Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 6 Octombrie , 2017

Un aviz mic pentru minister, o blocadă imensă pentru Maramureş

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Întreaga dezvoltare a judeţului, dependentă de redeschiderea por­ţii aeriene de intrare în Mara­mureş se împiedică de-un gard şi un aviz! La propriu! După ce auto­rităţile judeţene şi conducerea aeroportului au cerut, din 2015, ca o bucată de teren să fie trecută din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului, ca să poată investi legal în construcţia unui gard care să închidă conform cerinţelor perimetrul aeroportului, a urmat un lung şi anevoios proces birocratic.


Înainte de adoptarea hotărârii de guvern cu pricina, s-a solicitat avizul mai multor ministere. Ultimul trebuia să vină din partea Ministerului Justi­ţiei. Dar săptămâna trecută această instituţie a dat aviz negativ. Dorin Buda, directorul Aeroportului Interna­ţional Maramureş explică: „Noi am promovat încă din noiembrie 2015 un proiect de hotărâre de guvern prin care o suprafață de teren lată de 10 metri și lungă de 1300 metri, paralelă cu drumul ce duce la Aeroport, de la Aeroclub până la Aeroport să fie trecută din domeniul public al statului în domeniul public al județului, în ad­ministrarea noastră. Asta pentru a putea închide complet perimetrul Ae­ropor­tului, ca să se facă un gard conform, pentru că în fond este frontieră de stat. Cei de la Curtea de Conturi nu ne-au lăsat să includem aceste lucrări în investiția inițială, pentru că nefiind pe numele nostru terenul nu puteam face lucrări acolo. Gardul de acolo nu este conform cerințelor, pentru că cei de la Aeroclub nu au bani și nu au niciun interes să închidă perimetrul conform standardelor solicitate.
Pe parcursul celor doi ani, toată lumea a fost de acord și a înțeles necesitatea, s-au cerut fel de fel de lămuriri de la Aeroclub și Ministerul Transpor­tu­rilor, s-a obținut avizul de la Finanțe, de la Ministerul Dezvoltării Regio­nale, și ultimul aviz necesar pentru a intra în ședință de Guvern unde urma să fie adoptată Hotărârea de Guvern era avizul de la Ministerul Justiției, dar acest aviz nu s-a dat. Nu știm din ce con­siderente ni s-a dat aviz negativ. După ce ni se comunică motivele vom stabili ce vom face. Nu știm ce
s-a întâmplat, dar foarte multe imobile au trecut din administrarea statului în administrarea județelor și nu au fost probleme. Mai ales că este un obiectiv regional și național, iar toți factorii implicați sunt de acord. Încă nu am văzut motivarea Ministerului Justiției. Acest aviz negativ ne-a lovit în moa­lele capului, pentru că vă dați seama că după doi ani de demersuri pentru a închide perimetrul și a-l secu­riza, am fost blocați. Aici trebuie montate ca­mere cu termoviziune, pentru că nimeni nu are voie să intre, iar dacă sare cineva trebuie prins în 30 de secunde”.
Acum, se aşteaptă motivarea Minis­terului Justiţiei. Gabriel Zetea, preşe­dintele Consiliului Judeţean Mara­mureş a spus că, o soluţie posibilă ar fi dema­rarea unei inițiative legislative a parlamentarilor de Maramureș pentru ca prin lege această proprietate să fie trecută în domeniul public al județului sau să se reia procedura. Dar acest lucru înseam­nă o nouă întârziere.

Dorin Buda spune de asemenea că: „Dacă trebuie ordonanță de urgență a Guvernului cu avizele necesare va fi mai ușor pentru deblocarea situației, dar dacă va trebui proiect de lege atunci va fi mai complicat și o să-i rugăm pe parlamentarii din Maramureș să inițieze un asemenea proiect. Dar până nu vedem motivarea Ministerului Justiției nu știm ce pași trebuie făcuți în conti­nuare”.

Oricum, situaţia Aeroportului e destul de încâlcită. Deocamdată nu s-a reuşit plata lucrărilor executate pentru mo­dernizarea şi extinderea Aeroportului: „Cât privește celelalte aspecte pentru redeschiderea Aeroportului, nu s-a mai făcut nimic. Încă nu am reușit să plătim lucrările executate. Mai avem de plătit 12 milioane de euro pentru lucrările efectuate. Așteptăm rectificarea de buget. Există promisiuni, dar urmează să vedem concret rectificarea. În rest, ceea ce ar mai fi de făcut nu durează mult. Ne încurcă această problemă cu gardul pentru că nu poate veni nicio companie aeriană să facă auditul, pentru că nefiind securizat perimetrul nu se poate da avizul de funcționare de la Autoritatea Aeronautică. Ne-a venit proiectul final pentru a face o fundație de beton unde cei de la Romatsa o să monteze sistemul care asigură aterizarea de precizie. Constructorul va face lucră­rile, iar cei de la Romatsa vor muta echipamentul. Acest lucru se finali­zează în două săptămâni. În rest, trebuie să mai cumpărăm niște echipamente mi­nime: mașină de pompieri, scară de avion, echipamente de deservire a aeronavelor pentru că noi nu avem decât pentru avioane Tarom, micuțe. Existen­ța acestui gard este una dintre condițiile obligatorii pentru reluarea activității operaționale. Dacă s-ar rezolva această problemă, restul se poate face repede, pentru că dotările necesare pot fi în­chiriate, se poate cumpăra în leasing etc. După ce se face rectificarea de buget stabilim cu Consiliul Județean cum vom face exact pașii pentru ce mai avem nevoie. Noi am cerut în memoriul pe care l-a semnat domnul președinte al Con­siliului Județean inclusiv bani pentru echipamentele necesare. În acest moment prioritatea este securizarea perimetrului Aeroportului.
În două săptămâni se va reloca echipamentul de aterizare, plus că până atunci vor fi gata lucrările suplimentare, iar constructorul va părăsi șantierul. Așa că după ce se finalizează gardul, Aero­por­tul se poate redeschide în câteva zile. Până se va face gardul vom primi și avizele pentru procedurile de aterizare-decolare, deci n-ar mai fi niciun impe­diment. Poate a fost un funcționar cu exces de zel sau poate i-a fost frică, dar acest aviz de la Ministerul Justiției ne-a încurcat rău de tot. Nu ne așteptam la asta, pentru că vorbim de un obiectiv de interes public, iar acel teren unde va fi gardul nu-l folosea nimeni, și tot noi îl administram de o grămadă de vreme. Mii de imobile au trecut prin această procedură, prin hotărâre de Guvern, dar acum nu știm ce s-a schimbat”.

În aceste condiţii nu mai poate fi vorba de redeschiderea Aeroportului în acest an... Vom reveni.

 

 

„Nu știm din ce con­siderente ni s-a dat aviz negativ. După ce ni se comunică motivele vom stabili ce vom face. Nu știm ce s-a întâmplat, dar foarte multe imobile au trecut din administrarea statului în administrarea județelor și nu au fost probleme. Mai ales că este un obiectiv regional și național, iar toți factorii implicați sunt de acord. Încă nu am văzut motivarea Ministerului Justiției”.
Gabriel Zetea, preşe­dintele Consiliului Judeţean Mara­mureş