• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 August , 2016

Un nou partid, o altă abordare. Nicuşor Dan în Baia Mare

La început de august, în Baia Mare, politica a plecat în concediu şi a lăsat scena goală. Pe fondul acestei perioade secetoase cu idei şi proiecte venite de la politicieni, a sosit în municipiul de pe Săsar, Nicuşor Dan, un politician atipic, un reprezentant al societăţii civile intrat în lupta electorală de mai mulţi ani, dar la alegerile din iunie a produs o surpriză în Bucureşti. Uniunea Salvaţi Bucureştiul se va transforma în Uniunea Salvaţi România. Nicuşor Dan a venit în nord pentru a fonda filiale judeţene, pentru a se întâlni cu oamenii care au dorit să vadă, să înţeleagă noul proiect politic ce vine dinspre societatea civilă.

 

La hotel Mara, în sala de conferinţe, la ora fixată pentru începerea conferinţei nu erau foarte mulţi băimăreni. O parte dintre cei prezenţi fiind ziarişti. Staff-ul USR: Stelian Ene, coordonator extindere pentru regiunea Nord Vest şi Erwin Albu de la Alianţa pentru Codlea, lângă Nicuşor Dan  şi o doamnă ce bătea cu furie în tastele unui laptop. Probabil o ziaristă din Bucureşti.

Nicuşor Dan şi-a început discursul anemic, ezitant, cu o voce din care nu răzbeau intonaţiile de războinic, aşa cum era perceput în nord. Pe măsură ce a explicat cu multe întreruperi ce doreşte să facă, volumul vocii lui Nicuşor Dan a mai crescut. El a spus că Uniunea Salvaţi România intenţionează să participe la alegerile parlamentare cu liste în toate judeţele ţării, iar ţinta este obţinerea unui procent de 10%.

 

„Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România. Chiar la început am primit păreri de la vreo 5.000 de oameni care ne-au scris, fie pe mail, fie pe site-ul nostru, ori ne-au sunat. Printre ei am văzut şi foarte mulţi oameni de bună credinţă, dar şi persoane care au trecut deja pe la trei, patru partide, şi care credeau că e o oportunitate pentru ei să activeze în ceva formaţiune nouă. I-am selectat doar pe cei de bună credinţă şi cu ei am constituit un grup de iniţiativă. O să ne întâlnim în cerc restrâns şi probabil că cel târziu în data de 15 septembrie vom avea o filială în Baia Mare, Maramureş.

USR vine să ocupe un loc gol în politica românească, în condiţiile în care există o ruptură între clasa politică şi societate. USR urmăreşte să reprezinte cetăţenii şi o contrapondere la partidele care acţionează pentru interese personale sau de grup şi nu pentru interesul public”, a spus Nicuşor Dan.

 

Liderul USB a expus parcursul său de la grup civic la participare politică şi a subliniat că partidul Uniunea Salvaţi România care va candida la alegerile parlamentare va veni pe 15 septembrie cu un program tehnocrat la care lucrează deja o echipă din interiorul Uniunii. Acest program urmăreşte construirea unui stat de drept funcţional, cu o justiţie predictibilă şi transparentă, cu o administraţie cu proceduri şi cu criterii clare de promovare, cu achiziţii transparente astfel încât să nu se mai fure 4 miliarde de euro, cum se întâmplă acum, cu o legislaţie electorală favorabilă participării, adică cu praguri electorale mai scăzute şi cu două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Administraţia publică e la nivelul anilor 20, iar economia este feudalizată, a spus el.

„Pentru că oameni s-au săturat de actuala clasă politică stăpână pe toate resursele, nu vrem să excludem pe nimeni din acest proiect, nu credem că este constructiv în acest moment o împărţire ideologică sau o dezbatere între tradiţionalişti şi modernişti”, a spus Nicuşor Dan.

 

Celor neîncrezători că o construcţie nouă poate să performeze la alegerile parlamentare le-a răspuns că oamenii sunt atât de nemulţumiţi încât lucrurile se întâmplă mult mai repede. „Vrem să schimbăm percepţia în legătură cu ce poate face un om politic şi prin puterea exemplului sperăm să se schimbe şi celelalte partide”, a spus preşedintele USB. Miza USB/USR nu o reprezintă funcţiile, ci proiectele, a mai spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan vede pentru viitor două scenarii. Unul în care mandatul executivului va depinde de mandatele parlamentarilor USR care vor condiţiona susţinerea de includerea proiectelor în programul de guvernare şi altul în care USR va face opoziţie şi va spune nu unor legi precum pensiile speciale pentru aleşi. Acum majorităţile împart funcţii şi fiecare ignoră când fură celălalt, USB/USR vrea să schimbe acest mod de a face politică.

 

 

„În ceea ce priveşte primirea de oameni din alte partide, aici este de discutat. Pentru doritori proveniţi din partidele noi, cum ar fi M10 spre exemplu, uşa noastră este deschisă, însă pentru cei din partidele vechi va depinde situaţia de la caz la caz. Mai degrabă nu vom primi. Totuşi dacă cineva s-a înscris în partidul respectiv de bună credinţă, în urmă cu cinci, şase ani, şi a realizat că nu are ce căuta acolo, plecând într-un final, atunci sunt bine veniţi la noi. În orice caz, nu primim oameni care au trecut deja pe la trei, patru partide”.

Nicuşor Dan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.