Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 14 Martie , 2005

Culti si desculti

de Ciprian Dragos
Unde traieste... caviarul? Saptamana aceasta am testat si cunostintele gastronomice ale sefilor din administratia judetului, mirandu-ne ca acestia nu s-au obisnuit prea bine cu ceea ce mananca pe la receptiile la care sunt invitati. Intrebarea a fost: “Unde traieste caviarul?” Si… n-am aflat. “Unde traieste? In bucatarie, daca nu ma insel. Nu vreau sa dau cu bota in balta. E un fel de peste, ceva in genul asta. Traieste in apa marilor si oceanelor. Unde altundeva? Nicidecum in cursurile de apa sau in vai”, a specificat Marcel Garda, primarul din Cernesti. N-ati reusit sa nu dati cu… “bota in balta”. Poate pentru ca “de ce fuge omul, nu scapa”. Dialogul cu Felicia Chira, secretarul primariei din Cavnic a fost scurt si elocvent, chiar daca napadit pe alocuri de curiozitate (specific feminin): “caviarul? Dar cum mi-ati gasit numarul de telefon? De ce ma intrebati pe mine? Alo, alo, nu se mai aude, alo!” Si “nu s-a mai auzit nimic”, dar pentru a demonstra ca nu degeaba ziaristii sunt enervant de insistenti, am revenit cu un apel, insa la respectivul numar de telefon a raspuns o voce masculina, care ne-a spus ca “secretara” disparuse. Probabil era intr-un colt si isi facea mea culpa. Atunci o intelegem, dar sa nu se mai repete. “Da, sunt pe drum. Vin de la Bucuresti. Poftim? Nu va aud bine. Nu va inteleg bine. Nu, nu, nu inteleg”, a cotit-o Vasile Boitor, primarul din Asuaj. Numai o clipa, sa ne intelegem. Cand spuneati Bucuresti, nu va refereati la restaurantul cu acelasi nume din Baia Mare (desi asta si-a schimbat titulatura). “Pai, caviarul este o… scoica. O mancare din mare si din oceane. Ma luati asa. Stiti, ma uit la televizor”, ne-a lamurit Zoltan Incze, primarul din Coltau. Apoi, trezit parca dintr-o pasa neagra, apropo de icre negre, primarul fara sediu la Primarie (adica sediul este, dar se confunda cu insasi casa primarului!) si-a dat singur nota, rectificand raspunsul anterior. Probabil voia sa evite o restanta pentru sesiunea din vara. “Stati putin! Parca am spus o prostie? Nu e bine, nu? Caviarul se face din peste. Este un soi de icre”, a adaugat Incze. Raspuns corect: caviarul este denumirea purtata de icrele negre preparate prin sarare. Ciprian DRAGOS