
Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 20 Februarie , 2006
De indata extraordinar, la misto!
Ultima sedinta de Consiliu Local Baia Mare a fost numita de unii consilieri extraordinara, pentru ca a fost convocata pentru probleme stringente. Altii au numit-o “de indata”, ca asa i-au auzit pe colegi. Nu ca ar sti consilierii care e diferenta, dar trebuie sa arate ca au habar despre ce e vorba. In final a iesit o strutocamila, adica o sedinta extraordinara si de indata. Absurd, evident, dar... Asa ca i-am scos la tabla: Care e diferenta dintre sedinta extraordinara si cea de indata?
Marcel Belbe, consilier liberal, s-a prins repede ca e invitatul nostru. “Vreti sa ma treceti la Culti si Desculti, nu? Ultima sedinta nu a fost extraordinara. A fost de indata. Ea se poate face la convocarea primarului. Iar cea extraordinara se poate face la festivitati si alte activitati de genul asta”, a raspuns Belbe. Cam subtire. Dar ultima sedinta le-a avut pe amandoua.
“Nu am participat la ultima sedinta de Consiliu, dar stiu ca sedinta de indata se tine atunci cand sunt inundatii, calamitati, bla, bla. Se convoaca de catre primar in 24 de ore. Sedintele extraordinare... Sincer, nu pot sa va spun. Nu stiu regulamentul pe de rost”, a explicat Kovacs Richard, consilierul democratilor maghiari. E, mai aveti doi ani sa invatati. Sunteti tanar si recuperati.
“Sedinta ordinara e cea programata. Iar extraordinara este atunci cand apar probleme importante pentru comunitate (rectificari de buget) sau deosebite. Cea de indata e la misto. Denumirea vine de pe vremuri”, a conchis liberalul Ovidiu “Ekka” Pop. Tot la misto am luat si noi raspunsul, pentru ca... a fost extraordinar. Sau de indata?
Pana la urma, am gasit si un consilier care sa stie. “Sedinta extraordinara se convoaca cu trei zile inainte si priveste situatiile de urgenta, care nu sufera amanare. Sedinta de indata se convoaca in cazul fortei majore (de exemplu inundatii). Cele doua sunt prevazute atat in Legea 215, a administratiei publice locale, cat si in regulamentul de functionare a consiliului local”, a raspuns consilierul Cristian Niculescu.
Raspuns corect: “Consiliul local se poate intruni si in sedinte extraordinare, la cererea primarului sau a cel putin o treime din numarul membrilor consiliului. In caz de forta majora si de maxima urgenta pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei sau ai orasului, convocarea consiliului local se poate face de indata.” - conform legii administratiei publice locale.
Ciprian DRAGOS
ciprian@gazetademaramures.ro