Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 7 Mai , 2018

„Uniţi pentru Marea Unire” - 1228 de tineri maramureşeni la Băseşti

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

În acest an, România marchează un secol de la înfăptuirea marelui ideal naţional al Unirii. Pentru noi, acest an important pentru Maramureş şi România reprezintă pri­lejul organizării unor noi acțiuni de educare a tinerilor, de promovare a va­lorilor naționale și a eroilor noștri. Con­tribuţia importantă pe care Maramu­reşul şi maramureşenii şi-au adus-o la înfăptuirea marelui ideal naţional, trebuie cunoscută şi transmisă tinerei generaţii.


În acest context, comuna Băseşti, locul în care s-a născut, a trăit şi a murit Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia şi locul în care s-au luat deciziile importante în ceea ce priveşte Unirea Ardealului cu România, reprezintă un loc important pentru istoria judeţului, încărcat de semnificaţii profunde, un loc în care tinerii pot învăţa istoria şi dragostea de Neam. Tocmai de aceea, publicaţia GAZETA de Maramureş a avut iniţiativa de a coopta toate instituţiile importante din județ, în organizarea evenimentului „Uniţi pentru Marea Unire” - 1228 de tineri maramureşeni la Băseşti, care va avea loc în 19 mai 2018, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş.

Partenerii noștri în organizarea acestui eveniment sunt: Consiliul Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă Ro­mână a Maramureșului şi Sătmarului, Comuna Băsești, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”.
Primăriile din județ au fost invitate să se alăture demersului nostru și să asi­gure participarea unei delegații de tineri, îmbrăcați în port popular și care va avea un steag și o tăbliță cu numele loca­lității pe care o reprezintă. Până în 2 mai au răspuns invitației noastre jumătate dintre primăriile din județ: Giulești, Groși, Seini, Petrova, Tăuții Măgherăuș, Baia Sprie, Vadu Izei, Valea Chioarului, Oncești, Bicaz, Groșii Țibleșului, Șieu, Bocicoiu Mare, Remetea Chioarului, Borșa, Ulmeni, Săcălășeni, Cavnic, Vișeu de Sus, Făr­cașa, Cernești, Dumbrăvița, Gâr­dani, Asuaju de Sus, Desești, Băsești, Moisei, Cup­șeni, Târgu Lăpuș. Mai mult, vor participa tineri de la Ansam­blul Folcloric Național „Transilvania”, tineri semi­nariști și bineînțeles tineri din comuna Băsești.
Delegațiile au de la 17 la 100 de membri și vor fi însoțite de preoți, profesori, primari sau reprezentanți ai primăriei. Din foarte multe localități vor participa ansambluri folclorice, care, la finalul manifestărilor oficiale, vor evolua pe scenă.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 11, în curtea casei memoriale George Pop de Băsești și va debuta cu un Te Deum, va urma apoi o conferinţă pe teme de istorie susținută de academicianul Alexandru Surdu şi un mini-concert de cântece patriotice.
La final, toți tinerii vor primi o gustare tradițională: sarmale.
Mai mult, pe lângă lecția de istorie și patriotism pe care o vor putea primi tinerii, acțiunea are și rolul de a-i implica direct în studierea istoriei Maramu­reșului din ultimul secol. Ca o conti­nuare a acestui eveniment, cei 1228 de tineri vor realiza eseuri cu povești de istorie și viață culese de la bătrânii sa­tului din care provin, iar cele mai bune 100 de lucrări vor fi publicate în cartea „100 de ani de la Marea Unire. 100 de povești de viață și istorie din Mara­mureș”, care va fi distribuită gratuit la primăriile și școlile din județ.

 

 

În 6 mai 1923, Goga își încheie discursul ținut la Băsești astfel: „E un capitol de istorie națională în cripta de la Băsești. Epigoni ai țării mele, duceți-vă la ea să învățați dragostea de neam...”. Băseștiul lui „Badea George” sau Șișeștiul lui Lucaciu ar trebui să fie Blajul nostru, al maramureșenilor, locurile în care ne „cuminecăm” cu dragoste de Neam și locurile în care tinerii pot învăța lecția de viață a unor oameni care n-au cerut nimic, nimănui, cum spunea același Goga, ci doar au dat: libertatea, sănătatea, viața, pentru visul pe care n-au apucat să-l guste deplin.

Și totuși... Câți dintre tinerii Maramureșului au fost la Băsești, câți știu că Gheorghe Pop de Băsești nu e numele unei instituții și câți au aflat că Unirea pe care noi o sărbătorim sec s-a făcut cu sacrificiul unor oameni, cu vieți răstignite pe Crucea Neamului și cu o dragoste de țară despre care azi vorbim în șoaptă, cu jenă?
Centenarul Marii Uniri trebuie mai întâi să însemne cunoaștere: știind cine am fost, vom ști ce trebuie să devenim. Cunoscându-ne Neamul, nu ne vom mai rușina de originile noastre, ci dimpotrivă, vom fi mândri că suntem români. Atunci, în urmă cu 100 de ani, Iuliu Hossu spunea: „Fericiţi, voi, care aţi pecetluit pe veci Unirea cu Ţara Mamă. O viaţă întreagă veţi mărturisi cu mândrie: şi eu am fost la Alba Iulia”. Acum, la Centenarul Marii Uniri, tinerii Maramureșului vor putea mărturisi că au fost la Băsești, locul în care au învățat dragostea de Neam.
 

 

 

 Activitatea „Uniţi pentru Marea Unire” - 1228 de tineri maramureşeni la Băseşti, care va avea loc în 19 mai 2018, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, va fi organizată de toate instituțiile importante din județ: autorități locale și județene, biserică, școală, mass-media, societate civilă, care și-au asumat astfel obiectivul comun de a promova istoria și valorile Maramureșului în rândul tinerei generații. Activitatea reprezintă un exercițiu de solidaritate și de colaborare inter-instituțională, dar, mai ales, o lecție vie de istorie care va avea ca beneficiari 1228 de tineri (numărul delegaţilor la Marea Unire de la Alba Iulia) care vor reprezenta toate zonele judeţului.