Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 22 Martie , 2019

UZPR şi Doru Dinu Glăvan Cu şi despre Jurnalişti, Jurnalism, în Baia Mare

de Nicolae Teremtus

La Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, în colaborare cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), a avut loc conferinţa „Convorbiri jurnalistice”. A fost prezent din partea Uniunii, preşedintele Doru Dinu Glăvan. Moderatorul întâlnirii a fost ziaristul Adrian Marchiş, preşedintele filialei UZPR Maramureş. În prezidiu au mai fost directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean, profesorul Ioan Ardeleanu-Pruncu, ziaristul Gheorghe Pârja.

 

Nicolae TEREMTUŞ

Au fost prezenţi membrii filialei maramureşene a UZPR, alţi ziarişti, oameni de cultură. A fost prezent în sală şi fostul senator Gheorghe Mihai Bârlea.
Jurnalistul Adrian Marchiş a „strigat catalogul” filialei, iar membrii acesteia au răspuns ca la clasă, ridicând mâna sau ridicându-se în picioare. După acest moment contabilicesc, Marchiş a predat microfonul, ca în emisiunile sale radiofonice, ziaristului Teodor Ardelean, cu o vechime de peste 45 de ani în cea mai fru­moasă profesie din lume, presa. O îndeletnicire considerată a patra pu­tere din stat!
„Mă bucur că aţi venit la noi. Până veţi construi şi Casa Jurnaliştilor la Baia Mare vă primim în această Casă, cu drag! Firesc, pentru că jurnalismul este un domeniu cultural, este esenţialmente expresie a culturii sau ar trebui să fie. Protagoras zicea: «Omul este măsura tuturor lucru­rilor!» şi cineva l-a completat: «A celor ce sunt despre cum sunt, a celor ce vor fi despre cum ar trebui să fie».
Eu am început viaţa profesională în 1972, ca ziarist la Zalău, la «Nă­zuinţa». După câteva luni a venit în vizită Nestor Ignat, pre­şedintele UZPR, am şi acum acasă o cărticică pe care mi-a dat-o mie, fiind cel mai tânăr din redacţie, cu un autograf superb şi chiar şi un scris frumos. Atunci, am simţit că totuşi suntem o breaslă, nu suntem numai slujitori ai Comitetului Judeţean de partid şi Consiliul Popular Judeţean, cum scria pe frontispiciul ziarului, la toate ziarele judeţene. Am simţit că avem şi noi dreptul să ne exprimăm, într-un fel sau altul. Viaţa mea este marcată de acest spirit al jurnalismului şi poate şi din această cauză noi suntem instituţia de cultură din România cu cele mai multe organe de presă. Cinci!”, a spus, printre altele, Teodor Ardelean.

Adrian Marchiş a predat cuvântul jurnalistului şi scriitorului Ioan Ardeleanu-Pruncu, pentru a pre­zenta o istorie a jurnalismului în Maramureş, mai ales că se împlinesc o sută de ani de când există UZPR.
„Şi eu am fost şi am rămas în­dră­gostit de această splendidă meserie. Am început la ziarele din Sighet, iar atunci când nu au mai fost am scris la ziarele din Baia Mare. Am lucrat pentru o vreme chiar în redacţia ziarului «Pentru Socialism»! Timpul a trecut, acum mai colaborez cu presa, dar mai puţin pentru că m-am apucat de această lucrare despre presa şi ziariştii din Maramureş”, a spus jurnalistul sighetean, cu voluminoasa carte „Ma­ramureşul. Ziare şi ziarişti”, în mână.

El a prezentat câteva din publicaţiile apărute în nordul ţării, a vorbit despre o parte a ziariştilor de mare forţă din judeţ, a celor care prin munca depusă au scris această pagină frumoasă din istoria jurnalismului din Maramureş.

A urmat la cuvânt Gheorghe Pârja, cunoscutul ziarist maramureşean, dar şi scriitor de forţă şi om de cultură. Pârja a vorbit despre pu­blicaţia la care a lucrat, actualul ziar «Graiul Maramureşului». A vorbit şi despre ce a însemnat să faci presă în perioada comunistă, ce dureri erau atunci în presă, câte probleme şi probleme au fost. Dar a vorbit, mai ales, de momentul trecerii la presa liberă, după momentul 1989. Atunci, la „Pentru Socialism”, într-o noapte au trebuit să schimbe totul. De la denumire, de la conţinut, de la limbaj, de la mod de abordare a proble­maticii acelor zile. Nu a fost uşor, a fost chiar complicat. Pârja a explicat cu un ton destul de pesimist, cum
s-a transformat presa din judeţ, în special ziarul la care a lucrat până de curând şi la care mai colaborează. Un cuvânt de preţuire pentru breasla ziariştilor a avut şi Gheorghe Mihai Bârlea.

La finalul întâlnirii, Doru Dinu Glăvan a vorbit despre jurnalism, despre presă, despre UZPR.
„Cred că trebuie să avem asemenea convorbiri, dar nu în interiorul nostru, cred că trebuie să mergem la marele public care să afle, în primul rând, că breasla aceasta este alcătuită din oameni dotaţi, inteligenţi, pricepuţi, dornici să dea o mână de ajutor ca societatea să o ducă altfel. Spre asta trebuie să mergem. Să arătăm ce valoroasă este breasla! O breaslă care se află ca într-un codru în care sunt şi acele uscături. Presa a existat, există şi va exista cu sigu­ranţă. Da! Va exista, aşa cum este ea!”, a spus Doru Dinu Glăvan. El a vorbit şi despre necesitatea existen­ţei deontologiei profesionale, despre zbaterile presei şi despre rolul UZPR în armonizarea problemelor care sunt în cadrul breslei.     
 

„Până veţi construi şi Casa Jurnaliştilor la Baia Mare vă primim în această Casă, cu drag! Firesc, pentru că jurnalismul este un domeniu cultural, este esenţialmente expresie a culturii sau ar trebui să fie. Protagoras zicea: «Omul este măsura tuturor lucru­rilor!» şi cineva l-a completat: «A celor ce sunt despre cum sunt, a celor ce vor fi despre cum ar trebui să fie»”!
Teodor Ardelean

„Şi eu am fost şi am rămas în­drăgostit de această splendidă meserie. Am început la ziarele din Sighet, iar atunci când nu au mai fost am scris la ziarele din Baia Mare. Am lucrat pentru o vreme chiar în redacţia ziarului «Pentru Socialism»! Timpul a trecut, acum mai colaborez cu presa, dar mai puţin pentru că m-am apucat de această lucrare despre presa şi ziariştii din Maramureş”.
Ioan Ardeleanu-Pruncu

„Cred că trebuie să avem asemenea convorbiri, dar nu în interiorul nostru, cred că trebuie să mergem la marele public care să afle, în primul rând, că breasla aceasta este alcătuită din oameni dotaţi, inteligenţi, pricepuţi, dornici să dea o mână de ajutor ca societatea să o ducă altfel. Spre asta trebuie să mergem. Să arătăm ce valoroasă este breasla! O breaslă care se află ca într-un codru în care sunt şi acele uscături. Presa a existat, există şi va exista cu siguranţă. Da! Va exista, aşa cum este ea!”
Doru Dinu Glăvan