuvinte, încercând să aducem tot ce a mai rămas autentic în Maramureş. Apoi, festivalul a devenit naţional, a luat o amploare mai mare. Anul acesta vin grupuri şi de la Cernăuţi, am invitat şi grupuri din oraşele înfrăţite cu Sighetul.

 

Reporter: Ce puncte speciale cuprinde programul festivalului din acest an?

Dan Spiridon Pralea: Faţă de ediţiile anterioare, care cuprindeau evenimente specifice perioadei de post şi perioadei sărbătorilor, toate reunite sub numele de Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă, acum am gândit un pic altfel acest eveniment, pentru a da posibilitate cât mai multor actancţi, de pe plan local în primul rând, să se desfăşoare.

Împreună cu administraţia locală am contribuit la crearea unui târg de Crăciun în miniatură, dominat de cel mai frumos brad pe care l-a avut Sighetul. Aceste manifestări au debutat chiar de 1 decembrie cu Ziua Naţională. Toată luna decembrie a fost şi este într-o continuă sărbătoare, la care participă atât cei mici, cât şi cei mari, o sărbătoare în care am reuşit să organizăm evenimente foarte apreciate de public şi aş da ca exemplu: Povestea de Crăciun - un spectacol extraordinar la Sala „George Enescu”, unde, alături de talente locale, a colindat Paula Seling.

A fost un spectacol foarte bine primit, păcat că nu avem încă infrastructura necesară organizării unor astfel de evenimente. Dar am şi o veste bună: la Sala Studio au început să curgă vizitele specialiştilor, au început să vină oameni din diverse domenii, care pot concura prin ceea ce fac la reabilitarea sălii. Şi sperăm să putem accesa, împreună cu partenerii noştri din satele româneşti din dreapta Tisei, fonduri transfrontaliere. Trecând la evenimente, în toate şcolile şi grădiniţele au loc evenimente care ţin de sărbătoarea Moşului. Moş Nicolae a fost primit în 5 decembrie, în bucuria copiilor s-au aprins luminile bradului. Apoi, 2 decembrie este o zi pe care o marcăm la Sighetu Marmaţiei cu o manifestare devenită deja tradiţie, legată de Gheorghe Chivu.

Uite aşa, ajungem în apropiere de Ajunul Crăciunului. În 13 decembrie, din iniţiativa unui inimos cadru didactic din Sighetu Marmaţiei şi Maramureşul istoric, s-a organizat a V-a ediţie a unui recital de colinde şi obiceiuri de iarnă, intitulat „Colindăm Doamne, colinzi”. În 14 decembrie a avut loc un vernisaj de pictură, Salonul de iarnă a pictorilor profesionişti, un eveniment care a stârnit interes şi în lumea celor avizaţi dar şi a iubitorilor de frumos. Evenimente de mare anvergură se vor organiza în 17 şi 18 decembrie, când Clubul copiilor organizează o ediţie Marmaţia junior, „Cum e datina străbună”; au invitaţi din întreaga ţară, sâmbătă va fi un alai al portului popular şi al măştilor şi totul va culmina cu un spectacol.

 

În data de 18 decembrie şi Cultele religioase sunt implicate în activităţi, este un lucru foarte bun care ţine de ecumenism, duminică 18 decembrie, de la ora 19.00, biserica catolică „Cristos Rege” organizează un concert de colinde - „Mărire întru cele înalte”, un cor foarte bine cotat, condus de doamna Rodica Gheorghiu.

În 20 decembrie, biserica ortodoxă organizează, la Palatul Cultural,  „Vestea minunată a Crăciunului”, un spectacol de colinde prezentat de corurile bisericilor din municipiu şi corurile din Protopopiatul ortodox Sighetu Marmaţiei. Este aşteptat PS Justin Hodea Sigheteanul care va dărui colindătorilor colaci, mere şi nuci.

 

În perioada 18-25 decembrie vor avea loc concerte ale corurilor bisericeşti şi ale corurilor caselor de rugăciuni. În 23 decembrie va avea loc o expoziţie la Muzeu, care va reflecta festivalul datinilor de la Sighetu Marmaţiei. Urmează ziua de Crăciun când, la Catedrala Ortodoxă, va avea loc, începând cu ora 17.00, un concert de colinde - „Astăzi s-a născut Hristos”.

 

În 27 decembrie este ziua cea mare, ziua în care peste 1000 de artişti amatori se vor reuni la Sighetu Marmaţiei, de dincolo şi de dincoace de Deal, de dincolo şi de dincoace de  Tisa. Vor veni şi artişti amatori din Suceava, Neamţ, Bistriţa, Alba, Timiş, Sibiu, sunt cele care au confirmat până acum. Sperăm să facem un alai extraordinar care să aducă în stradă frumuseţea portului, măştilor, frumuseţea sărbătorii Crăciunului.

 

Vor fi apoi două spectacole în aer liber, unul de la ora 14.00, unde îşi vor da concursul cele mai bune formaţii de la nivel local, şi un spectacol de gală de la ora 18.00 care va fi încheiat de Ansamblul „Mara”, de Ioan Sas, de Gheorghe Turda, Aurel Tămaş. Iar în jurul orei 20.00 vom încheia ziua cu un foc de artificii. Evenimentul are şi o componentă ştiinţifică, pe care o organizează Muzeul Satului, vor veni personalităţi din domeniul folcloristicii cu o serie de comunicări ştiinţifice care vor continua şi în data de 28 decembrie.

Aceste evenimente sunt posibile datorită unei bune colaborări cu factorii de decizie de la nivel local, cu Consiliul Local, conducerea executivă în frunte cu primarul şi, bineînţeles, cu Consiliul Judeţean Maramureş, care a sprijinit financiar acest eveniment. A fost o muncă intensă, de echipă. Am vorbit recent cu reprezentanta unei firme de turism din capitală, va participa un grup de asiatici care sunt foarte interesaţi de eveniment, mai ales de alai şi de spectacol. Unii dintre ei vin pentru a şaptea oară la eveniment. Şi dacă ei, de peste mări şi ţări vin, noi, de aici, de aproape, nu putem rata un asemenea eveniment.

 

 

 

„Aceste evenimente sunt posibile datorită unei bune colaborări cu factorii de decizie de la nivel local, cu Consiliul Local, conducerea executivă în frunte cu primarul şi, bineînţeles, cu Consiliul Judeţean Maramureş, care a sprijinit financiar acest eveniment. A fost o muncă intensă, de echipă”. 

Dan Spiridon Pralea, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei