• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 August , 2018

Ziua Imnului în Baia Mare - Ziua în care patru foşti deţinuţi politici au devenit Cetăţeni de Onoare ai Băii Mari

La eveniment au participat preşedintele Consiliului Jude­ţean Maramureş, Gabriel Ze­tea, prefectul Vasile Moldo­van, primarul de Baia Mare, Cătălin Chere­cheş, reprezentanţi ai adminis­traţiei publice judeţene și locale, repre­zen­tanții unităţilor şi instituţiilor aparţi­nând Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică  şi Siguranţa Naţională din garnizoana Baia Mare, veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere, reprezentanți ai cultelor religioase, partide politice și ai  societății civile. În cadrul manifestării, patru foști deținuți politici au primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Baia Mare: Gligor Eva, Dragomir Sil­viu Virgil, Filip Ioan și Florean Victor. A fost prezentă, ca de fiecare dată, Fanfara municipiului Baia Mare.

Pe platou s-au adunat cetăţeni veniţi să vadă manifestarea, prieteni şi rude ale celor aflaţi în primele rânduri ale oficialilor. Oficialii maramureşeni au luat loc pe partea dinspre Palatul Adminis­trativ. La începutul manifestării a fost prezentat onorul la prefectul judeţului, fanfara a cântat Imnul naţional actual. Reprezentanţii Prefecturii Maramureş au citit despre importanţa Imnului, după care au urmat declaraţiile oficiale. A urmat mesajul ministrului Carmen Dan, citit de prefectul Vasile Moldovan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ma­ramureş, Gabriel Zetea, a vorbit despre Imn, simbol, despre România.
„Este un moment deosebit, o sărbătoare pentru noi, acum când sărbătorim 100 de ani de România, sau, de ce nu, 50 de ani de Maramureş, de la reorganizarea administrativă din 1968, momentul în care Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului, Ţara Chioarului şi Maramureşul voie­vo­dal s-au unit sub actuala formulă administrativ-teritorială. Folosim astfel de momente pentru a ne aduce aminte de oameni importanţi pe care i-a dat România în acele momente şi, de ce nu, de oamenii importanţi pe care i-a dat Maramureşul: George Pop de Băseşti, Ilie Lazăr, Mihalyi de Apşa, Vasile Lucaciu, doar câteva personalităţi care în acel moment au lăsat de-o parte siguranţa personală, au lăsat de-o parte orgoliile politice sau de altă natură şi
s-au unit în jurul unei idei, în jurul unui ţel: Unirea! Vedem acest exemplu, de acum 100 de ani, perpetuat în societatea românească, din păcate nu în totalitate. Avem mulţi reprezentanţi ai unor partide politice ce promovează ura, care promovează dezbinarea, care promo­vează violenţa de limbaj sau fizică, care promovează nesupunerea civică. Tre­buie cu toţii să ne aducem aminte că România a fost puternică doar atunci când românii au fost uniţi în jurul unui proiect de ţară. Dacă vorbim despre România liberă şi democratică, după 1990, am avut atunci un proiect de ţară cu rezultatele pe care le trăim acum, fie că vorbim despre integrarea în NATO sau integrarea în UE. Astăzi trebuie să ne propunem un nou proiect de ţară. Care ar putea fi acesta? Creşterea nivelului de trai al românilor, de exemplu. Dar atunci când cineva vine cu o idee bună trebuie să ne unim cu toţii în jurul ei. Doar aşa am putea cu adevărat să cinstim memoria celor care au lăsat roşu pe Drapelul naţional. Doamne ajută!”, a spus Gabriel Zetea.

La microfon a fost invitat primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Acesta a vorbit despre semnificaţia sărbătorii, dar mai ales despre simbolurile pe care ar trebui să le urmăm, să le cinstim.
Primarul băimărean a venit cu patru diplome de Cetăţean de Onoare pe care le-a acordat celor patru foşti deţinuţi politici cinstiţi, nu cu mult timp în urmă, de preşedinţia României.
Gligor Eva, Dragomir Silviu Virgil, Filip Ioan și Florean Victor au primit diplomele cu emoţie. Pentru Eva Gligor a fost prezentă o nepoată de-a sa.  
„În fiecare an, în data de 29 iulie, sărbătorim unul dintre simbolurile României – Imnul Naţional. Această zi trebuie să fie un impuls pentru a menține vie flacăra iubirii față de semenii noștri și patrie, precum și respectul faţă de simbolurile şi valorile naţionale. Ziua Imnului Naţional este un moment de aducere aminte a patriotismului şi spiritului de sacrificiu al eroilor noștri care s-au jertfit pentru noi, pentru libertatea şi pentru integritatea ţării noastre.
Astăzi, când am sărbătorit unul dintre simbolurile dragi nouă, Imnul Național, aici în Baia Mare am avut parte de încă un moment de bucurie. Patru foști deținuți politici au primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Baia Mare. Este vorba despre Gligor Eva, Dragomir Silviu Virgil, Filip Ioan și Florean Victor”, a spus primarul Că­tă­lin Cherecheş.

Silviu Dragomir a venit cu un pas încet spre locul în care a primit distincţia din partea oraşului. Are probleme de sănătate, dar păşeşte ferm şi are o privire luminoasă. A luat diploma cu emoţie şi a spus câteva cuvinte, doar. „Este un moment pe care l-am aşteptat de mult!”, a spus Dragomir. În schimb, Filip Ioan a fost mai comunicativ. Acesta a mulţumit celor care au făcut posibilă manifestarea, dar a mulţumit în mod special soţiei sale care era în rândul celor care asistau la manifestare. Cei doi au o căsnicie de mai bine de 50 de ani. După ce s-a terminat manifestarea, Filip s-a dus la soţia lui şi i-a oferit buchetul de flori primit.
Au fost şi momente artistice susţinute de un ansamblu artistic de copii din Mara­mureşul istoric, dar şi un scurt program muzical oferit de Fanfara băimăreană.
Manifestarea s-a terminat cu realizarea unor fotografii pentru colecţiile celor prezenţi, fie că au fost autorităţi, fie că au fost invitaţi. Soarele a clipit ascuns de nori şi a transmis căldura care ne poate face să ne unim în jurul unei idei de ţară, dar şi în jurul simbolurilor naţionale, fie că vorbim de oameni, drapele, imnuri…  

 


„Tre­buie cu toţii să ne aducem aminte că România a fost puternică doar atunci când românii au fost uniţi în jurul unui proiect de ţară. Dacă vorbim despre România liberă şi democratică, după 1990, am avut atunci un proiect de ţară cu rezultatele pe care le trăim acum, fie că vorbim despre integrarea în NATO sau integrarea în UE. Astăzi trebuie să ne propunem un nou proiect de ţară”.
Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş

 

Astăzi, când am sărbătorit unul dintre simbolurile dragi nouă, Imnul Național, aici în Baia Mare am avut parte de încă un moment de bucurie. Patru foști deținuți politici au primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Baia Mare. Este vorba despre Gligor Eva, Dragomir Silviu Virgil, Filip Ioan și Florean Victor”.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.