• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2016

Vasile Muste - 60!

Ziua de 30 ianuarie a fiecărui an are pentru poetul Vasile Muste o dublă semnificaţie. În acea zi, în 1956, a văzut lumina zilei în localitatea Coroieni, Maramureş. Apoi, tot pe 30 ianuarie se sărbătoresc în calendarul creştin ierarhii Vasile, Grigore şi Ioan. Coincidenţa fericită pentru un scriitor maramureşean de valoare. Modest, introvertit ca toţi literaţii conştienţi de veridicitatea superioară a operelor lor.

 

 

Mai mulţi ani director al  Casei municipale de Cultură, în prezent şef de secţie  la Centrul Cultural din Sighetu Marmaţiei, s-a afirmat în mod special prin calitatea de organizator al Festivalului Internaţional de Poezie din localitate.

A fost corespondent al Studiourilor de RADIO CLUJ şi GALAXIA; redactor al revistei literare LITERA NORDULUI, al cotidanului CLIPA, al revistei NORD MAGAZIN, redactor şef al publicaţiilor TISA,  ETC şi ŢARA MARAMUREŞULUI. Este redactor şef al Revistei Marmaţia literară.

 

A debutat literar în anul 1975,  emisiunea „Unda pentru minte inimă şi literatură” la Radio Cluj. A fost distins  cu numeroase premii naţionale la festivalurile de la: Sebeş-Alba; Bistriţa; Tîrgovişte; Satu-Mare; Mediaş; Botoşani; Constanţa; Brăila;  Teleorman; Bucureşti; Slatina; Oraviţa; Sighetu Marmaţiei. 

 

A reprezentat România la FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE de la Olomouc, Cehia, 2003, (Poezia fără frontiere). A publicat  grupaje de poezie în: România literară, Steaua, Tribuna, Astra, Ateneu, Orizont, Archeus, Hyperion, Cronica, Nord Literar, Art Panorama, Contemporanul, Amurg sentimental, Arcadia, Convorbiri Literare, Transilvania, Litera Nordului, Familia, Liternet, Poezia,  Mişcarea Literară, Marmaţia literară, Iluminări, Floare de latiniutate (Serbia), Balada (Germania), Literatur Und Kritik (Austria), Albanezul etc.  Poeziile sale au fost publicate în mai multe antologii în ţară şi în străinătate. Grupaje din poezia sa au fost traduse în engleză, germană, ucraineană, maghiară, cehă, italiană, slovacă, albaneză şi franceză.

Vasile Muste poet, eseist, jurnalist, editor, este membru în Uniunea Scriitorilor din România. Năcut la COROIENI, Vasile Muste s-a stabilit  la Sighetu Marmaţiei, unde aşa cum spune cu modestie  „am venit şi eu să trăiesc!”

 

La mulţi ani, Vasile Muste!

 

 

„Oraş mutat la îngeri altfel cum

primărie judecătorie puşcărie într-o singură

zidire şi ceva încolo pe deal

răbdător cimitirul

 

oraş mutat la îngeri altfel cum

de ani peste Tisa

trece luna

mereu fără zestre

 

oraş mutat la îngeri altfel cum

zilier la ordinea inversă aduşii

 

să moară aici am venit şi eu

să trăiesc”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.