Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 30 Iulie , 2018

ZILELE ROHIEI – Ediția a XX-a

de Gazeta de Maramures

În Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în perioada 23-30 iulie, se desfășoară la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Zilele Rohiei, după următorul program:

În perioada 23 – 30 iulie, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia și la Mănăstirea Rohița au loc două tabere de pictură sub genericul „Sfinții români, ocrotitorii noștri”. La aceste tabere participă tineri seminariști și iconari consacrați din Transilvania.
Duminică, 29 iulie, de la ora 9.45 va fi oficiată la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, sfânta și dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. De la ora 11.45, Parastasul de pomenire pentru Monahul Nicolae Steinhardt, la împlinirea a 106 de la nașterea sa și pentru Preotul ctitor Nicolae Gherman.
La ora 17.00 se va întruni Colectivul redacțional al Integralei N. Steinhardt, cu directorul editorial al Editurii Polirom pentru a discuta despre editarea ultimelor patru volume din Seria Steinhardt.
Luni, 30 iulie, de la ora 9.30 va avea loc în fața bisericii din localitatea Rohia, dezvelirea și sfințirea bustului Preotului ctitor Nicolae Gherman. Apoi, săvârșirea unui parastas de pomenire, precum și alocuțiuni. Decernarea Titlului de Cetă­țean de Onoare Post-Mortem al Orașului Târgu Lăpuș, pentru Preotul ctitor Nicolae Gherman.

De la ora 10.30, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia se va desfășura Simpozionul „Zilele spiritualității și culturii la Mănăstirea Rohia”, Lumini de Centenar – Preotul ctitor Nicolae Gherman și Monahul Nicolae Steinhardt.
Prima parte – Preotul Nicolae Gherman – ctitor de locașuri sfinte și patriot desă­vârșit. Vor lua cuvântul:
- Preasfințitul Părinte Dr. IUSTIN, Epis­copul Maramureșului și Sătmarului – Cuvântul de deschidere;
- Preasfințitul Părinte Dr. TIMOTEI Săt­măreanul, Arhiereu Vicar al Episco­piei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului;
- Oficialități locale și județene:
- Alexandru Pugna – Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale;
- Vasile Moldovan – Prefectul Județului Maramureș;
- Gabriel Valer Zetea – Președintele Consiliului Județean Maramureș;
- Mitru Leșe – Primarul Orașului Târgu Lăpuș;
- Conf. Univ. Dr. Șerban Turcuș și CS. I. Dr. Veronica Turcuș - România și contextul internațional al Marii Uniri din Anul 1918;
- Arhim. Macarie Motogna - Preotul Nicolae Gherman, Ctitor de locașuri sfinte, om de cultură și patriot desăvârșit;
- Scriitorul Horea Bădescu – Porțiile unui veac – exercițiu de memorie;
- Viorica Aurelia Pop – Preotul Nicolae Gherman – model de preot și de părinte;
- Prof. Marius Burzo – Jertfa lăpușenilor din 5 decembrie 1918.
La ora 13.00, vernisarea expoziției de icoane „Sfinții români, ocrotitorii noștri”, în spațiul terasa belvedere de la Centrul Cultural Monahal N. Steinhardt.
De la ora 18.30, la Mănăstirea Rohița se va desfășura partea a II-a a simpozionului „Lumini de centenar - Monahul Nicolae Steinhardt despre identitatea româ­nească”. Vor lua cuvântul:
- Pr. Prof. dr. Ștefan Iloaie, Conf. Dr. George Ardeleanu, Conf. Dr. Florian Roa­tiș, Arhim. Macarie Motogna, Prof. Va­leria Bilț, Călin Cira, Protos. Vasile Filip. Simpozionul va fi moderat de către Conf. Dr. Florian Roatiș.
Organizatori:
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Fundația N. Steinhardt, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Rohița și Parohia Ortodoxă Rohia.