Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 9 Februarie , 2018

Zbaterea învățământului maramureșean

de Nicolae Teremtus

Această conferință de presă a fost organizată după o perioadă de tăcere sin­dicală, deși în spațiul public au avut loc multe dezbateri, controverse și discuții, fie pe tema salarizării, fie pe tema cifrelor de școlarizare, ori a aparițiilor fostului ministru Liviu Maria Pop, fost lider de sindicat, cu mult timp în urmă, la organizația din Baia Mare. Au fost prezenți președintele SLI, Ioana Petreuș, vicepreședintele sindicatului, Ionuț Cîrstea și secretarul executiv, Margareta Andreica.


Întâlnirea a fost organizată în sediul elegant al sindicatului, o casă, o vilă transformată în loc de întâlnire al sindicaliștilor din învățământul mara­mu­reșean.
Subiectul a fost legea Salarizării Uni­tare și subfinanțarea Educației. Doamna Petreuș a vorbit despre problemele cu care se confruntă angajații din învăță­mânt, așa cum se văd ele din Mara­mureș, deoarece lista problemelor diferă de la un județ la altul.
„Cea mai mare problemă a angajaţilor din învățământul maramureșean este Legea Salarizării Unitare, mai exact încadrarea și salarizarea conform acestei legi.
Deoarece prevederile Legii Salarizării sunt interpretabile, iar MEN nu a ela­borat norme de aplicare sau precizări, chiar dacă atât sindicatul județean, cât și Federația le-au solicitat în repetate rânduri, în școlile pe care le repre­zentăm au apărut o serie de anomalii și discriminări, cum ar fi: există diferențe de salariu între cadre didactice care sunt încadrate pe același post, au aceeași vechime, aceleași studii și grade didactice, sunt profesori care au norma didactică în mai multe școli, iar salariu de bază este diferit în fiecare școală, cadre didactice cărora le-a fost plafonat salariul la nivelul lunii iunie 2017, cadre didactice cărora nu li se ia în calcul gradaţia de merit la plata cu ora. Discriminări și la personal nedidactic, avem bucătăreasă care, cu 20 de ani vechime în învăţământ, are salariu mai mic decât colega ei cu 14 ani vechime în muncă, dar recent angajată în sistem. Mai mult, pentru anul 2017, toate sporurile se calculează raportat la nivelul lunii decembrie 2016, salariu care este cu 15% mai mic decât salariu aferent lunii ianuarie 2017.

Modificările Codului Fiscal au adus şi ele diminuări ale veniturilor. Conform Legii, începând cu luna ianuarie 2018, angajaţii din învăţământ ar fi trebuit să primească o majorare a salariului de 25%. Și nu este vorba de compensarea contribuțiilor care au trecut la angajat! Personalul din învățământ va beneficia doar de o majorare de 3,8%, deși prevederile inițiale ale Legii Salarizării prevedeau o majorare netă a venitului cu 25% deoarece, după cum se știe, în învățământ sunt cele mai mici salarii din sistemul bugetar”, a spus Petreuș.

Liderul sindicatului din învățământul maramureșean a vorbit și despre mo­dificările din Codul Fiscal cu privire la calculul contribuţiilor la nivelul salariului minim brut pe ţară chiar dacă salariul este mai mic decât acesta.
„Avem personalul nedidactic angajat pe jumătate de normă sau sfert de nor­mă, care trebuie să plătească contri­buțiile la nivelul salariului minim brut care a ajuns la 1900. În această situație, ei trebuie să aducă bani de acasă deoa­rece salariul este negativ!”, a spus Petreuș.
Ea a vorbit și despre subfinanțarea în­văţă­mântului.
„Încă din 2011, Guvernul României are obligaţia de a aloca 6% din PIB edu­caţiei, însă nici în acest an această obligaţie nu e onorată. Ba mai mult, se ține seama de costul standard SRL; dacă e să ne luăm după această formulă, sumele alocate în buget, pentru învă­țământ, nu ajung să acopere nici măcar cheltuielile cu salarizarea până la finalul anului fiscal, aflându-ne din nou în situația de a solicita suplimentarea fondurilor la rectificările bugetare”, a spus liderul SLI Maramureș.

Ultima problemă abordată de condu­cerea sindicatului maramureșean a fost problema sporurilor.
„Începând cu anul 2011 nu se mai acordă sporuri în învățământ, cel puțin la nivelul județului Maramureș, Inspec­toratul Școlar nu a mai avizat statele de plată cu sporuri.
E vorba de sporul de calculator și spo­rul pentru condiții vătămătoare și pe­riculoase unde se regăsește personalul nedidactic.
Sindicatul a încercat recuperarea acestor sporuri, în instanță, și chiar am reușit pentru perioada 2011-2015. Sumele au fost alocate retroactiv în baza sentințelor judecătorești. Tot în sentință s-a obținut trecerea lui pe statul de plată, dar Inspectoratul a refuzat, în continuare, avizarea acestora. Pentru acest motiv, noi am pichetat de patru ori sediul Inspectoratului.
În ianuarie, guvernul a adoptat regulamentul pentru sporuri, am așteptat acest regulament atâția ani. Dar din păcate nu este favorabil angajaților din învă­țământ deoarece ne condiționează de încadrarea în buget. La nivelul jude­țului Maramureș sunt puține școli care se încadrează în bugetul alocat”, a spus Petreuș.

La insistențele presei, liderul sindical maramureșean a spus că aceste școli care se încadrează în buget sunt din mediul rural.
„Sunt câteva școli din mediul rural și Liceul din Borșa. În rest, nu se înca­drează. Nici liceele din Baia Mare, cele din zona centrală, nu se încadrează deoarece sunt mulți profesori cu gradul întâi, cu doctorate…”, a explicat liderul SLI Maramureș.