Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 26 Mai , 2025

Avem președinte ales, avem dispute în partide

de Nicolae Teremtus

Alegerile au trecut, se cunoaște președintele României ales de români în turul doi fără probleme deosebite. Dar acest rezultat a fost ca un cutremur pentru partidele românești, mai ales pentru cele parlamentare.

După anunțarea rezultatelor, au urmat câteva zile, conform procedurilor legale. În primul rând, trebuie dezbătute cererile de anulare a alegerilor. Și a fost o astfel de cerere depusă la Curtea Constituțională de către liderul AUR, George Simion.

În ședința din 22 mai 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din 18 mai 2025, formulată de domnul George-Nicolae Simion. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor ca neîntemeiată. Hotărârea este definitivă şi se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a fost scris în comunicatul CCR.

 

Prima reacție a lui Simion a fost: „Lovitura de stat continuă!”.

După acest moment, a urmat ședința de validare a lui Nicușor Dan, ședință la care a participat și președintele interimar, Ilie Bolojan.

Revenind la situația din partide, mare tărăboi a fost în PSD. Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al partidului. Unul dintre cei mai longevivi președinți ai PSD, Marcel Ciolacu, și-a chemat liderii din partid la Vila Lac și i-a anunțat că își va depune demisia. Este a doua demisie a lui Marcel Ciolacu, în decurs de două săptămâni, după cea din fruntea Guvernului. Ciolacu a preluat șefia social-democraților în august 2020. În acest timp, a condus două guverne și a fost candidatul PSD la alegerile prezidențiale din noiembrie. Dacă atunci nu a reușit să intre în turul al doilea, acum nu a intrat nici candidatul susținut de partid, Crin Antonescu.

După mai multe discuții între liderii din București și cei din țară, Sorin Grindeanu a fost ales președinte interimar al partidului până în vară, când va fi organizat un congres la care va fi aleasă noua conducere a partidului. Dar discuțiile între liderii social-democrați au continuat. Sunt voci care cer ieșirea de la guvernare, iar altele care cer alăturarea la guvernare alături de partidele proeuropene.

Nicușor Dan spunea că el crede că PSD va dori să intre într-o coaliție în Parlament a forțelor prooccidentale.

„Este o discuție pe care s-o avem cu forțele prooccidentale din Parlament, pentru că îmi doresc un guvern care să fie stabil, să fie sprijinit de o coaliție care să fie stabilă. Nu ne dorim turbulențe în următorii ani. Eu cred că PSD va vrea să intre în această coaliție. Există un semnal de la Partidul Socialiștilor Europeni care îndeamnă într-o direcție prooccidentală a României”, a spus Nicușor Dan.

 

Dar Sorin Grindeanu a fost mai rezervat.

„PSD este partidul rațiunii și al soluțiilor. Cred că un dialog mai direct și mai bun cu baza partidului este necesar în această perioadă. Congresul trebuie să clarifice toate lucrurile în interiorul PSD. Azi au luat zeci de colegi cuvântul și a fost un numitor comun, de a da un semn de unitate în ce facem în perioada următoare. Trebuie să venim în întâmpinarea oamenilor cu soluții și rațiune”, a spus noul lider al PSD.

 

Întrebat dacă partidul va intra sau nu la guvernare, social-democratul a răspuns: „Discuția principală aceasta a fost. Opinia care pare majoritară este de a avea o opoziție constructivă. Urmează o perioadă de decizii care trebuie susținute, iar PSD va oferi susținere pentru soluțiile raționale, logice și bune pentru români, indiferent de poziția care o vom avea. Colegii mi-au dat un mandat deschis, să vedem ce vor și ceilalți.  Voi veni în fața colegilor și le voi spune ce rezultă din dialogul cu alte partide politice”.

Totodată, Grindeanu a precizat care va fi echipa de negociere cu celelalte partide: primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, și președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban.

Președintele interimar al PSD a spus că, și în cazul în care partidul va fi în opoziție, aceasta „nu va fi una cruntă”, ci constructivă. De asemenea, Grindeanu a exclus posibilitatea unei coaliții PSD-AUR.

Mai mulți lideri înclină spre o trecere în opoziție, cu o susținere pentru un guvern minoritar condus de Ilie Bolojan, din care să facă parte reprezentanți ai PNL, UDMR, USR și ai minorităților naționale. Social-democrații sunt de părere că, dacă Nicușor Dan îl va desemna pe Ilie Bolojan să formeze următorul cabinet, nu ar putea PSD, partidul care a câștigat alegerile parlamentare, să facă parte din această coaliție de guvernare, dar să nu aibă poziția de premier.

