Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 18 Iunie , 2021

Ana Blandiana și Romulus Rusan, cetățeni de onoare ai județului Maramureș

de Gazeta de Maramures

Consiliul Județean Maramureș a votat, în cadrul ședinței de săptămâna trecută, acordarea titlului de cetățean de onoare Anei Blandiana,  președintele Asociației Fundația Civică,  pentru implicarea în realizarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. De asemenea, a fost acordat  titlul post-mortem de cetățean de onoare al județului Maramureș domnului Romulus Rusan.

 

Ana Blandiana, împreună cu Romulus Rusan, au pus ba­zele Memorialului în 1992, iar demersul lor a fost susți­nut de istorici, arhi­tecți, perso­nalități culturale, reprezen­tanți ai societății civile, convinși de oportunitatea reali­zării unei instituții a memoriei pe ruinele fostei închisori poli­tice de la Sighet din anii totalitarismului de tip stalinist, în perioada 1950 şi 1955. La iniția­tiva doamnei Ana Blandiana, din 1995 Memorialul se află sub egida Consiliului Europei.

Memorialul de la Sighet repre­zintă un demers pentru păstrarea memoriei și pentru educarea genera­țiilor viitoare în spiritul respectului pentru sacrificiile făcute în cei mai teribili ani ai stalinismului. Pentru valoarea sa, în octombrie 1998, Memorialul de la Sighet a fost nominalizat de Consiliul Europei printre primele trei locuri de cultivare a memoriei europene, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.

,,Cei doi sunt oamenii care au pus pe harta lumii Sighetu Marmației și care, după 1990, au reușit să reali­zeze, din fonduri private, un proiect absolut extraordinar pentru Mara­mureș și pentru România: Memo­ria­lul Durerii din Sighet, pentru care  cele două personalități au fost de­corate inclusiv de președintele României. Ei au reușit să pună Maramureșul pe harta lumii prin proiectul pe care l-au realizat și unde, anual, organizează evenimente culturale, educaționale și de comemorare pentru cei care au luptat cu acest regim nefast prin care România a fost nevoită să treacă”, a declarat președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan.


,,Cei doi sunt oamenii care au pus pe harta lumii Sighetu Marmației și care, după 1990, au reușit să reali­zeze, din fonduri private, un proiect absolut extraordinar pentru Mara­mureș și pentru România: Memo­ria­lul Durerii din Sighet, pentru care  cele două personalități au fost de­corate inclusiv de președintele României”.
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș