• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Mai , 2016

Un ministru alergic la cianură!

În Baia Mare a trecut, ca o boare de primăvară, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer. Un ministru tehnocrat ce a venit aici cu păreri însuşite în birourile ministeriale cu privire la mediu, minerit, cianuri, păduri etc.!

 

 

Legat de problema mineritului, ministrul a dat cuvântul preşedintelui, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale de Mediu, Florin Petcu. Fără a fi întrebat de Romaltyn, acesta a început în forţă!

 

„Legat de Romaltyn şi de partea de autorizare...Romaltyn nu a fost niciodată împiedicat de autorităţile de mediu să îşi desfăşoare activitatea. Şi-au obţinut acordurile de mediu pe fiecare tip de activitate doar că atunci când a trebuit să îşi obţină autorizaţia integrată de mediu, le-am cerut în procedura de dezbatere documentaţii suplimentare, nu le-au depus la timp şi am fost obligaţi să respingem.

În această problemă, a iazului Central, soluţia este una comercială! Ministerul mediului aplică legislaţia de mediu pe soluţiile tehnice ale celor care vor să le aplice. Acum, acolo este o activitate privată şi legislaţia de mediu este aceeaşi, nu putem face excepţii!

Din partea noastră nu au fost piedici, dacă dumnealor nu şi-au făcut documentele cum trebuie şi nu şi-au stabilit foarte clar ce vor să facă...Aşteptăm!

Dacă este cazul şi doresc să reia activitatea să îşi depună documentaţia care va fi analizată, repet, conform procedurilor legale. Nu avem nici-un fel de problemă! Că avem puncte de vedere în ministerul mediului legat de cianuri, în general, este o problemă care poate fi introdusă în dezbaterea publică, împreună cu doamna ministru şi guvernul, dar asta e un subiect separat... Nu are legătură... Noi nu împiedicăm!... De multe ori se induce această idee că ministerul mediului, Agenţia şi Garda încearcă să împiedice activitatea economică! Din contră, încercăm pe cât posibil să o încurajăm, dar, în acelaşi timp, să avem o legislaţie de mediu care este transpusă din directivele europene, pe care ni le-am asumat şi pe care trebuie să le respectăm. Suntem de acord cu o dezvoltare durabilă, dar făcută în spiritul mediului şi a protecţiei lui!”, a spus Florin Petcu.

 

După discursul acestuia, ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer a avut o scurtă intervenţie, ca o boare de vânt curat, necianurat!

 

„La nivelul Parlamentului există un proiect de lege de mai mult timp care propune interzicerea folosirea cianurilor în mineritul cu aur şi argint. S-a solicitat un punct de vedere al guvernului acum o perioadă de timp şi...eu, sigur, după o analiză internă cu specialiştii şi cu societatea civilă şi cu specialiştii Academiei Române, am ajuns la concluzia că, din punct de vedere al impactului de mediu şi al mandatului pe care ministerul mediului îl are, folosirea cianurii în mineritul de aur şi argint prezintă foarte multe riscuri, riscuri pe care noi deja le-am experimentat în România prin accidentele catastrofale care au fost aici deja! Se impune prin directiva Seveso principiul de prevenire, de a fi foarte atenţi la modul în care, mai departe, vom folosi această tehnologie.

Am considerat că ministerul mediului şi eu, susţin, într-adevăr, interzicerea folosirii cianurii în mineritul cu aur şi argint. Asta este poziţia noastră şi a mea, dar la nivel de guvern, vom dezbate şi deja cu domnul premier Cioloş s-a dispus să avem un grup de lucru şi să vedem cum vom stabili un punct de vedere al guvernului.

Însă repet! Cred că istoria nu ne ajută! La Baia Mare şi la Certj în 1971 cu pierderi de vieţi omeneşti!”, a spus ministrul mediului.

 

Sigur, este un punct de vedere!

Vom reveni cu explicaţii corecte faţă de unele spuse ministeriale!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.