
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro

Eroii de lângă noi - la Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare
În 9 mai 2024, la Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare, a avut loc proiectul „Eroii de lângă noi: 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, cu scopul comemorării eroilor căzuți pe front, cât și a eroilor veterani care ne-au protejat țara și poporul. În cadrul activității dedicate eroilor neamului românesc, s-au amintit poveștile pline de curaj, dar și de suferință ale acestora, transmise prin urmași, dar și prin oamenii erudiți prezenți la conferință.
Acest proiect a fost pentru mine nu doar o obligație morală, ci și o datorie sufletească, întrucât străbunicul meu a fost unul dintre acei oameni care, în vremuri de grea încercare, și-a pus întreaga ființă în slujba țării. Povestea sa de pe front, păstrată în familia noastră ca o moștenire vie, vorbește despre curaj, sacrificiu și speranță - valori care trebuie transmise mai departe generațiilor ce vin.
Străbunicul meu, Turcin Gheorghe, a fost cunoscut în comunitatea din Repedea și sub numele „Iur”, ucrainean de etnie, dar român prin sângele vărsat pentru aceasta țară. A luptat cu titlul de plutonier major pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Mondial, iar destinul său a fost marcat de suferință și demnitate. După ce a fost capturat, l-au închis într-un lagăr de muncă forțată - un gulag - unde a îndurat foamete, frig și muncă zilnică, dar nu și-a pierdut credința și iubirea față de patrie. Povestea lui este una dintre sutele de mii de povești ale eroilor neamului român, care nu s-au dat înapoi când datoria i-a chemat.
De aceea, când îi pomenim astăzi pe eroii noștri de război, nu vorbim doar despre mari generali sau marile bătălii consemnate în cărțile de istorie, ci și despre oamenii simpli care au ținut aprinsă flacăra libertății și a credinței în cele mai întunecate vremuri.
Eroii nu mor niciodată, atâta timp cât noi le rostim numele și le ducem mai departe povestea. Străbunicul meu a fost unul dintre acești eroi tăcuți, care, deși nu au cerut niciodată recunoaștere sau premii, ne-au lăsat o moștenire de neprețuit, aceea de a iubi țara și credința chiar și când totul pare pierdut. Fie ca jertfa lui și a tuturor celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial să nu fie uitată niciodată. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți eroii neamului românesc! (Aleesia Brotnei, clasa a XI-a F)
În 9 mai, un eveniment deosebit a avut loc în inima orașului Baia Mare, lansarea volumului Eroii de lângă noi, un omagiu adus curajului și memoriei celor care au marcat istoria țării noastre. Cartea este o colecție de povești reale despre oameni care au demonstrat curaj, dăruire și spirit de sacrificiu în momente grele ale istoriei.
Evenimentul a reunit oameni importanți din viața culturală și civică a orașului, reprezentanți ai autorităților, preoți, profesori, scriitori și elevi, fiecare aducându-și contribuția la o atmosferă solemnă și emoționantă. Discursurile rostite au subliniat importanța păstrării vii a memoriei eroilor neștiuți și rolul generațiilor tinere în cinstirea trecutului.
Am avut bucuria de a contribui la această lucrare cu un articol dedicat străbunicului meu care a căzut victimă la instaurarea comunismului, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Povestea sa, transmisă din generație în generație, a fost pentru mine o sursă de inspirație și mândrie. Cu multe emoții, am citit în fața publicului un fragment din povestea scrisă de mine, un moment profund și personal care m-a apropiat și mai mult de rădăcinile mele.
Această lansare nu a fost doar un eveniment editorial, ci un act de cinstire a memoriei și un gest de recunoștință față de cei care, prin fapte de vitejie, au contribuit la conturarea identității noastre ca popor. A fost o zi în care am simțit că istoria trăiește nu doar în cărți, ci și în inimile noastre.
(Denisa Chindriș, clasa a XI-a F)
Participarea la simpozionul „Eroii de lângă noi. 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, desfășurat la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” din Baia Mare, a fost o experiență nouă și plină de emoții. La început s-a făcut parastasul pentru eroii din Maramureș, care au luptat pentru ceea ce avem astăzi, pe urmă s-a intonat Imnul României și a început cu adevărat evenimentul. Am aflat de un tânăr, Gheorghe, care se afla pe front și a trimis familiei o scrisoare emoționantă. Mi-a rămas în minte fraza „aici nu a mai plouat de câteva zile, dar papucii îmi sunt plini de noroi, căci pământul este plin de sânge”.
Acele cuvinte mi-au transmis durerea, sacrificiul și curajul soldaților români. Au fost prezentate și alte povești impresionante, iar prezența unor veterani și istorici a adus o notă de solemnitate și recunoștință profundă. A fost un moment în care am simțit cu adevărat ce înseamnă respectul față de trecut.
Mă bucur că am avut ocazia de a participa la acest eveniment important pentru noi și pentru țară. Cu siguranță am să repet experiența! (Sonia Dumitraș, clasa a X-a A)
Activitatea dedicată comemorării a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost una bine organizată, cu un impact educativ. Tematica este de mare importanță istorică, iar prezentările participanților au contribuit la crearea unei atmosfere frumoase, fiecare încercând să-și spună părerea și să pună în lumină trecutul. Am avut astfel prilejul de a ne dezvolta respectul față de istorie și m-a făcut să înțeleg că pacea nu este un dat garantat, ci un efort constant, iar înaintașii au luptat pentru a ne fi nouă mai bine azi.
Este de apreciat implicarea cadrelor didactice și a instituțiilor partenere în organizarea acestui eveniment. Locul desfășurării a contribuit mult la atmosferă, căci la catedrală orice eveniment ar trebui să iasă frumos. (Ariana Băințan, clasa a X-a A)
În concluzie, aceste evenimente sunt importante și ajută noile generații să înțeleagă sacrificiul făcut de înaintași pentru ca ei să poată trăi așa cum o fac azi. (Ioana Talpoș, clasa a X-a A)