• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Vaca de carne, viitorul zootehniei maramureşene

La Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc o întâlnire profesională pe tema creşterii şi exploatării taurinelor din rase de carne şi, în special, a rasei Aberdeen Angus, organizată de Oficiul de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Maramureş. Au participat prefectul de Maramureş, Anton Rohian, specialişti în domeniu şi Florin Lazăr, administratorul SC Ferma Zootehnică.

 
 

Prefectul maramureşean a condus întâlnirea atât în calitatea administrativă, cât şi în cea de specialist în zootehnie. Rohian a vorbit despre rasa Angus, despre problemele pe care le întâmpină zootehniştii maramureşeni.

 

„Trebuie să vedem ce facem cu această zestre lăsată de Dumnezeu, peste 240 de mii de hectare de păşuni şi fâneţe. Până în 1989 am fost al treilea judeţ din ţară ca număr de animale pe care le creşteam. Am avut o bază zootehnică deosebită.

 

Acum, lucrurile stau altfel. Avem aceste păşuni şi, dacă nu ar fi existat subvenţiile de la APIA, majoritatea ar fi fost doar cu mărăcini. Din păcate, între cei care au luat aceste suprafeţe sunt unii care se preocupă, alţii doar se fac că lucrează. Fac atât cât să nu fie acuzaţi că nu au făcut ceva. Dacă nu vom face ceva cu aceste păşuni, să le dăm valoare, vom avea probleme mai târziu”, a spus printre altele, Anton Rohian.

 

Prefectul de Maramureş l-a poftit pe Florin Lazăr unul dintre cei mai buni specialişti în zootehnie şi administratorul unei firme de profil de calitate premium. Omul de afaceri maramureşean lucrează în domeniu de peste treizeci de ani.

 

„O astfel de întâlnire este necesară. Vin cu date şi mai exacte. Maramureşul a fost al doilea judeţ ca şi pondere a creşterii bovinelor. În anii şaptezeci aici a fost un nucleu de specialişti care a lucrat la ameliorarea rasei Bruna de Maramureş. Au fost două linii genetice: lapte-carne, carne-lapte. Anii au trecut, staţiunile zootehnice s-au dus, iar acum mai sunt câteva exemplare din această rasă. După ce am intrat în UE a trebuit să ne aliniem la cerinţele acesteia. S-a cerut la nivelul Uniunii creşterea performanţei pe carcasă. La noi lucrurile au fost cum au fost. Din cauza denigrării, a lipsei banilor ţi datorită lipsei de infuzie de material seminal de calitate, animalele au înregistrat scăderi a greutăţii carcasei după sacrificare. La începutul anilor 2000 au fost aduse primele vaci de lapte de import. Datorită acestora s-a înregistrat o creştere a carcasei. De la 170 de kilograme de carne avem o medie, astăzi, de 220 de kilograme pe unităţile abatorizate în România.

Prin aducerea acestor vaci de carne, subiectul întâlnirii noastre, a crescut interesul pentru acest segment. Ele sunt foarte căutate şi asigură o valorificare eficientă a nutreţurilor de slabă calitate, adică, nu trebuie să fii într-o zonă cerealieră sau într-o zonă cu un potenţial furnizor de proteină multe, ci de fibroase. Acestea valorifică şi dezvoltă carcase mari. În urmă cu opt ani am început un proiect pentru vacile de carne. Am adus mai multe rase, dar cea mai bună, cea care se pretează la aceste păţuni ale noastre, este rasa Angus.

Nu este vaca cea mai mare, dar este perfectă pentru Maramureş. De asemenea, prin asociaţia care s-a format la Sibiu, Karpaten Meat, este asigurată şi valorificarea. E un punct forte!

 

Dar, domnul prefect a atins problema păşunilor. La ora actuală sunt foarte multe păşuni în Maramureş care devin sălbăticiuni. Nu ai cum să intri tu ca om, pe ele, darămite un animal să pască!Pe partea de valorificare, această carcasă este foarte bună. Are infuzio-nat foarte multe gene care reprezintă rusticitatea, nu este foarte sensibilă.

 

Mă voi axa în continuare pe Angus deoarece, din punct de vedere economic, nu consumă foarte mult, creşte repede şi avem piaţă.

 

În ceea ce priveşte vaca de lapte, din 2015 eu consider că este un subiect închis. De ce spun asta? Din 2015, UE a aprobat liberalizarea pieţei laptelui. Astăzi, noi suntem foarte puţini care putem dovedi performanţele olandezilor, belgienilor, a germanilor, chiar şi a polonezilor. Nu vreau să descurajez pe nimeni, dar din 2015 va fi o foarte mare problemă valorificarea laptelui. Viitorul va fi vaca de carne”, a spus Florin Lazăr.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.