Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Miercuri , 22 Septembrie , 2021

Dialoguri virtuale. Droguri, bani şi puţină istorie

de Stefan Gonczi

(a treia parte)

Întrebare: Care era specificitatea acestui triunghi?
Răspuns: În acest triunghi, ţăranii, populaţia majoritară, trăia din producţia de droguri. Aceştia erau obligaţi să producă opiu, condi­ţio­naţi de a primi în schimb orez şi bunurile minime pentru a-şi duce existenţa. Pe lângă această condi­ţionare, în caz de refuz, deveneau militari în războiul din Vietnam.
Vietnamul acelor vremuri devine şi locul de rafinare a opiului, care în sine nu are o valoare mare. Drogurile erau transportate cu avioane în zonele de consum unde erau mulţi bani, în afara Chinei.
Deci din India, iniţial zona majo­ritară de producție a drogurilor, pro­ducția se mută în triunghiul amintit, în care actorii principali erau constituiți din parte a armatei lui Ciang Kai-Shek, populația din triunghi și cei care au preluat, de la englezi, puterea din acea zonă.
Î.: Cum a apărut în această „afacere” Afganistanul?
R.: O altă zonă geografică de producere a macului, inclusiv în pre­zent, este Afganistanul. Primii care au intrat în război au fost rușii. Cei care au finanțat forțele afgane împotriva rușilor au fost producătorii de mac, opiul. Astăzi 80% din producția mondială de opiu este în această țară.
Î.: Pe lângă opiu intra în „afacere” şi cocaina?!
R.: O altă zonă în care drogul preferat este cocaina şi nu opiul este cea a continentului american. Ținta traficanților este „Ţara Făgăduinţei”, Statele Unite ale Americii, o piaţă mare şi bogată. Poarta de intrare terestră preferată şi loc de rafinare era statul Arkansas. Marile ţări producătoare din zonă sunt Columbia şi Mexicul.
Î.: S-au făcut filme, reportaje despre „lupta” între bine şi răul legat de droguri?
R.: Paza de coastă a SUA a pornit un adevărat război împotriva ambar­cațiunilor care transportau drogurile, multe din acestea au fost scufundate, fapt care a făcut comercianții de droguri să considere că această stare de fapt nu mai poate continua şi s-au așezat la masa negocierilor în Elveția, cele două părți fiind comer­cianții din America de sud şi cei din SUA. Astăzi transportul masiv se face cu avioane și, astfel, afacerea poate continua pe mai departe.