• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iunie , 2018

Voievodul spiritual al Maramureșului a primit titlul de Cetățean de Onoare al Județului

Nicolae Steinhardt spunea că, până la urmă, poate există o singură virtute: curajul. Fără el, nicio altă virtute nu e posibilă. Şi, poate nu întâmplător, în greaca veche se foloseşte acelaşi termen pentru eroi şi sfinţi: heros. Pentru că şi unii şi alţii se înalţă prin curaj: eroii pe „orizontală”, deasupra celor­lalţi oameni, iar sfinţii „pe verticală”, înspre Dumnezeu. Se spune că: „Exişti în măsura în care iubeşti; şi te înalţi în măsura în care te jertfeşti pentru această iubire”. Nu întâmplător ţăranii puneau jertfă la baza unei construcţii noi, pentru că ştiau că fără jertfă, nimic nu e durabil. Maramureşul e ţara voievozilor, a credinţei, a demnităţii, a lui „am fost şi-om fi” pentru că are ca fundaţie jertfa celor mai buni fii ai săi, munca, sacrificiile şi viaţa lor. Fără eroi, sfinţi şi voievozi, Maramureşul n-ar fi fost nimic din ceea ce e azi sau poate n-ar fi fost deloc. 

Și dacă administrativ și politic, vremea voievozilor întemeietori de țară a devenit istorie, „voievozii spirituali” sunt încă, contemporani cu noi, păstrând prezente cele mai de preț elemente identitate ale noastre: credința și dragostea de Țară. PS Iustin, Epis­co­pul Maramureșului și Sătmarului poate fi caracterizat în multe feluri şi i se pot atribui multe calităţi, toate adevărate şi toate evidente: vocaţia de ctitor, simţul deosebit în organizarea şi rânduirea problemelor din Eparhia noastră, cultura vastă, cuvântul ziditor care te face să te simţi ca în amfiteatrul unei universităţi de renume sau în pu­blicul unui simpozion cultural, echilibrul, prestanţa impunătoare. Dar ceea ce-l defineşte cu adevărat este aerul de voievod, de nobil. Iar un nobil este, mai presus de orice, un om liber. Preasfinţitul Iustin nu este voievod şi nobil doar după nume (Hodea fiind nume nobiliar vechi, din Maramureşul istoric) şi viţă, ci mai ales după cuget şi suflet, aşa cum sunt cu adevărat Oamenii lui Dumnezeu.

Asemeni nobililor maramureşeni străvechi ştie să preţuiască şi să iubească acest tărâm binecuvântat de Dumnezeu, ştie să lupte pentru dăinuirea Lui prin spiritualitate şi cultură şi ştie să zidească, asemeni maramureşenilor vrednici „porţi” spre cer: biserici şi mănăstiri care leagă cerul de pământ, pentru că ştie, asemeni lor, că lumea aceasta nu e decât o poartă spre veşnicie.
Preasfinţitul Iustin este un ierarh tânăr, dar cu înţelepciune pe măsura Harului primit şi a duhovnicilor pe care i-a avut: ÎPS Justinian, arhimandritul Serafim Man, părintele Nicolae Steinhardt. A intrat de tânăr la mănăs­tire şi de foarte tânăr şi-a asumat res­ponsabilitatea stăreţiei, și mai apoi pe cea a arhieriei, arătând că nu numai lui Dumnezeu îi sunt toate cu putinţă, ci şi celor care i se roagă Lui cu credinţă tare şi adevărată. Într-o lume însetată de iubire și de sens, cum spunea Octavian Paler, PS Iustin și-a asumat un rol uriaș pentru istoria și identitatea Maramureșului: acela de a fi exemplu de statornicie și promovare a valorilor creștine și naționale, dar mai ales, un reper moral. 

PS Iustin este un amestec armonios şi unic între dârzenia şi demnitatea ţăranului maramureşean, teologia fără cusur a părintelui Steinhardt, care face mereu apel la fond şi profunzime, blândeţea şi capacitatea de iubire a ÎPS Justinian şi răbdarea molcomă şi fără crâcnire a Arhimandritului Serafim Man. Este doctor în teologie şi unul dintre cei mai apreciaţi ierarhi ai României, dar în sufletul său păstrează credinţa simplă pe care i-a insuflat-o măicuţa sa şi părintele din satul natal, pe care îl privea, în copilărie, ca pe un apostol. Întreaga sa poveste de viaţă este o adevărată pildă despre mi-nunile care devin posibile atunci când se împleteşte voia lui Dumnezeu şi supunerea omului.
Viaţa PreaSfinţitului Iustin seamănă izbitor cu povestea creionului şi cu prima lui calitate: poţi să faci lucruri mari dacă eşti conş¬tient că există întotdeauna o Mână care te conduce, Mâna lui Dumnezeu. Numai că în orice minune e nevoie de voia lui Dumnezeu şi de învoirea omului. În bunătatea Lui, Dumnezeu îşi mărgi­neşte libertatea absolută, acolo unde începe libertatea noastră perso¬nală, liberul arbitru. P.S Iustin s-a supus acestei mâini care l-a purtat pe drumul me-nirii lui, iar acum, privind în urmă, ar putea sintetiza această cale prin cuvintele Cuviosului Varsanufie de la Mănăstirea Optina: „Toată viața e o taină minunată, cu¬noscută doar de Dumnezeu. În viață nu există înlăn-țuire de evenimente întâmplătoare - to­tul este proniator. Noi nu înțelegem însemnătatea uneia sau alteia dintre întâmplări. Avem înaintea noastră o mul­țime de cufărașe, iar cheile lip­sesc”.

Este greu de sintetizat o activitate de câteva decenii în câteva rânduri, pentru că, orice ai scrie, tot puţin este faţă de truda şi jertfelnicia arătate de Episcopul Maramureşului şi Sătma­ru­lui. Adevărata sinteză este cea din su­fletele credincioşilor pe care îi păs­toreşte şi îi îndrumă şi care se rezumă simplu: prin respect şi dragoste. 

 

 

„Preasfințitul Părinte Iustin Hodea, Episcopul Maramureșului și Sătmarului este o personalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române, a spiritualității românești și europene, fiind membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încă din anul 1994, când a fost ales Arhiereu - vicar, iar din anul 2016, Episcop titular al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

 

În ședința de Consiliu Județean, după președintele Gabriel Zetea, la cuvânt s-au înscris apoi reprezentanții grupurilor politice din Consiliul Județean, despre Preasfințitul Părinte Iustin vorbind, pe rând, consilierii județeni Teodor Ardelean, Anton Rohian, Gheorghe Mihai Bîrlea, Ioan Doru Dăncuș - vicepreședinte al Consiliului Județean, Gheorghe Marian și Ioan Sas. Fiecare și-a arătat prețuirea pentru Preasfințitul Părinte dr. Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului, vorbind atât de viața, cât și despre activitatea acestei personalități marcante a județului, care a dovedit, de-a lungul anilor, nu doar iubire față de semeni, ci și față de tradițiile și frumusețile județului nostru.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.