Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 30 Octombrie , 2020

Dialoguri virtuale. Tâlcurile pandemiei economice (II)

de Stefan Gonczi

Întrebare: Ar fi interesant să fa­cem o comparație a situației Bra­ziliei față de perioada crizei economice din deceniul trecut?!
Răspuns: „PIB-ul se află acum la același nivel ca la sfârșitul anului 2009, în centrul crizei financiare internaționale”, a comunicat Institutul de Statistică a Braziliei.
Î.: Ați amintit de India. Vă rog să pre­zentați mai în detaliu situația ei.
R.: India, un alt gigant emergent care plătește un preț mare pentru Covid-19 (peste 65.000 de morți acum două luni), a dezvăluit o scădere fără precedent de 23,9 la sută din PIB-ul său de la un an la altul. Fără recesiune, totuși, deoarece New Delhi a înregistrat o creștere de 3,1 la sută între ia­nuarie și martie.
Î.: Nu putem ocoli Statele Unite ale Americii. Deocamdată conduce în „concursul” cu alte state în ceea ce privește Produsul Intern Brut / capita?!
R.: În Statele Unite, cea mai mare economie din lume, scăderea a fost de 9,5 la sută în al doilea trimestru, după o scădere de 1,3 la sută în primul, potrivit cifrelor publicate de OECD. Statisticile guvernului SUA publică variații la o rată anualizată (-32,9 la sută în al doilea trimestru).
Î.: Care este situația Canadei, ve­cina S.U.A. atât geografic cât și ca performanță economică?!
R.: Canada a raportat o scădere fără precedent a Produsului Intern Brut cu 38,7 la sută în primăvară.
Î.: Toată lumea se uită cu admi­rație la China, o țară plină de mistere nu numai în domeniul eco­nomic?!
R.: Singura lumină palidă a venit de la a doua cea mai mare eco­nomie din lume. China a evitat recesiunea prin stoparea epidemiei. Produsul Intern Brut a revenit cu 11,5 la sută în al doilea trimestru, după ce a scăzut cu 10 la sută în primul trimestru. Pe parcursul unui an, scăderea a fost de 6,8 la sută în primul trimestru și reve­nirea de 3,2 la sută în al doilea trimestru. Un nivel de creștere care rămâne însă mult mai mic decât cel înregistrat de China în ultimele decenii.