• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Mai , 2018

USR Maramureș, conferință de presă lângă Primărie

Liderul USR Maramureș a explicat de ce a organizat o conferință de presă afară, în spațiul public, și a vorbit despre campania dusă de USR: „fără penali…”

„Abordăm două subiecte! Primul este despre susținerea pe care o acordă USR inițiativei cetățenești: Fără penali în funcții publice!
Este o inițiativă de modificare a Cons­tituției, prin care se dorește introduce­rea unui aliniat la articolul 37, care să prevadă imposibilitatea celor care sunt condamnați definitiv, pentru săvârșirea de infracțiuni cu intenție și care nu au fost încă reabilitați, imposibilitatea de accedere în funcții publice.
Este aproape o iniţiativă civică și USR susține demersul.
Acest demers este susținut și de un grup de ONG-uri după denumirea: rezistența și Forumul German din România care are în CL Baia Mare șase reprezentați, inclusiv actualul primar.
În urmă cu aproape o lună am depus o solicitare la Primărie pentru obținerea unui aviz de amplasare a unui pavilion pe domeniul public, pentru a strânge semnături pentru această inițiativă. Avem nevoie de 20 de mii de semnături la nivel de Maramureș. Am solicitat amplasarea acestui pavilion, dar în mod abuziv, nici până la această oră nu am obținut avizul. Până în 31.03. ar fi trebuit să se rezolve, dar nu a fost. Am apelat la procedura de apelare tacită, a fost refuzată și aceasta. În aprilie am primit solicitarea de a ne aviza ca mijloc de publicitate, am acceptat, dar ni se cer în mod abuziv, avize peste avize, care nu sunt prevăzute în regulamentul de avizare a mijloacelor de publicitate. De aceea, am luat decizia să strângem în continuare semnături, in­clusiv în fața Primăriei”, a spus Dan Ivan.

Acesta a explicat că până în momentul de față sunt strânse circa 1000 de semnături, cele mai multe în Baia Mare și Sighetu Marmației.
Ivan a spus că la Primăria din Sighet a primit avizul necesar pentru pavilionul în care se strâng semnături, în trei zile. La fel în Tg. Lăpuș, oraș în care s-a dat avizul Primărie în circa o săptămână.
Cei de la USR Maramureș au spus că vor avea astfel de solicitări în orașele județului și în localitățile mai mari.

În timpul conferinţei de presă, la fața locului a venit cel din Poliția Locală, care era de serviciu la intrarea în Primărie și a cerut câteva explicații celor de la USR. Discuțiile au fost purtate pe o voce joasă, așa că presa nu a auzit ce a spus „organu’”. Se pare că acesta a spus că va chema jandarmii.
Cert este că, până la terminarea con­ferinței de presă nu a venit nimeni. După plecarea unora dintre ziariști și-a făcut apariția un echipaj de la Jan­darmeria Maramureș. S-a iscat o dezbatere cu privire la dreptul celor de la USR să susțină conferințe de presă pe spațiul public.

Cei de la filiala USR Maramureș au și remis presei un comunicat în care arătau cele întâmplate.
„Încă dinainte de începerea conferinței, un angajat al Poliției Locale a venit să le ceară celor din USR să părăsească spațiul, pentru că nu au autorizație. Dan Ivan, președintele USR Maramureș, i-a replicat angajatului trimis de primarul Băii Mari, că nu are nevoie de auto­rizație pentru desfășurarea unei con­ferințe de presă și că nu este o acțiune de protest sau un miting; în Baia Mare au avut loc, în ultimii ani, mai multe întâlniri cu media în spațiul public. În replică, polițistul local a amenințat că va chema Jandarmeria.
În câteva minute, o dubă cu 5 jandarmi au întrerupt conferința. Președintelui Dan Ivan și vicepreședintelui Dragoș Moldovan au fost puși să se legitimeze. Deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a venit cu o replică la acțiunea Jandarmeriei. «Este alarmant că o instituție a statului a fost atrasă într-o capcană și folosită pentru intimidarea unei acțiuni civice. Colegii mei erau în timpul unei conferințe de presă, după care voiau să adune semnături de la trecători. Un demers legal, nu desfășurau nicio demonstrație, nu au scandat, nu au blocat nicio arteră de circulație. Erau doi membri USR. Voi cere explicații Jandarmeriei Maramureș pe tema acestei intervenții. Având în vedere că vorbim de un apel fals la 112, este de datoria Jandarmeriei să sanc­ționeze angajatul Primăriei Baia Mare care a făcut apelul, în conformitate cu prevederile Legii nr. 160 din 2008»”, se arată în comunicatul USR Maramureș.   
 

 

„Abordăm două subiecte! Primul este despre susținerea pe care o acordă USR inițiativei cetățenești: Fără penali în funcții publice! Este o inițiativă de modificare a Cons­tituției, prin care se dorește introduce­rea unui aliniat la articolul 37, care să prevadă imposibilitatea celor care sunt condamnați definitiv, pentru săvârșirea de infracțiuni cu intenție și care nu au fost încă reabilitați, imposibilitatea de accedere în funcții publice”.
Dan Ivan, președinte USR Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.