Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 17 Ianuarie , 2022

Dialoguri virtuale. Lecția Uniunii Europene

de Stefan Gonczi

(prima parte)

Întrebare: Finele de perioade: an/ semestru/ trimestru sunt folosite pentru evaluarea unor rezultate, atunci când suntem conduși de manageri înțelepți, indiferent de organizația din care fac parte. Așa ar trebui să fie și în procesele de guvernare, îndeobște când dezvoltarea României stă la mila altora. În acest caz, Programul Uniunii Europene de Redresare și Reziliență?
Răspuns: Fără să ne oblige nimeni, ne-am angajat ca la finele lui 2021 să îndeplinim 21 de angajamente, din noianul de angajamente, fiind condiția ca să tragem o parte din sumele puse la dispoziția României. Cu o săptămână înainte de 31 decembrie 2021, însă, n-a bifat la „realizate” nici măcar un sfert.
Î.: Mai concret?
R.: România și-a asumat în fața Comisiei Europene 21 de angajamente pe care trebuia să le îndeplinească până la finalul acestui an pentru banii din PNRR. Cu mai puțin de o săptămână înainte de termen, autoritățile de la București sperau să atingă doar 15 din aceste ținte. Potrivit datelor oficia­le, de pe lista convenită cu Bruxelles, până la acea dată au fost realizate doar cinci obiective, restul până la 15 fiind în diferite stadii.
Î.: Cum trăim în țara lui „vom...” și a lui „de vină sunt....”,  cum au justificat guvernanții rezultatele „mărețe”?
R.: Întârzierea este pusă de Guvern pe seama crizei guvernamentale (păi cine a generat-o) care a durat aproape trei luni. Bineînțeles, riscul neîndeplinirii este însă pierderea banilor.
Î.: Iată întrebările  puse guvernanților: Câte ținte și jaloane ar trebui respectate de România până la finalul lui 2021 conform obligațiilor asumate față de Bruxelles?
R.: Guvernul răspunde: Conform obligațiilor prevăzute în decizia de punere în aplicare a Consiliului (CID), România trebuie să îndeplinească în total 21 de ținte și jaloane.
Î.: Care este instrumentul juridic pentru procesul de evaluare?
R.: În conformitate cu prevederile art. 24, alin. (2)-(4) și urm. din Regulamentul UE 2021/241 privind instituirea Mecanismului de Redresare și Reziliență, Comisia Europeană (COM) trebuie să le evalueze în mod satisfăcător ca fiind îndeplinite și să corespundă cu prevederile Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României. Această evaluare este necesară pentru procesarea cererilor de plată în cadrul cărora sunt incluse jaloanele și țintele menționate.