Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 7 Iunie , 2021

Dialoguri virtuale. Marea Resetare (I)

de Stefan Gonczi

(prima parte)

Întrebare: Expresia „Marea Resetare” a intrat de ceva vreme în limbajul comun și toată lumea pare să știe ce înseamnă, deși nu toți cad de acord asupra semni­ficației ei. Care sunt punctele de vedere cele mai semnificative?
Răspuns: Unii consideră că, spre bine sau spre rău, e un tăvălug na­tural inevitabil care va schim­ba din temelii organizarea so­cială a lumii. Alții, dimpotrivă, sunt de părere că e ceva cu totul „nenatural”.

Î.: Și cei care sunt adepții ultimei teorii nu au puncte de vedere comune. Ce afirmă aceștia?
R.: Aceștia din urmă se împart, la rândul lor, în două categorii: cei care văd o hiperconspirație a elitelor financiare, politice și IT, menită să instaureze o dictatură globală post-umanistă și adversarii lor, care își doresc o superplanificare mondială a societății, singura metodă, în viziunea lor, de a salva lumea de flagelurile care o bântuie, de la schimbările climatice până la inegalitatea dintre bogați și săraci, rasism sau tehnologizarea muncii. Alții sus­țin că reprezintă intensificarea, accelerarea și concentrarea unor tendințe active în societate de mai mult timp, respectiv cel puțin de la marea criză din 2007-2009, care acum, odată cu pandemia COVID-19, și-au găsit pretextul perfect pentru a fi prezentate deschis drept un proiect intenționat coerent.

Î.: Despre perioada de timp posibilă de a se manifesta plenar Marea Resetare ce se afirmă?
R.: Începută în sistemul relaţiilor internaţionale dar şi în profun­zimile economico-sociale şi culturale ale societăţilor noastre cu ani buni înainte de pandemie, resetarea accelerată şi „oficia­li­zată” de criza blocării lumii de către noul coronavirus continuă cu pași accelerați care generează mari linii de conflict existente la ora actuală pe scena globală. Aceste tensiuni se pot adânci, agrava şi, finalmente, exploda până la sfârşitul acestui deceniu, separat sau în combinaţii dintre cele mai neaşteptate, în ciocniri cu impact major asupra vieţilor noastre şi chiar asupra generaţiei care urmează.