Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 27 Septembrie , 2021

Consiliul Județean Maramureș, parteneriat cu CNAIR pentru realizarea Podului peste Tisa

de Gazeta de Maramures

Aleșii județeni au votat în unanimitate, în cadrul ședinței Consiliului Județean Maramureș, proiectul de hotărâre care prevede încheierea unui Parteneriat de implementare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și CJ Maramureș, în vederea realizării proiectului „Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației”, proiect propus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).


Acest obiectiv este de o importanță strategică pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în județul Maramureș. Podul peste Tisa, odată finalizat, va rea­liza o legătură rutieră între județul Maramureș și Ucraina și va asi­gura conectivitatea cu coridoarele de transport transeuropene, cres­când astfel mobilitatea populației și a schimburilor comerciale de mărfuri.
Podul peste Tisa va fi format din două poduri paralele, cu o distanță de trei metri între ele, un pod pentru fiecare sens de circulație, având o structură formată din tablier mixt oțel-beton, cu două benzi pe sens și o lungime totală de 261,20 metri.

Ionel Bogdan, președinte CJ Ma­ramureș, a vorbit despre impor­tanța pe care o are realizarea Podului peste Tisa atât pentru dezvoltarea economică a Maramu­reșului, cât și pentru dezvoltarea infrastructurii de transport prin creșterea conectivității județului Maramureș la coridoarele de transport europene: „Acest parteneriat strategic pe care l-am aprobat astăzi în cadrul ședinței de Consiliu Județean nu conține realizarea unui studiu de fezabilitate, ci implementarea proiectului strategic «Pod peste Tisa în zona Teplița Sighetu Marmației».
Odată încheiat acest parteneriat, avem asigurată finanțarea necesară pentru realizarea acestui obiectiv, în valoare de 170 de milioane de lei prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Pasul următor este ca, în această toamnă, împreună cu CNAIR, să depunem pe SEAP licitația pentru contractul de proiectare cu exe­cuție a acestui proiect strategic pentru județul Maramureș.
Termenul de realizare va fi de doi ani, de la momentul în care proiectul va fi atribuit, asta înseamnă că, în anul 2022, vom putea începe proiectarea, iar în 2023 execuția.
În ceea ce privește plățile, acestea vor fi realizate de către CNAIR, iar licitația și implementarea va fi coordonată de către Consiliul Ju­dețean Maramureș.
Le mulțumesc tuturor colegilor implicați, care au muncit pentru realizarea acestui proiect.
Este un moment istoric pentru județul nostru și sunt sigur că, odată ce va fi implementat, Podul peste Tisa va aduce beneficii atât pentru județul Maramureș, cât și pentru partea ucraineană.
În cadrul vizitei oficiale pe care am avut-o în Ucraina, am discutat despre acest proiect cu Oleksiy Petrov, președintele regiunii Trans­carpatia, care m-a asigurat că și ei au făcut toate demersurile pentru a putea realiza și punctul de trecere al frontierei care va fi necesar odată ce podul va fi dat în folosință”.