• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Aprilie , 2015

TVA redus la alimente

Taxa pe valoare adăugată (TVA) va fi redusă de la 1 iunie 2015 pentru toate alimentele, fără diferenţieri, pentru băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, prin ordonanţă de urgenţă.

 
 

Guvernul a decis, marţi, reducerea cotei TVA de la 24% la 9% pentru toate produsele agro-alimentare, fără diferenţieri, a arătat premierul Victor Ponta. Măsura va intra în vigoare la 1 iunie.

În cea mai recentă variantă a noului proiect de Cod Fiscal, document ce urmează să ajungă în Parlament, Guvernul propunea reducerea TVA la 9% pentru „animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, peşte, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea şi accesul la evenimentele sportive”. Executivul a decis aplicarea generalizată a reducerii de TVA pentru a simplifica administrarea fiscală a măsurii, dar şi pentru a evita eventualele abuzuri, a explicat Ponta.

 

Victor Ponta a precizat că prin reducerea TVA la alimente, cota medie a acestei taxe ajunge la 17,5%, mai mic decât nivelul TVA din statele Uniunii Europene din vecinătatea noastră. „Au existat consultări cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Nu o să ne aşteptăm la foarte multe felicitări, dar este important că au înţeles strategia noastră pe termen mediu şi lung”, a spus premierul, adăugând că reducerea era unul ultimul obiectiv major al programului de guvernare.

Ponta a spus că pe primul trimestru există deja încasări suplimentare la bugetul de stat de 5 miliarde de lei, adică exact nivelul estimat al impactului reducerii TVA la alimente.

„Nimeni nu poate spune că este o aventură. Este o măsură sustenabilă din punct de vedere economic”, a declarat şeful Guvernului.

 

Reducerea va fi resimţită rapid de către populaţie, în condiţiile în care ponderea cheltuielilor cu produsele alimentare la români este de 32%, peste media europeană. Un alt avantaj este faptul că se estimează o creştere a numărului de locuri de muncă fiscalizate în agricultură şi în industria agroalimentară.

 

„Ne menţinem intenţia ca de la 1 ianuarie 2016 să fie redusă întreagă taxă pe valoare adăugată la 20%”, a mai spus primul-ministru.

 
 

Motivul reducerii anticipate a TVA la alimente:

- Măsura este sustenabilă (cost estimat de 5 mld RON. / pe an; din care 3,3 mld RON au fost deja încasaţi suplimentar pe primul trimestru)

- Măsura este uşor de administrat, prin aplicarea ei generală la toate alimentele şi băuturile nealcoolice, precum şi serviciile de alimentaţie publică

- Ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei – cea mai mare din UE

- Reducerea evaziunii în domeniu (în prezent, evaziunea la alimente este una din cele mai mari din România), creşterea competiţiei

- Siguranţa alimentară, producţie şi consum intern

- Locuri de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară şi alimentaţia publică.

 
 

Câţi bani s-au încasat la buget în primele trei luni ale anului

 

Din datele prezentate de Guvern reiese că în primele trei luni ale acestui an, veniturile colectate la buget au însumat 53,4 miliarde de lei, cu 3,3 miliarde de lei mai mult decât suma bugetată. Totodată, în primul trimestru, cheltuielile au fost de 48 de miliarde de lei, cu 7,4 miliarde de lei mai puţin decât suma bugetată.

 

Ca urmare a reducerii TVA la alimente, cota medie de TVA din România ar urma să scadă la 17,5% potrivit celor mai recente calcule ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

„Cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5 pentru că produsele alimentare reprezintă o pondere foarte importantă”, a arătat Ponta.

 

În prezentarea susţinută de premier se arată că ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.