• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Februarie , 2023

Uzina Romplumb, din nou la licitație

Procedura de vânzare a activelor fostei Uzine Romplumb din municipiul Baia Mare, aflată în faliment, a fost reluată, anunţă Ministerul Economiei, deţinătorul societăţii.

Conform anunțului Ministerului Economiei, prețul de pornire al licitației de vânzare depășește suma de 5,2 milioane euro. Licitația publică prevede totalitatea bunurilor imobile şi mobile, mai puțin stocurile şi deșeurile valorificate. „Prețul de pornire al licitației este de 5.265.000 euro, fără TVA. Plata prețului se poate face fie integral în termen de 30 de zile, fie în rate, în 6 tranșe. Ședința de licitație publică organizată în vederea activului va avea loc în 28 februarie”, precizează Ministerul Economiei.

SC Romplumb SA din municipiul Baia Mare a fost specializată în procesarea minereurilor neferoase, producerea de mată plumboasă şi alte materiale specifice industriei minereurilor neferoase.  Uzina Romplumb situată în cartierul Ferneziu, la poalele Munților Gutâi, a fost închisă definitiv în 2007 pentru neîncadrarea în legislația de mediu şi depășirea constantă a procentului admis de poluare cu noxe rezultate din procesul de prelucrare a metalelor neferoase prelucrate. Activitatea uzinei a fost strâns legată de funcționarea industriei miniere din județul Mara­mureș care, din anul 2007, şi-a redus activitatea prin închiderea minelor, odată cu anularea sub­venției statului. Uzina a funcționat pe amplasamentul actual de aproape 200 de ani, fiind atestată oficial din anul 1844. La Romplumb s-a lucrat folosind cuptorul Watter-Jacket (W-J) de 4,2 mp suprafață de topire. Practic, un cuptor asemănător, păstrând proporțiile, cu cel din gospodărie. O vatră pe care se așază concentratele (aglomeratul) care se topesc. Se obține mată, un produs intermediar, rafinat electrolitic la Copșa Mică. În practica metalurgică actuală, procedeul W-J a fost abandonat demult. Dacă un posibil investitor ar cumpăra combinatul, ar putea redeschide activitatea la Romplumb. Condiția principală ar fi repornirea mineritului pentru a se asigura materia primă. O altă condiție ar fi rezolvarea problemelor de mediu. Dar cu investiții corecte. Potrivit surselor noastre, ar fi vorba de o firmă românească şi una din China care au cumpărat caietul de sarcini.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.