Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 30 Iunie , 2017

Un nou guvern, un nou program de guvernare, o altă porcărie

de Nicolae Teremtus

În ultimele zile au fost multe discuţii cu privire la lista cu miniştri propuşi să facă parte din guvern. Pe listele care se modificau în funcţie de cel care era intervievat, vorbim de lideri marcanţi ai PSD, au apărut şi trei maramureşeni. Sorina Pintea, pentru ministerul Sănătăţii, Gheorghe Şimon, pentru ministerul Economiei şi Liviu Marian Pop, la Educaţie. Dintre cei trei, Sorina Pintea a fost printre cei care au lucrat la programul de guvernare pe Sănătate şi ar fi fost o soluţie bună pentru un mi­nister în care problemele parcă nu se mai sfârşesc.

Dar negocierile între conducerea PSD şi liderii din teritoriu au dus la o listă scurtă de maramureşeni în noul guvern.
Doar Liviu Marian Pop s-a regăsit pe lista lui Liviu Dragnea. Rămâne de văzut câţi secretari de stat vor fi din nord.

Pe lângă votul din Parlament, un vot care nu a ridicat probleme deosebite, mai ales că UDMR a anunţat de la început că va vota pozitiv, mai interesantă a fost prezentarea noului program de guvernare.
În logica firească a lucrurilor, programul de guvernare ar fi trebuit să fie cel cu care PSD a câştigat alegerile, dar Dragnea şi compania au modificat din nou programul de guvernare. Se spune că noile modificări sunt venite pe filiera Florin Georgescu, oficialul BNR, şi una din propunerile vehiculate pentru funcţia de premier.
Iar modificările sunt importante şi vor produce valuri între români, dar şi în mediul de afaceri.
Vă prezentăm, pe scurt, din acest program ce are peste 100 de pagini, cele mai importante modificări.

În noul program de guvernare este anunţată, printre alte măsuri fiscale şi bugetare, una ce va avea un impact asupra tuturor firmelor din România, care nu vor mai fi taxate în funcţie de profiturile pe care le obţin, ci în  funcţie de cifra de afaceri. Ministrul propus al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat joi la Parlament că ia în calcul o cota pro­gresivă a impozitului pe cifra de afa­ceri, în trei trepte: 1%, 2% şi 3%.
Mişa a precizat că această cota pro­gresivă porneşte de la modul în care este aplicat acum impozitul pe microîntreprinderi. De anul acesta, cota este de 1% pentru „micro” cu cel puţin un salariat.

Ce se mai arată în noul program de guvernare:
„Începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe maşină, contribuţia de solidaritate, vigneta. Toate celelalte taxe, tarife şi comisioane vor fi eliminate. Pentru agenţii economici numărul taxelor fiscale şi nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reuşi ducerea la îndeplinire a acestor măsuri, Guvernul va prezenta public, cel târziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodată se vor prezenta la acea dată şi care sunt taxele, tarifele şi comisioanele ce vor fi eliminate.
Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite şi se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investiţiile şi creşterea standardelor de sănătate şi educaţie pentru populaţie. Totodată, începând cu 2018 vom implementa procedura depunerii declaraţiilor de patrimoniu.
Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019.
Se introduce taxa pe solidaritate din 1 ianuarie 2018 şi o taxă suplimentară pentru produsele cu impact major asu­pra sănătăţii populaţiei”, se arată în noul program de guvernare.

În urma numărării voturilor, guvernul Tudose a trecut cu 275 de voturi pentru şi 102 contra.