
Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 18 Ianuarie , 2010
„Schimb de elevi”
Din seria experientelor inedite de care pot avea parte si tinerii maramureseni poate fi amintit si un program international de schimb de elevi. ªtim ca ati auzit de „schimb de mame”, dar aici, ca-i vorba de „schimb de elevi” nu trebuie sa va sperie. Renata Mezei (Liceul Nemeth Laszlo) este unul dintre elevii baimareni care se poate lauda cu o asemenea experienta. „Este vorba despre o fundatie care intermediaza schimburi internationale de elevi. Exista si posibilitatea obtinerii unor burse, dar asta-i altceva. Eu am aflat despre aceasta sansa de la niste prieteni si am decis sa merg in Germania. Dar poti sa-ti alegi multe alte tari. Cei interesati se pot uita pe http:// www.yfu.ro/. Altfel spus, este vorba de o fundatie care faciliteaza schimburi de experienta. Eram in clasa a X-a cand am plecat. Acum sunt in clasa a XI-a pentru ca mi s-a echivalat anul ca am invatat bine. Dar echivalarea anului nu-i o regula. Nu sunt primul elev din Maramures. Au fost mai multi inaintea mea, doi dintre ei sunt acum la Cluj”. Renata ne-a spus ca exista si un tarif, dar „pretul depinde de tara unde vrei sa mergi. Ideea este ca se ofera posibilitatea celor care vor sa studieze si sa stea timp de un an intr-o alta familie, intr-o alta tara, intr-o alta cultura. Am facut timp de un an exact ce face un elev de varsta mea din Germania”. Dupa aceasta experienta, Renata are toate motivele sa spuna cu mandrie ca „in 2 luni am reusit sa vorbesc in germana aproape perfect. Inainte sa plec stiam sa zic «imi e foame» si cam atat”. Ea ne-a marturisit ca dupa experienta avuta, ar tenta-o „putin” sa se mute in Germania dupa terminarea studiilor, dar spune si ca „sunt multe lucruri de facut si-n Romania”.
Care i s-a parut cea mai mare diferenta? In primul rand: „scoala e cu mult diferita, de la dotari pana la tehnicile de predare. Plus ca acolo trebuie sa fii tot timpul punctual. Cei de acolo mi s-au parut foarte prietenosi. Au un program mai strict decat al nostru. De exemplu, eu stiam acolo ce fac cu doua saptamani inainte dar aici nu stiu nici macar ce fac maine. M-am convins ca nu degeaba se vorbeste despre rigoarea nemteasca”.
Renata Mezei are extrem de multe povesti interesante de care a avut parte in Germania, iar asta a facut-o si pe o prietena de-a ei sa-si doreasca o asemenea experienta: „Anul acesta va merge o prietena de a mea. Toti se sperie ca trebuie sa dea bani. La prima vedere e mult, dar si sa stai un an acolo e mult. Banii se pot da si in rate si poti obtine si o bursa daca e cazul. Eu, de exemplu, am primit o bursa, dar nu-i asta ideea importanta”.
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro