Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 13 Martie , 2012

Depozitul de scandaluri

de GAZETA VERDE

Proiectul “Închiderea şi ecologizarea Minei Baia Sprie Est, iaz Tăuţii de Sus, completare cu amenajări pentru depozitarea deşeurilor de la staţiile de epurare a apelor de mină pe iazul Tăuţii de Sus” a generat un scandal monstru săptămâna trecută, la dezbaterea publică organizată la Casa de Cultură din Baia Sprie.

Dezbatere cu scandal la Baia Sprie. Localnicii au fost convocaţi la o şedinţă publică în cadrul căreia trebuiau să îşi dea acordul cu privire la depozitarea unor minereuri lângă un iaz de decantare din apropiere de Baia Sprie.
La dezbaterea publică organizată săptămâna trecută au participat atât autorităţi locale, cât şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai societăţii Conversmin, care abia au mai putut face faţă furiei mulţimii. Cele mai înverşunate au fost persoanele care locuiesc în zona iazului de decantare, care au reclamat faptul că substanţele toxice deja existente în zonă le-au compromis culturile. "Aveţi salarii bunicele, poziţii bune,    puneţi-vă mintea la contribuţie şi căutaţi altă locaţie pentru deşeuri", a sugerat una dintre persoanele prezente la dezbaterea publică. Nici primarul localităţii Baia Sprie nu este de acord cu realizarea unui depozit de deşeuri miniere pe iazul de steril din Tăuţii de Sus. Dezbaterea s-a încheiat în aceeaşi notă de scandal, fără nicio concluzie.
Proiectul se cifrează la 39 de milioane de lei şi riscă să fie pierdut. Numai că, povestea este una încâlcită şi nefavorabilă Maramureşului. Curios este faptul că laboratorul pentru analize de mediu se amenajează în Moldova, şi nu la Tăuţii de Sus, aşa cum era normal. Şi licitaţiile organizate de minister au fost suspecte. Mai exact, Conversmin, firma aflată în subordinea Ministerului Economiei, a atribuit prin negociere directă suma de peste 160 miliarde lei vechi (din totalul de 1,4 mii miliarde lei vechi) către mai multe firme, în vederea prestării unor servicii legate de închideri de perimetre miniere, reconstrucţii ecologice, proiectare urbanistică, analize tehnice, consultanţă ştiinţifică, testări şi alte activităţi fără finalitate concretă. Între acestea intra şi licitaţia din Tăuţii de Sus. Primarul a spus că: “noi nu agreăm aducerea reziduurilor din alte mine din ţară, pentru ca nu avem nici un beneficiu din asta. Mai mult, laboratorul de analize a acestor deşeuri este prevăzut a se construi la Vatra Dornei. Am solicitat că dacă se creează locuri de muncă acolo atunci şi depozitul să se facă la ei. Un alt gen de discuţii pe care l-am avut cu cei de la Conversmin a fost acordarea de compensaţii pentru comunitatea locală în cazul în care   s-ar fi obţinut avizul de mediu”.

Mai exact, era vorba de amenajarea unui drum secundar, pe unde să circule maşinile grele care vor transporta nămolul pe amplasamentul iazului din Tăuţii de Sus. Numai că, cei prezenţi, nu au lăsat specialiştii să-şi spună părerea şi apoi să analizeze variantele. Iar dacă proiectul nu va fi făcut, problema de mediu tot rămâne.