Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 18 Iunie , 2021

„Alocăm peste 26 de milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare a comunităților locale”

de Gazeta de Maramures

În cadrul ședinței Consiliului Județean ce a avut loc săp­tămâna aceasta, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor din fondul la dispoziția Consiliului Județean pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii.

Suma repartizată se ridică la peste 26 de milioane de lei, bani de care vor putea beneficia comunitățile locale pentru proiectele de dezvoltare și pentru funcționarea în bune condiții a acestor comunități.

,,Am aprobat proiectele esențiale și, așa cum mi-am asumat încă de la început, mergem pe aceeași logică, a dezvoltării județului Maramureș și a comunităților locale. În ședința de astăzi, distribuim peste 26 de milioane de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale, din fonduri aflate la dispoziția Consiliului Județean, o sumă de bani care nu e suficientă pentru proiectele pe care le au unitățile administrativ-teritoriale, dar care rezolvă câteva probleme esențiale pentru comunități”, a declarat președintele Consiliului Județean,  Ionel Bogdan,  în cadrul conferinței de presă organizate la sediul instituției.

Președintele Ionel Bogdan a enumerat câteva dintre proiectele care vor beneficia de finanțare în urma acestei alocări votate în plenul CJ.
,,Municipiul Sighetu Marmației primește 311.000 de lei pentru a reabilita un parc central din oraș. Avem în Borșa proiectul pentru pârtia de schi, telegondolă, în va­loare de peste 75 de milioane de lei, care a fost finanțat de Guvernul României. Anul trecut, în guvernarea liberală, s-au alocat primii bani pentru această pârtie, iar anul acesta au fost prevăzute 62 de milioane de lei. Există și o cofinanțare destul de substanțială din partea Primăriei Borșa, drept urmare pentru cofinanțarea acestui trimestru, anume 450.000 de lei, alocăm banii direct de la CJ. Avem în Băsești o primărie arsă, pentru care au fost alocați bani de la Guvernul României încă de anul trecut, o parte din bani, iar acum alocăm fonduri să se finalizeze noua primărie. Cerneștiul are ne­voie de un dispensar și dăm suma necesară astfel încât să se achi­zi­ționeze o clădire pe care să o transforme în dispensar”, a precizat președintele CJ Maramureș.

De asemenea,  se fac alocări și pentru drumurile locale,  esențiale pentru cetățeni,  dar și pentru tu­riștii care vin să viziteze frumu­sețile Maramureșului.
,,Facem alocări pentru un drum local la Lăpușul Românesc, spre mănăstire, un drum esențial pentru locuitorii din zonă. Dăm bani și pentru digul de sprijin de pe Valea Rădesei, la Moisei, o problemă pe care Moiseiul o are pe limita administrativă cu Vișeul. De asemenea, alocăm fonduri pentru drumul de acces în satul Breb, un sat căutat de turiști, dar care are un drum dezastruos.

La Poienile de sub Munte, așa cum m-am angajat în fața cetățenilor din satul Cornățea, unde în 2021 nu există energie electrică, am inițiat un parteneriat între Primărie și Electrica, iar 50 la sută din suma pentru extinderea rețelei electrice va fi suportată de Consiliul Județean. Facem alocarea pe care am promis-o, ne dorim să avem, până în toamnă, energie electrică în Cornățea. Pentru comuna Recea, vom aloca bani pentru un buldoexcavator, necesar pentru a repara drumurile agricole, drumurile din localitate și pentru diverse lucrări în regie proprie, la Rona de Sus se va face un pod, la Sălsig, un teren de sport. Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pe care le vom susține din bugetul Consiliului Județean. Susținem autoritățile publice locale atât pentru cofinanțări, cât și pentru pro­iectele esențiale pentru comunitate: apă, curent, poduri, drumuri”, a subliniat Ionel Bogdan.

Un alt proiect important  pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Maramureș vizează alocarea sumei de 100.000 de lei pentru plata premiilor elevilor șefi de promoție în anul 2021 și a celor care au obținut premii și medalii la olimpiadele naționale. Vorbim de aproximativ 200 de elevi care sunt șefi de promoție la nivelul județului Maramureș sau care au avut performanță la olimpiade.

 

„Vreau să îi felicit pe toți elevii care au încheiat anul acesta școlar și vreau să îi încurajez pentru exame­nele naționale care îi așteaptă. Le urez succes tuturor  și abia aștept să îi cunosc pe cei mai performanți dintre ei, în luna iulie, când vom organiza o ceremonie în cadrul căreia le vom înmâna premiile prin care susținem performanța”.
Ionel Bogdan