• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 August , 2012

Ultimul dac liber

Tiamadus. Sau Simion Viorel Marton din Târgu Lăpuş. E ultimul dac liber din Maramureş. Locuieşte într-o casă bătrânească, cu lut pe jos, se spală la pârâu în fiecare dimineaţă cu apă rece şi făureşte unelte şi arme după metoda străbună, folosind doar focul şi forţa braţelor.

 

Trăieşte ca un dac liber. Ultimul dac liber din Maramureş. Se numeşte Simion Viorel Marton sau “Tiamadus”, este artist şi locuieşte în zona Târgu Lăpuş. Născut la 13 octombrie 1970, în Târgu Lăpuş. Este absolvent al Academiei de Arte Vizuale “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, Facultatea de Artă Plastică, specializarea sculptură, promoţia 1998.

Activitatea artistică şi expoziţională cuprinde numeroase expoziţii colective şi de grup şi România şi străinătate. 1996, 1998 – Bienala ” Dantesca”, Ravena, Italia; 1999 – “Impresii de la Veneţia”, Cluj-Napoca; 2006 – “Salonul de Arte”, Cluj-Napoca; 2007 – Salonul de primăvară “Ziua Artistului Plastic Băimărean”, Complexul expoziţional “Colonia Pictorilor”, Baia Mare; Anuala Artelor, Baia Mare, ” 100 de Bronzuri” – Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Bienala de la Arad. 2008 – Muzeul Ţării Oaşului, Negreşti Oaş; 2011 – Anuala Artelor, Centrul Artistic Baia Mare.

Este membru al Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca, unde deţine rolul de luptător dacic cu falx (sabie dacică încovoiată) şi fierar. Şi trăieşte ca un dac. A moştenit o casă bătrânească pe care a transformat-o în atelier.

 

Asociaţia Terra Dacica Aeterna a fost înfiinţată în 01.06. 2007, la Cluj-Napoca. Asociaţia Terra Dacica Aeterna este o premieră în spaţiul românesc, în ceea ce priveşte recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană.
      Echipamentul militar roman va purta însemnele Legiunii XIII Gemina, legiunea cea mai longevivă pe teritoriul Daciei romane, care a staţionat în decursul secolelor II şi III d. Chr. la Apulum (Alba Iulia de azi).
      Terra Dacica Aeterna este locul unde rivalităţile dintre daci şi romani se vor manifesta paşnic în ateliere de lucru şi reprezentaţii menite să înveţe şi să destindă în acelaşi timp pe cei implicaţi.

Asociaţia şi dacul maramureşean au organizat mai multe acţiuni în Baia Mare, printre care participări la Noaptea Muzeelor, prezentări legate de elementele de civilizaţie dacică şi romană, costume, armament etc.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.