• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Octombrie , 2016

Vârful de lance al PSD în bătălia electorală pentru Camera Deputaţilor

Gheorghe Şimon este unul dintre liderii autentici ai politicii maramureşene. Cu o experienţă de aproape 25 de ani în administraţie, a ocupat diverse funcţii: consilier local, judeţean, iar din 2012 reprezintă Maramureşul în Parlamentul României ca şi deputat. Din fiecare postură şi funcţie publică ocupate s-a remarcat prin responsabilitate, implicare şi viziune. Acestea sunt şi motivele pentru care Gheorghe Şimon va deschide lista de candidaţi ai PSD pentru Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare din decembrie.

 

Reporter: Aţi ocupat, pe rând, funcţiile de consilier local, consilier judeţean şi deputat. Ce aţi învăţat din fiecare postură şi ce aţi reuşit să faceţi pentru cetăţeni?

Gheorghe Şimon: Sunt implicat în politică din 1992. Am început ca şi consilier local la Vişeu de Sus, iar următoarele mandate au fost de consilier judeţean. Am încheiat capitolul de consilier judeţean în 2012 când am venit în Parlamentul României ca şi deputat pe Colegiul 5. În administraţia judeţeană am fost foarte implicat din dorinţa de a demara foarte multe proiecte în Maramureş şi, în special, în domeniul cel mai prioritar şi mai sensibil al judeţului: drumurile judeţene. Din fiecare postură am învăţat că oamenii au nevoie de reprezentanţi serioşi, responsabili, care îşi respectă cuvântul dat şi se implică în rezolvarea problemelor. Asta am încercat să fac şi să respect din fiecare postură publică, să fiu aproape de cetăţeni, să le cunosc nevoile şi să încerc să le rezolv.

 

Reporter: Un scurt bilanţ al mandatului de deputat pe care îl încheiaţi?

Gheorghe Şimon: Cele mai importante proiecte în care m-am implicat, alături de colegii mei, sunt Codul Silvic şi Codul Fiscal. În acest mandat m-am implicat în foarte multe proiecte legislative şi pachete de legi, dar cele mai importante sunt, după părerea mea, cele două coduri care contribuie efectiv şi vor contribui, în continuare, la dezvoltarea României şi reprezintă un sprijin pentru capitalul autohton, pentru societăţile comerciale, fără de care nu se poate face un pas în faţă pe calea dezvoltării. 

 

Reporter: Câteva cuvinte despre programul de guvernare a PSD?

Gheorghe Şimon: Am citit foarte multe programe de guvernare, dar programul PSD mi se pare foarte-foarte bun, aşezat pe ceea ce are nevoie poporul şi ţara. Acest program este aşezat pe trei piloni de bază: primul pilon este cel demografic. După 26 de ani nimeni nu s-a gândit în România că începem să fim tot mai puţini şi trebuie să luăm măsuri în acest sens, pentru a contracara scăderea demografică. Un alt pilon important pe care este aşezat programul de guvernare este acela că şi Statul trebuie să investească. Dacă până acum Statul spunea: „privatizăm şi vindem tot”, fără să fie interesat de ceea ce se întâmplă după privatizare, dacă s-au închis sau nu respectivele societăţi, astăzi a venit momentul ca Statul să investească. Iar al treilea pilon al programului de guvernare al PSD este susţinerea capitalului românesc: nu este posibil ca tu, român, să fii batjocorit la tine în ţară de instituţiile Statului. Niciodată capitalul românesc n-a fost susţinut cu adevărat în ţara aceasta.

 

Reporter: Cum vă simţiţi ca şi vârf de lance al PSD la alegerile parlamentare? Cum vedeţi nominalizarea  dumneavoastră pe primul loc pe lista de candidaţi ai PSD pentru Camera Deputaţilor?

Gheorghe Şimon: Mă bucură şi mă onorează încrederea acordată de colegii mei, dar totodată reprezintă şi o responsabilitate şi va trebui împreună cu colegii mei să obţinem un scor care să înceapă cu 4.

 

Reporter: Cum aţi descrie echipa de candidaţi ai PSD pentru parlamentare?

Gheorghe Şimon: Este o echipă bună, care poate să facă performanţă. Este o echipă care are experienţă parlamentară şi electorală şi toată această echipă se bucură astăzi de simpatia populaţiei, însuşi partidul fiind pe un trend crescător în opţiunile cetăţeanului. Cred că pentru prima dată, în PSD, nu este adus nimeni de la Bucureşti pe listă şi acest lucru nu se întâmplă doar în Maramureş. Spre deosebire de alţi lideri politici, din alte partide, preşedintele Dragnea a decis că nu va trimite pe nimeni de la Bucureşti pe listele niciunui judeţ, fiecare să-şi facă listele de candidaţi cum crede de cuviinţă. Pentru prima dată se întâmplă lucrul acesta şi este o decizie foarte bună.

 

Reporter: Ce vă doriţi pentru Maramureş şi România după alegerile din această toamnă şi ce veţi face pentru cetăţeni în viitorul mandat?

Gheorghe Şimon: Avem foarte multe de făcut în Maramureş. De exemplu, mă gândesc că avem două proiecte foarte mari: „Modernizarea Aeroportului Internaţional Baia Mare” şi proiectul „Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, proiecte mari şi importante de care oamenii au nevoie, dar proiecte care au fost lăsate la voia sorţii şi a întâmplării. Este o mare prioritate să găsim sursele de finanţare şi să finalizăm cu bine cele două proiecte. Nu este de luat în derâdere nici vechiul proiect care nu s-a realizat: Podul peste Tisa, care este o poartă de intrare în ţară. Din ce în ce mai mulţi maramureşeni, oameni de afaceri, se duc înspre forţa de muncă din Ucraina şi în acest context podul peste Tisa devine vital. La fel, ar trebui reluat transportul feroviar dintre cele două state, calea ferată există.

Am vorbit şi în guvernarea Ponta la minister şi am discutat acum cu prefectul judeţului şi mă bucur că şi el are aceste gânduri şi priorităţi de a construi podul şi de a redeschide calea ferată care leagă România de Ucraina. Aici am enumerat câteva proiecte mari, dar lista de priorităţi şi necesităţi e mai lungă. Drumurile sunt iarăşi foarte importante. Acum sperăm că DN 18 într-un final va fi terminat, dar să nu uităm că avem o reţea de aproximativ 850 de kilometri de drumuri judeţene, pe care e obligatoriu să aşezăm diferite proiecte. Dacă ne uităm la o statistică a fondurilor europene, ne vine să plângem, deocamdată sunt zero bani europeni intraţi în ţară şi multe programe de finanţare nu au încă nici ghidurile disponibile. Trebuie să vedem ce vom face pentru ca această structură de drumuri şi proiectele edilitare - apă, canal etc. - să se modernizeze, în continuare.

Dacă ne gândim că pe vremea PSD exista acel program aprobat prin Ordonanţa 28 şi primarii puteau să obţină finanţare pentru un drum, un pod etc, astăzi acest program este stopat de către tehnocraţi. Sigur, nu poţi să le faci pe toate, sunt foarte multe nevoi de dezvoltare pentru Maramureş, dar toate se leagă în lanţ şi aş începe cu infrastructura.

 

Reporter: Un mesaj pentru maramureşeni?

Gheorghe Şimon: Mesajul este să vină omenii la vot, să ne voteze pe noi, echipa PSD. Le dau un argument fantastic de puternic: n-o să-i înşelăm. Suntem un partid care susţine ortodoxia, credinţa şi valorile autentice ale poporului român şi ale României.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.