• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Ianuarie , 2018

Un nou prim-ministru, un nou guvern, aceleași probleme



Primul efect concret va fi reorganizarea guvernului prin plecarea unor miniștri și aducerea altor pesediști de frunte la con­ducerea unor ministere. Sunt și mize importante, de pildă ministerul de In­terne, Legile Justiției, supunerea opo­ziției definitiv și irevocabil, scăpa­rea penalilor de orice acuzație de corupție.
În țară au fost mai multe organizații PSD care nu au dorit plecarea lui Tudose, dar numărul lor a fost destul de mic, iar gruparea Dragnea a reușit, din nou, să rupă guvernarea, să arunce la gunoi orice urmă de decență politică.
Ne aflăm în fața unui război între binele general și binele de grup. Dragnea, Tăriceanu și alți lideri cu dosare, condamnări reușesc să se impună și să își ducă la final proiectul de spălare a păcatelor din politică și de pe unde o mai fi.
Să nu se creadă că Tudose a fost un conducător providențial, dar cu toate pă­catele trandafirii, a încercat să deschidă țara asta amărâtă spre mai bine, atât cât poate fi.
În anul care s-a scurs am avut parte de o viață politică și socială agitată, iar multe dintre legile propuse fie au fost amânate, fie au produs o mulțime de pro­bleme. Cap de afiș ar fi legile justiției, legi care sunt la final de analiză și se va încerca impunerea lor chiar dacă magistrați din toată țara și de la toate instituțiile au cerut renun­țarea la ele în forma dorită de unii din PSD.
Mai este legea pensiilor, mai sunt legile din domeniul fiscal care au produs bătăi de cap oamenilor de afaceri din mediul privat, mai ales, mai sunt numiri pe diverse funcții a unor social-democrați ce nu prea au nimic de-a face cu funcția în care au ajuns.
Și multe alte neîmpliniri!

Un bilanț nefast și greu de acceptat pentru țara care are o creștere mare eco­nomică. Dar specialiștii au atras atenția că această creștere economică se datorează consumului și nu dezvoltării economice. Factura va veni curând, iar cei care o vor plăti sunt, ca de obicei, românii.

Revenind la evenimentul politic al începutului de an, după demisia lui Tudose a venit nominalizarea PSD pentru un alt premier. Propunerea a venit repede și a scos la rampă prima femeie prim-ministru în politica românească de acum și dintotdeauna.
Viorica Dăncilă este din județul lui Drag­nea și este europarlamentar din 2009, iar de ceva vreme conduce Orga­nizația de femei a PSD. Noul premier este înstărit ca un adevărat social-democrat şi a spus că se pune la dispoziția partidului. A mai precizat că se va ocupa de legile justiției, ceea ce își do­resc cu ardoare penalii pesediști.
În câteva zile se va reuni un nou CExN al PSD pentru a se discuta componența noului guvern condus de Dăncilă.

Se vorbește că o serie de miniștri vor ple­ca. Printre cei nominalizați la bursa bârfelor sunt și cei doi miniștri din Mara­mureș, Liviu Marian Pop și Gheorghe Șimon. Ne-am dori să nu fie așa.
Pop ar urma să fie înlocuit cu Abram­burica (Ecaterina Andronescu).

Printre politicienii maramureșeni nu se vorbește nimic de noul premier sau despre remaniere. Toată lumea aşteaptă să vadă ce se va întâmpla.
Liderul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, a avut o opinie echilibrată.
A mulțumit lui Tudose pentru sprijinul venit spre nord și a vorbit despre Dăncilă în termeni echilibrați.
Până la urmă este o poziție corectă, mai ales că noi, cei din nord, ne-am aflat de prea multe ori la butoniera unora sau altora și de fiecare dată am pierdut.
Menționăm că propunerea PSD a fost însușită de președintele Klaus Iohannis spre mirarea multora. Președintele a semnat numirea.

„Dăncilă este propunerea de premier pe care PSD o va înainta președintelui Iohannis. Trebuie, în primul rând, să îi mulțumim lui Mihai Tudose pentru rezultatele obținute de către Guvernul României, în anul 2017. Am lăudat și în trecut buna coordonare a ministerelor și încadrarea bugetului în toate țintele macroeconomice asumate și o să spun, încă o dată, că nu gestionarea pro­blemelor curente ale României au dus la retragerea sprijinului politic, ci pro­blemele de comunicare și declarațiile neinspirate din ultimele săptămâni.
Viorica Dăncilă întrunește calitățile necesare pentru funcția de prim-minis­tru. Are loialitate față de PSD, față de Coaliția la guvernare PSD-ALDE și față de Programul de Guvernare. Are o experiență internațională importantă acumulată în Parlamentul Europei şi poate reprezenta cu cinste România în fața oricărei cancelarii europene. Are o bună legătură cu autoritățile locale și
s-a angajat ferm, azi, să sprijine descentralizarea. În plus, susține inițiativele parlamentare ale PSD și mai ales legile justiției. Sper ca președintele Iohannis să ia act, mâine, de această propunere onestă a PSD și în mod constituțional să o și desemneze”, a spus Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș.    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.