Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Miercuri , 27 Iulie , 2016

Cardul European pentru Dizabilitate – poartă de acces spre activităţi recreative

de Gazeta de Maramures

Cardul European pentru Dizabilitate este documentul care oferă dreptul persoanelor cu dizabilităţi la acces gratuit la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber, în state membre ale Uniunii Europene participante la proiectul VS/2015/0429 Asigurarea mobilităţii pentru persoane cu dizabilităţi în România şi Europa, până în august 2020.

 

 

Persoanele care pot beneficia de Cardul European de Dizabilitate sunt: copiii cu handicap grav, accentuat, mediu sau uşor, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap eliberat de către comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap sau a deciziei eliberată de comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.„Cardul European pentru Dizabilitate va permite recunoaşterea reciprocă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în statele membre participante.

Titularii de card care călătoresc în alte state, vor avea acces în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii cu dizabilităţi ai statului respectiv, la anumite drepturi, permiţând astfel un tratament egal şi facilitând mobilitatea în spaţiul european. Libera circulaţie a persoanelor este unul dintre drepturile garantate de către Uniunea Europeană pentru toţi cetăţenii săi, însă de cele mai multe ori persoanele cu dizabilităţi întâmpină dificultăţi în exercitarea acestuia din cauza nerecunoaşterii stării de dizabilitate certificate, precum şi dificultăţii de a beneficia de facilităţile la care, în mod normal, au dreptul în statul de origine. Sunt convinsă că, prin implementarea acestui proiect, vom facilita participarea persoanelor cu dizabilităţi din Maramureş la viaţa publică, culturală, la activităţi recreative, timp liber şi sport, participare garantată de Constituţie.

Tocmai de aceea, consider că un pas către integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi a fost făcut prin intermediul acestui proiect – pilot”, susţine Alina Coste – Mădăras, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.În acest sens, în vederea implementării proiectului, a fost semnată recent o convenţie pentru eliberarea Cardului European pentru Dizabilitate între Consiliul Judeţean Maramureş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş şi Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi.

 

„Orice demers pe care îl putem face pentru a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi, este un demers care merită făcut. Nu trebuie să ne sustragem de la nici un efort pentru ca cei care au fost vitregiţi de soartă fără voia lor să beneficieze de condiţii de viaţă mai bune. Atunci când vorbim despre creşterea eforturilor financiare, din partea consiliului judeţean sau de efortul individual al fiecărui angajat din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, vorbim de fapt despre o normalitate şi o atitudine cu adevărat europeană”, apreciază Gabriel Zetea, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.

 

 

Ofertă forţă de muncă specială

 

Penitenciarul Baia Mare pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice, în condiţii foarte avantajoase, forţă de muncă specială necalificată, pentru executarea diverselor lucrări în spaţii de producţie aparţinând unităţii, în vederea realizării integrale sau parţiale a proceselor tehnologice de fabricare a unor produse.

Folosirea forţei de muncă speciale prezintă numeroase avantaje, dintre care enumerăm:n se elimină plata contribuţiilor suplimentare, care se plătesc în mod curent pentru un angajat (CAS, şomaj, sănătate, cărţi de muncă, fond de risc etc.);n se elimină problemele generate de legislaţia muncii (concedii de odihnă, concedii medicale, contract colectiv de muncă, libere pentru nevoi personale, ore suplimentare etc.);n în caz de intemperii sau alte probleme ce pot sista temporar activitatea beneficiarului  poate fi sistat  temporar şi lucrul cu persoanele condamnate, fără a angaja beneficiarul în cheltuieli suplimentare (se plăteşte doar timpul lucrat), comparativ cu un salariat la care intervine obligativitatea plăţii salariale, indiferent de condiţiile meteorologice sau alte probleme de incapacitate, care nu i se datorează;n clauzele contractuale sunt negociabile în funcţie de efectivele utilizate, perioadele de plată, distanţă, tipul de lucrări etc.; n tariful orar este negociabil, pornind de la salariul minim pe economie.

Participarea persoanelor condamnate la activităţi de acest gen contribuie la dezvoltarea şi exersarea abilităţilor necesare ulterior punerii în libertate, constituie un stimulent în schimbarea comportamentală şi oferă totodată, celor implicaţi, sentimentul de apartenenţă la societatea civilă şi satisfacţia câştigului financiar din muncă onestă.

 

Conducerea Penitenciarului Baia Mare îşi exprimă convingerea că, alături de sprijinul comunităţii locale şi cu implicarea acesteia, poate creşte nivelul şi eficienţa intervenţiei recuperative contribuind astfel la normalizarea relaţiilor sociale şi dezvoltarea continuă a comunităţii locale, bazată pe integrare pe piaţa muncii a tuturor categoriilor sociale în general şi a celor vulnerabile, în particular.

 

Persoanele interesate se pot adresa pentru detalii şi pentru încheierea unui contract între părţi, la sediul Penitenciarului Baia Mare, Baia Sprie, str. Forestierului , nr. 217, de luni până vineri între orele 08:00- 15:00.

Persoană de contact: inspector de penitenciare Andreea DOBRIŢOIU, telefon 0262.214230, fax 0262.214231, e-mail andreea.netedu@anp.gov.ro

 

Comisar şef de penitenciare Horia Ştefan CHIŞ, Director Penitenciarul Baia Mare

Inspector de penitenciare Andreea DOBRIŢOIU, Purtător de cuvânt