• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2016

Ziua internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului

Aproximativ  două sute de sigheteni au participat la evenimentul organizat cu prilejul  Zilei internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului

 

Sală plină,  aproximativ  două sute de sigheteni, alături de membri ai comunităţii evreieşti din Sighetu Marmaţiei au participat la evenimentul organizat cu prilejul Zilei internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, la Centrul Cultural din municipiu. Pornind de la întâmplări reale din viaţa evreilor sigheteni, prof. Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureşului, a subliniat  într-un mod convingător semnificaţia  evenimentului.

Preşedinte Comunităţii evreieşti, ing.  Markus Hari, a prezentat date concrete cu situaţia evreilor deportaţi, care au rămas în viaţă din lagărele de exterminare, s-au reîntors în Maramureş ori s-au stabilit  în SUA sau alte ţări din Europa. Amfitrionul evenimentului, Spiridon Pralea, managerul Centrului cultural, a prezentat un scurt istoric al textului piesei JANKA, interpreţii şi realizatorii spectacolului. Piesa evocă ororile regimului nazist şi drama suferită de milioanele de evrei care au trăit coşmarul lagărelor de concentrare. Personajul Janka Festinger s-a născut la Sighet şi  povestea ei a rămas spusă de copiii ei David şi Oscar Speace, într-un documentar artistic, în piesa care îi poartă numele. Textul a fost dramatizat şi montat în regia artistică  (decor, muzică şi lumini) a lui Dorel Todea.

Artistele care au dat viaţă personajului sunt: Ioana Vraja (Janka la maturitate), Alina Marina (Janka în lagăr), Adela Neag (Janka la vârsta căsătoriei), Denisa Vraja (adolescentă la Sighet), iar prologul spectacolului a fost interpretat de Dorel Todea, aducându-l în scenă pe Oscar-fiul.

Cei prezenţi au răsplătit cu aplauze îndelungate (având  lacrimi în ochi) actorii unui spectacol de referinţă în teatrul sighetean şi nu numai!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.