Alte voci din partid susțin că nu ar fi bine ca PSD să facă un pas în spate acum, pentru că se anunță o perioadă dificilă pentru următorul guvern. Ar trebui făcute mai multe reforme, ar trebui redus deficitul bugetar. Unii social-democrați sunt de părere că partidul ar trebui să rămână în această coaliție proeuropeană.

 

La liberali lucrurile au fost mai simple.

PNL și-ar dori intrarea la guvernare, însă nu poate forma o majoritate cu USR și UDMR, partide care și-au exprimat de asemenea disponibilitatea de a forma noul Guvern. În urma ședințelor între liderii liberali din toată țara, s-a mers pe varianta ca Ilie Bolojan să fie premier. O propunere care este pe placul majorității partidelor din arcul guvernamental. Doar social-democrații sunt în „silance”.

Pe lângă discuțiile de la social-democrați și liberali, au avut loc, zilele trecute, dispute mai mult decât interesante în tabăra suveraniștilor. Un adevărat cutremur.

Șase deputați POT au anunțat că demisionează din partid și au reclamat că „direcţia impusă de actuala conducere s-a îndepărtat profund de promisiunile iniţiale”. În martie, Partidul Oamenilor Tineri mai pierduse un deputat, pe Andrei-Ionuț Teslariu, care s-a afiliat PNL, iar la începutul lunii mai a demisionat deputatul Dorin Popa. Formațiunea a rămas, până acum, fără opt deputați.
Deputata Aurora-Tasica Simu a vorbit și despre motivele deciziei. „Ne-am alăturat acestei mişcări suveraniste, convinşi de o idee în care am crezut cu toată sinceritatea, aceea că putem construi împreună un partid democratic, transparent, responsabil şi cu adevărat dedicat cetăţenilor. Din păcate, această idee s-a pierdut pe drum, iar valorile care au stat la baza proiectului nu au fost respectate”, a mai declarat ea Potrivit acesteia, „direcţia impusă de actuala conducere s-a îndepărtat profund de promisiunile iniţiale”.

Printre demisionari se află și deputatul POT, din Baia Mare, Călin Groza.

În urma acestor demisii, grupul parlamentar POT din Camera Deputaților a ajuns la 14 deputați, din 21. Pentru a forma un grup parlamentar, este nevoie de 10 deputați.

Posibil să urmeze și alte demisii.

Partidul Oamenilor Tineri stă mult mai rău în Senat. Se vorbește că, la începutul săptămânii viitoare, cinci senatori vor demisiona. Așa că, POT va rămâne cu doi senatori.

„Un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin 7 senatori, care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale”, stabilește Regulamentul Senatului.

Cofondatorul și fost copreședinte al AUR, Claudiu Târziu, a anunțat oficial miercuri, 21 mai, că va lansa, la finalul lunii iunie, o nouă mișcare politică numită „Acțiunea Conservatoare”. Târziu afirmă că inițiativa nu va fi un „refugiu pentru migranți politici”, dar susține că proiectul va rămâne deschis pentru „oameni de caracter și specialiști care împărtășesc valorile conservatoare” și care pot contribui la reconstrucția unui pol de dreapta autentic.

„Este un pas firesc într-o misiune pe care mi-am asumat-o cu peste două decenii în urmă și pe care nu am abandonat-o nicio clipă. Voi sluji națiunea română, tradiția și reperele ei identitare, până când o nouă generație de patrioți va prelua responsabilitatea pentru viitorul acestei țări”, a spus Claudiu Târziu, într-un clip video transmis pe pagina lui de Facebook.

„Decizia mea nu este una de moment. Am planificat-o cu atenție și am hotărât să o anunț după alegeri tocmai pentru a nu fi confundată cu vreun interes electoral. În timp ce unii își numără câștigurile sau își ling rănile după eșecuri, eu cred că acum este momentul cel mai bun pentru reconstrucție”, a continuat fostul copreședinte al AUR.

Ședința de validare a mandatului președintelui Nicușor Dan a început imediat după respingerea contestației depuse de George Simion.

CCR a validat, cu unanimitate de voturi, alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României, a anunțat președintele Curții, Marian Enache.