Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 8 Iulie , 2019

Consiliului Județean a alocat sume considerabile proiectelor depuse pe ghidurile de finanțare, dar și pentru susținerea primăriilor din județ

de Gazeta de Maramures

În ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Mara­mureș, condusă de preșe­dintele Gabriel Zetea alături de vicepreședintele Doru Ioan Dăncuș și secretarul județului Aurica Todoran, aleșii au votat pentru alocarea sumei de 26.932 mii lei reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofi­nanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare a unităților administrativ teritoriale. Toate cele 75 de unități administrativ teritoriale au fost finanțate cu sume între 100 și 900 de mii de lei.

Totodată, a fost aprobată repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumei de 2.735 mii lei reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri comunale. Astfel, au primit bani pentru drumuri, orașele Săliștea de Sus, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Tăuții Măgherăuş, Ulmeni și comunele Ariniș, Asuaju de Sus, Băița de sub Codru, Băsești, Bicaz, Botiza, Cernești, Cicârlău, Coaș, Copalnic Mănăștur, Cupșeni, Făr­cașa, Groși, Groșii Țibleșului, Ieud, Mireșu Mare, Ocna Șugatag, Petrova, Recea, Remetea Chioarului, Săcălășeni, Satulung, Șișești, Strâmtura, Suciu de Sus, Vadu Izei, Valea Chioarului, Vima Mică.
Fonduri în cuantum total de 720 de mii de lei au fost acordate și pentru acțiuni culturale. Aleșii județeni au aprobat lista programelor, proiec­telor şi acţiunilor culturale care beneficiază de finanţare neram­bursabilă din bugetul judeţului şi sumele alocate fiecărui program, proiect și acțiune, declarate eligibile la sesiunea de finanţare din anul 2019.

Programele cultural-educaționale ale unităților administrativ teritoriale au fost finanțate cu suma totală de 210 mii de lei. Astfel, pentru „Zilele orașului Seini” s-au alocat 70 de mii de lei, pentru „Toamna Șomeșană” de la Ulmeni o sumă similară, pentru „Cuhea Voievodală” au fost acordați 30 de mii de lei, iar pentru festiva­lurile din comună Recea suma acordată este de 40 de mii de lei.

Printre evenimentele finanțate substanțial se află proiectul „Cre­dința și tradiția satului românesc” al Parohiei Ortodoxe Remecioara, pentru care s-au alocat 20 de mii de lei. Bani au fost acordați și festivalurilor corale „Valentin Băințan” și „Cântec din sufletul neamului. Maramu­reșenii la rădăcinile credinței creștine”, suma totală fiind de 30 de mii de lei pentru un proiect.
Ca în fiecare an, pentru programul cultural prioritar al județului Mara­mureș aferent semestrului doi s-au alocat 440 de mii de lei pentru evenimentele organizate de Comuna Dumbrăvița, Fundația Uniunea Hu­țu­li­lor din România, Comuna Botiza, Co­muna Rozavlea, Comuna Ieud, Fundația Arte+, Comuna Asuaju de Sus, Centrul Cultural Si­ghetu Mar­ma­ției și Municipiul Sighetu Marmației.

În plenul Consiliului Județean s-a votat și lista structurilor sportive care beneficiază de finanțare nerambursabilă, declarate eligibile la sesiunea de finanțare din anul 2019 și care au primit în total suma de 889 de mii de lei.
Pentru programele, proiectele și acțiunile în domeniul tineretului
s-au alocat 170 de mii de lei, fiind finanțate 17 asociații de tineret.

În cadrul ședinței a avut loc și repartizarea sumelor reprezentând forme de sprijin pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România, respectiv 2.000 mii lei. Dintre aceștia, 1.500 mii lei au fost alocați pentru unitățile de cult, 250 mii lei pentru unități de cult monumente UNESCO și 250 mii lei pentru unități de cult monumente istorice.