Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 2 Decembrie , 2013

Cazul Pintea Viteazul

de Nicolae Teremtus

Teatrul Municipal din Baia Mare a prezentat sâmbătă, 30 noiembrie 2013, de la ora 18, o nouă premieră a stagiunii curente - „Cazul Pintea Viteazul”, pe un scenariu şi în regia lui Gavriil Pinte. Unul dintre protagoniştii montării este şi Grigore Leşe, care colaborează pentru prima dată cu teatrul băimărean. Din distribuţie mai fac parte Liviu Topuzu, Ruxandra Lăzărescu, Claudiu Pintican, Ştefan Mura, Mircea Gligor, Vali V. Popescu, Loredana Maghear, Adrian Pop şi Raul Conicica. Scenografia este semnată de Roxana Ionescu.

 
 

Noul proiect al teatrului băimărean a fost detaliat într-o conferinţă de presă. Managerul Teatrului Municipal, Claudiu Pintican, a vorbit despre semnificaţia noii producţii, care e integrată într-un plan mai amplu al teatrului de valorizare a tradiţiilor regionale, mulţumind totodată artiştilor invitaţi.

 

„Cazul Pintea Viteazul” comemorează 310 ani de la moartea unuia dintre eroii legendari ai Maramureşului, fără a se vrea o restituire istorică. ”Nu o să vedeţi un spectacol despre personajul istoric. Eu nu fac teatru documentar, nici ilustrativ”, a afirmat regizorul Gavriil Pinte la conferinţa de presă.

„M-a interesat mai mult faptul că secole de-a rândul, aici, oamenii au avut nevoie de Pintea ca model. Am fost interesat de felul în care s-a fabulat despre Pintea”, a precizat regizorul, trecând în revistă întreaga mitologie populară despre faimosul haiduc maramureşean.

Acest punct de vedere a fost întărit şi de Grigore Leşe, prezent şi el la conferinţa de presă a Teatrului Municipal.

„Nu iubesc idilismele, contemplarea şi folclorul aşa-zis ancestral, dacă nu e aşa. Acest spectacol va fi cel mai bun din istoria Teatrului Municipal din Baia Mare, va fi un reper”, a spus Grigore Leşe, exprimându-şi încrederea că producţia băimăreană se va juca şi în alte oraşe ale ţării ori în străinătate. Leşe a făcut şi o pledoarie pasionată pentru ”regândirea conceptului de folclor în Maramureş” şi a vorbit şi despre identitatea acestui spaţiu cultural în plan internaţional.

 

Prezenţa lui Grigore Leşe în această producţie teatrală a fost salutată şi de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care s-a referit la ”un fel de simbolică întoarcere acasă”a lui Leşe prin acest rol. Primarul a opinat de asemenea că acest spectacol poate fi punctul de plecare al unei colaborări de durată şi că va fi un punct de referinţă în dinamica culturală regională. Despre o „integrală a miturilor româneşti” a vorbit şi prof. dr. Teodor Ardelean, preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Municipal, el dezvăluind totodată faptul că Grigore Leşe va fi sărbătorit la începutul anului viitor la Baia Mare, cu prilejul împlinirii a 60 de ani.